Bushbuddy på kalfjället, förslag på bränslen

Va kul !

På Anders Jonssons hemsida finns ritningar för att göra en egen "Bushbuddy".

http://www.andersj.se/

Kolla under GÖR DET SJÄLV och Vedkök nr 1

Görs av en vanlig konservburk ( i valfri storlek) och lite ståltråd.
De här är precis vad jag håller på med i dagarna, var nere på Cateringfirman o fick plåtburkar stora som hinkar som det har varit potatis o rödbetor i.
Jag har trätt dom i varandra popnitat ihop o gjort hål för eldluckan, återkommer med rapport/bilder senare.
Ska trixa till en mindre variant för Trangiakastrull, bärbar o lätt.
Proveldade en variant, o den brann o värmnde så in i h-e...
peter
 
Kantljung regerar, inga problem på kalfjället norr om Abisko nationalpark

Är nu sen en tid hemkommen från en vecka i Abisko. Jag kan rapportera att det inte var något som helst problem att koka kaffe på kalfjället med Bushbuddyn. Jag hade med mig lite näver hemifrån och eldade med kantljung och dvärgbjörk. Det funkade otroligt bra. Även i ganska fuktig väderlek. Det behövdes inte många minuter för bränsleinsamling. Speciellt kantljung brinner mycket bra.
 
Måste prova

Nu blev jag själv väldigt sugen på att göra ett kök, mest på kul och för lite värme utan att man måste göra en riktig brasa.
 
Vedkök, i olika varianter, är väldigt effektivt om vedtillgången är skral.
Dessutom är det bra att ha när man är på platser där man inte vill lämna spår efter sig.
 
vedkök regerar

men se upp så ni inte eldar för hårt.

Om man gör en eld-burk (en sån det fins bilder på under first attempt-tråden) så kan det ryka en del om man behöver fylla på nytt bränsle utan att det slocknat helt från tidigare. Tips då är att (när det bildats en gas/rök-veke inne i burken) blåsa rätt ner i burken... det tänder utav h-vete så se upp.


Denna tänker jag göra en variant av. tror att man får en bättre "veke" om den får lite höjd att jobba på
http://img.photobucket.com/albums/v228/obijiwa/WoodGasifier.jpg

pdf som beskriver
http://www.woodgas.com/Woodgas stove.pdf

BZ/
 
Senast ändrad:

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
En annan variant...

Hejsan !

Har byggt en själv som vi eldar med pellets. Helt otroligt effektiv och den värmer upp tältkåtan på ett förträffligt sätt.

Batteridriften säkerställer bra förbränning även i slutet av eldningen. Har testat att köra den 16 timmar i sträck utan att byta batterier.

2 konservburkar och prylar från ELFA för 170:- var allt som behövdes.

Soliga Hälsningar

:)) Bolibaza
 

Bilagor

  • Vedgaskamin.jpg
    Vedgaskamin.jpg
    63.8 KB · Visningar: 895

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips