Drytoola etablerade leder

Från följande video väcktes tanken var gränsen går för vad som är ok
http://www.haukkari.net/
Jag har personligen inga problem med exemplet ovan, där en konstant blöt aidled drytoolas.

Är det ok att i Göteborg drytoola Grooven/Rödtröjan/Smala leden (etablerade tradleder men utan stjärnor ofta blöta, smutsiga och dessutom klättras de varje vinter) De har alltså redan stegjärnsmärken och på vintern klättras de ibland i stort sett utan is. Jag tänker mig en regnig höstdag i oktober, alltså helt utan is.

Ni som inte tycker det är ok, vad är då ok?
Tips på andra ställen (utan etablerade leder som klättras på sommaren) mottages tacksamt (Jag känner till de bultade mixlederna i Hylte och småklipporna i Landvetter)

Hur ser situationen ut i landet. Vad och var drytoolas det?
 
Om nu klättring skall vara till för alla och allas intressen skall ta till vara på. (Jag tänker på de som tycker att man skall borrbulta sprickor för att inte diskriminera sportklättrare). Då borde även drytooling leder få utnyttjas. Rödluvan är väl bara löst skräp, om jag har förstått den leden? (har inte provat), ingen som märker om du har ändrat lite grann, förutom för sjäva yxmärkena? (Som troligen är mindre än kritmärken)
 
För min del får du drytoola vad du vill när du vill, så länge du inte skadar väldigt speciella områden som exempelvis world heritage area. I regn är det ändå svårt att vara helt skonsam mot berget, så jag som forumklättrare kan knappast sätta upp några regler för dig som vill använda klippan :)
 
Njae, det varken är eller har varit ok att drytoola etablerade leder. Ffa stegjärnsmärken ger väldigt fula ärr, något som både Grooven, Smala leden och Rödtröjan idag saknar. Rödtröjan är enligt min mening ingen skitled. Den är (från det att den riktig klättringen börjar) faktiskt relativt fast på helt ok klippa.

Dessutom ser jag inte riktigt nyttan med att drytoola på så flacka leder. Det kan man ju iofs ha olika åsikter om. Men:

Jag förslår istället att man ger sig av till Agnesberg tidigt på säsongen, oerhört bra (och svår) drytooling. Kan varmt rekommendera att klättra i de halva borrhålen med sprickor i. Eller till andra sprängklippor. Mur (@Slob: du kan få bra tips av mig) eller döda träd fungerar faktiskt ok. Har vi tur så kommer Klätterlabbet att köpa iden med trägrepp och drytooling inne (utan stegjärn och med "umbilicals").

Per Larsson
 
Träning för mix

Anledningen att drytoola så flacka leder som sv5 är att om man någon gång vill klättra någon av de klassiska nordsidorna så är det väl ungefär den terrängen som man möter. Inte överhängande bultad M8. Jag tror att dylika leder är bra för att få upp hastighet på moderat terräng.

Om du inte sett stegjärnsmärken på Rödtröjan och Grooven har du inte klättrat dem i år (eller blundat). Men du har helt rätt i att de är sjukt fula.

Hoppas att labbet nappar, är det någon som hört med fabben eller domen?

Om inte så finns ju såna här grejer att köpa, det ger ju pumpträning iaf
http://schmoolz.com/

Mottar tacksamt tips på sprängklippor, skicka PM om känsligt.
 
Haha! Jo jag har sett dem där. Skeptisk till hur han tränar i videon, men kanske inte så tokiga verktyg i sig. Fanns ju även plastblad ett tag för inomhusanvändning.

Jo då, jag klättrade Rödtröjan senast i juni. Nä, du har kanske rätt, det finns säkert ett eller annat stegjärnsmärke, men de är så få och så små att man faktiskt inte lägger märke till dem. Annat blir det om man kör den utan is men med verktyg.

Det blir ju lite som att aida med hammare på etablerade turer? Det gör man ju inte. Tycker jag.

