Byta kök? Primus Essential trek pot1L+GSI Pinnacle

Såg att Primus kommit med ett nytt kök. Ulti. Som går att köra med gasflaskan upponer vintertid.
Har tidigare låtit bli att köpa MSR Windburner Duo just pga att det inte går att köra med upponervänd flaska.

Försöker alltid hitta någon bättre lösning men faller tillbaka till Primus Essential trek pot1L+GSI Pinnacle 4season stove.
Då får jag även plats med en 230g eller t.o.m en 300g tub från Biltema + tändare och lite salt&peppar i 1L poten.

Ultin verkar har större brännare så där skulle man i 1L varianten bara få plats med en 100g tub och även då erkar det väldigt tajt enligt en video jag såg på YT.

Jag har även en del andra kök jag sällan använder:
Tranga 25, Trangia 27 (pga lagar sällan mat och de är overkill då)
Primus Lite+ (pga ogillar toppmonterat)

Är väl ingen fråga direkt men kanske lite åsikter och tankar jag själv möjligen har missat ?
Får väl säga att jag i nuläget mestadels väger mot att INTE köpa ett Ulti pga att inte kunna trycka ner gastub i kokkärlet samt priset talar emot det.

Är det någon här som har ett Ulti och kan berätta lite mer om möjligheter att förvara saker i det under färd ?
Tydligen ska 1.8L varianten rymma en 230g behållare. Men får man även ner en 300g från Biltema t.ex ?
 
Ulti ser ju ut som MSR Windburner, de har bara lagt till en förvärmningsslinga. Ren stöld, de borde faktiskt skämmas. Jag har aldrig tyckt att Primus gör bra kök. Kopierar gör de men lyckas aldrig nå samma kvalité.
Varför inte köpa ett spindelkök och en lös kastrull av den storleken som man själv behöver? Tex kök Soto Fusion Trek. Det är ett riktigt kök.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Är inte 100 på definitionen nu men jag tror att GSI Pinnacle 4 season är just ett spindelkök.
Väldigt litet iallafall och med förvärmningsslinga och slang.

Så det är en väldigt trevlig lösning som jag gillar bra idag.
Jag vet faktiskt inte vad det är med Windburner/Ulti som lockar förutom vindskyddet.

Vad gör Soto Fusion Trek till ett "riktigt kök" ?
Fungerar det bra vintertid? Jag ser ingen förvärmningsslinga på det.
 
Är inte 100 på definitionen nu men jag tror att GSI Pinnacle 4 season är just ett spindelkök.
Väldigt litet iallafall och med förvärmningsslinga och slang.

Så det är en väldigt trevlig lösning som jag gillar bra idag.
Jag vet faktiskt inte vad det är med Windburner/Ulti som lockar förutom vindskyddet.

Vad gör Soto Fusion Trek till ett "riktigt kök" ?
Fungerar det bra vintertid? Jag ser ingen förvärmningsslinga på det.
Soto har bra reglage och energisnål.
Fast ärligt talat har jag inte använt det på vinter då kör jag MSR windpro. Har använt det ner till 20 minusgrader.
Pinnacle funkar säkert också, kanske lite för smal låga.
Sedan vad man menar med vinter, värma vatten på helgutflykter eller smälta snö i en vecka? Just senaste kräver större kärl och stabilt kök.
 
Skulle jag smälta snö i en vecka tror jag MSR Reactor vore något jag skulle skaffa.
Idag blir det nog som mest en extended weekend ute pga familj och arbete som gör att jag håller mig i närheten.
I vilket fall jag hade tänkt Ultin skulle ha kunnat vara trevlig men förutsatt då att man kunnat packa den som jag vill.

Eventuellt ska jag kanske tänka om kring Trangia-25 och börja använda det mer igen.
Det vore klart billigare om inte annat :)
 
Trangia 25 med gb74 sommartid, med MultifuelX2 vid frostrisk. Om du inte lagar mat, lämnar du stekpanna, grytor, rem och greppsnäppa hemma och kör med bara kaffepannan o vindskyddet i trangiapåse.
Bra stabilitet. Suveränt vindskydd. Lätthanterat. När man har färre delar går det snabbare att packa/packa upp köket.
För lite gammelvibbar kan du köra med sprit/vintertillsats. den påskyndar koket även sommartid.
Mitt förslag.
/John
 
Har absolut funderat på multifuel till trangiat men märkte att jag använder trangia väldigt sällan för att det är ganska stort. Ska nog försöka prova vad jag får ner i 25/27 respektive igen. Minns att 27 ogillade jag för att gb74 inte får plats i kaffepannan vilket den får i 25:an men som då väger en bit mer.
Som sagt billigaste alternativet eftersom det redan ligger ett sånt i garderoben.
 