Jag har postat dem båda på Facebook, fortfarande inget svar. Ricardo och Björn verkade faktiskt lite intresserade ( http://www.facebook.com/klatterlabbet ) men så vitt jag vet klättrar ingen av dem is (eller ingen i Labbet-personalen), så de behöver nog lite hjälp. Sugen?

/Per
 
Hur kommer det sig att "etiken" är mot drytooling på småklippor i halvdana områden, samtidigt som det är helt accepterat att göra större jättefina berg fula? Jag har till och med sett vandringsled (kamvandring, dyrehaugsryggen) som har hur mycket märken som helst efter flera fotbollslag med stegjärn.
 
Hi,

the blog is in finnish, so it might be hard to understand what i'm doing, but the route "våt dröm" is my old aid route, which I would like to climb next winter as mixed. However, it take 1,5h to ski to the route from the road in the winter, and in the summer, it takes only 10min from the parking lot. So I wanted to try the moves now, when it's easy to get there.

The route is always wet, so it will never be a free (summer) route. You should never use ice axes and crampons on old trad routes!!

It looks like this in the winter, and I think it would be nice mixed route: http://2.bp.blogspot.com/-jA4Jz2q-v...Rfakg/s1600/bl%C3%A5berget+%2811+of+17%29.jpg


-saku
 
Är det ok att i Göteborg drytoola Grooven/Rödtröjan/Smala leden (etablerade tradleder men utan stjärnor ofta blöta, smutsiga och dessutom klättras de varje vinter) De har alltså redan stegjärnsmärken och på vintern klättras de ibland i stort sett utan is.
Smala Leden är ju en väldigt fin led som oftast är torr. Den tycker jag absolut aldrig borde drytoolas; den skulle nog snabbt bli rätt förstörd (tunn spricka, lite lös klippa).

Men frågan är intressant och det skulle ju vara bra om det kunde finnas några dedikerade drytool-leder.
 
Smala Leden är ju en väldigt fin led som oftast är torr. Den tycker jag absolut aldrig borde drytoolas; den skulle nog snabbt bli rätt förstörd (tunn spricka, lite lös klippa).

Men frågan är intressant och det skulle ju vara bra om det kunde finnas några dedikerade drytool-leder.

Har inte Per Larsson föreslagit Agnesberg? Jag tycker sportturerna i Ulvåsen också passar för Dry Tooling...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
seon Borra etablerade leder, men med förnuft Klättring allmänt 109
johnliungman Fördelning av leder trad/sport Klättring allmänt 7
Bloggomann Riktigt enkla multipitch-leder? Klättring allmänt 42
Pandan Sätta upp leder inomhus Klättring allmänt 7
Mike C Säkringsinfo om två leder sökes Klättring allmänt 2
Mike C Söker specifika tips på leder och klippor runt Sthlm. Klättring allmänt 16
SMR Vad gäller vid skapande av nya leder? Klättring allmänt 6
peon Hur svår grad toppar ni resp leder på kil? Klättring allmänt 40
desmo79 Tips på långa och enkla leder i USA (västkust) Klättring allmänt 11
nitrox50.II Möhättan leder Klättring allmänt 11
8532 Säkra leder/Via ferrata i Gbg/Bohuslän? Klättring allmänt 4
Leon Green Bultade leder vid strömstad? Klättring allmänt 1
controller Fina leder i Frankenjura Klättring allmänt 0
johan01 bultade leder skåne? Klättring allmänt 4
Teliz Info om leder vid Tumlehed, Torslanda, Göteborg Klättring allmänt 2
owahlund Var finns bultade leder i bålsta? Klättring allmänt 3
permanne Bultade leder utanför Borås Klättring allmänt 1
trinity Leder Klättring allmänt 2
Tips på leder i Romsdalen.. Klättring allmänt 3
Tips vid rensning av nya leder? Klättring allmänt 0
Flaten (Stockholm), nya leder. Klättring allmänt 0

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...