Det finns mycket lättare kök än Trangia men oftast är dom meckigare. Och ofta gjorda för en specifik gryta.
Men mycket lätta. Under 50 gram för vindskydd och brännare tillsammans.

Här ett exempel:
vesuv-toaks-pot.jpg


Vesuv Windshields for Toaks pots 700 ml-diam 115 mm
Rullas ihop kompakt!
Förpackningar superlätt !
Använd din Vesuv Windshield tillsammans med Vesuv Hotspot 40 alkoholspis för optimal tillagningseffektivitet.

För Gryta 700 ml diam 115 mm
Vikt: 22 g
Mått: Ø145 x 127 mm
Mått vid förpackning: Ø32 x 128 mm (passar inte i kruka)

säljs av backpackinglight.se
---------------------------------------------
Mycket lätt kök, kokar 4 dl på 11 gram Tenol. Snabbare än Trangia, Men meckigare. Och gjord specifikt för en gryta. När vindskyddet packas kan man välja mellan att lägga det i grytan eller att linda det runt spritflaskan. Med Hotspot 40 endast fullblås, med Trangias spritbrännare strypring. Men egentligen bäst för att bara koka vatten.

Jag har en för EverNew titangryta 1,3 liter. Vill jag steka pannkakor blir det ett betydligt tyngre kök.

/John
 
Såg att Primus kommit med ett nytt kök. Ulti. Som går att köra med gasflaskan upponer vintertid.
Har tidigare låtit bli att köpa MSR Windburner Duo just pga att det inte går att köra med upponervänd flaska.

Försöker alltid hitta någon bättre lösning men faller tillbaka till Primus Essential trek pot1L+GSI Pinnacle 4season stove.
Då får jag även plats med en 230g eller t.o.m en 300g tub från Biltema + tändare och lite salt&peppar i 1L poten.

Ultin verkar har större brännare så där skulle man i 1L varianten bara få plats med en 100g tub och även då erkar det väldigt tajt enligt en video jag såg på YT.

Jag har även en del andra kök jag sällan använder:
Tranga 25, Trangia 27 (pga lagar sällan mat och de är overkill då)
Primus Lite+ (pga ogillar toppmonterat)

Är väl ingen fråga direkt men kanske lite åsikter och tankar jag själv möjligen har missat ?
Får väl säga att jag i nuläget mestadels väger mot att INTE köpa ett Ulti pga att inte kunna trycka ner gastub i kokkärlet samt priset talar emot det.

Är det någon här som har ett Ulti och kan berätta lite mer om möjligheter att förvara saker i det under färd ?
Tydligen ska 1.8L varianten rymma en 230g behållare. Men får man även ner en 300g från Biltema t.ex ?
Jag har ett Ulti. Lilla byttan räcker för ett tändstål och en 100 gr gastub, inget mer.

Alla kök med den typen av brännare (Reactor, Windburner, Ulti) blir rätt stora och tunga jämfört med små spindelkök. Sen är poängen med brännartypen att den ger hög effekt, låg förbrukning och hög verkningsgrad med de tillhörande kärlen. Det är en fördel vid snösmältning men gör att möjligheten att laga mat blir lidande. Värst är Reactor som i princip bara går att köra på fullt blås. Ulti ligger i ungefär samma effektklass som Reactor men tack vare konstruktionen har den sparlåga som Windburner och går ok att laga på.

Konstruktionen är utvecklad i förhållande till Windburner, skulle säga att Windburner är generation 1 medan Ulti är minst generation 2, den har två lågtrycksventiler i anslutning till förvärmningsslingan och utbytbart munstycke och slang. Går alltså att meka med i fält och lågtrycksventilerna gör att köket tom går att starta med flaskan inverterad.

Det som gör Ulti intressant för mig köksmässigt är dels effekten och bränsleekonomin, dels möjligheten att vända flaskan. Använder denna typ av kök på påskturerna och som vattenkokare när vi är 5 pers på höstvandringarna, men ska jag laga mat väljer jag hellre typ Trangia med gas eller ngt spindelkök.

//J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips