Bouldering Karlstad/Årjäng

Det finns en förare över deje-klippan men var och hur man får tag i den vet jag inte. En polare har en som han kopierat från någon som kopierat från någon som kopierat..
Jag skall se om jag kan scana den om han har den i stan. Annars finns det ju säkert fler karlstad-folk som har den, som sagt.

Vad gäller klippan utanför filipstad minns jag faktiskt inte exakt hur man åker dit, det var en local som körde.. sorry!
 
Feeblesmith; sa:
Det finns en förare över deje-klippan men var och hur man får tag i den vet jag inte. En polare har en som han kopierat från någon som kopierat från någon som kopierat..
Jag skall se om jag kan scana den om han har den i stan. Annars finns det ju säkert fler karlstad-folk som har den, som sagt.

Vad gäller klippan utanför filipstad minns jag faktiskt inte exakt hur man åker dit, det var en local som körde.. sorry!
Snälla, lägg upp på sverigeföraren när du hittar dem. Jag är grymt intresserad av att kolla in ställena. Om ni behöver skisshjälp kanska jag kan ställa upp.
 
Om jag åker hem någon längre period i sommar så kanske jag kan kika och skissa lite på filipstadsklippan (om jag hittar den)..

om någon bouldrare är intresserad av ett orört område i utkanten av filipstad kan denne kontakta mig för vägbeskrivning.
Jag är själv ingen bouldrare utan var där för att leta klippa (utan framgång).. men såvitt jag kunde bedömma var stenarna fina, många och stora!
Taget ut mitt dåliga minne kanske jag bara sådär såg 20 block, vissa uppemot 5 meter höga...

nåväl.. jag ska inte lova för mycket.. det kan vara skit också. men hör av dig om du vill kolla in stället
petter_asander (snabela) hotmail.com
 
årjäng

Årjängsklippan är i mitt tycke väldigt fin. mycket olika grader både för nybörjare och mer avancerat. Lättsäkrade och med kvällsol om jag minns rätt. Har också klättrat nån gång vid ett berg utanför töcksfors. Det är nog bara lokat känt. Där fanns ett stort, lågt tak som skulle passa att bouldra. Hör av dig till årjängs kk om den finns kvar. dom kan säkert tipsa. Annars har nog karlstad el arvika kk tagit dom inhemska medlemarna
 
Credit i massor till Peter E för föraren över Järnberget i Årjäng. Riktigt bra och klippan är förmodligen den finaste i Värmland. Väletablerat berg som faktiskt fick en nytur av en av våra medlemmar under 2007. Ska försöka uppdatera sverigeföraren med denna nybultade led i 7-registret när jag mjölkat förstabestigarna på information.

Årjängs KK upplevs av mig själv som något vilande efter att friluftskolan i årjäng lades ner och deras innevägg inte blev lika välbesökt. Några medlemmar därifrån besöker numera vår vägg i Arvika. En av medlemmarna är från Töcksfors. Jag ska fråga honom om var det där taket håller hus. Låter väldigt intressant.

Jag bor numera i Karlstad och funderar på var bästa klättringen finns i och omkring Karlstad. Har besökt boulderklipporna i Färjestad på den tiden Karlstad Klätterklubb hade förare för dessa på sin gamla hemsida. Det borde dock finnas fler ställen än detta?
Är det bara Karlstad KK som sitter på denna informationen? Får maila dem och be dem lägga ut förare eller åtminstone informera om var klipporna finns.

Förare eller beskrivning till klippan i Deje mottages tacksamt. Vore intressant att besöka! Vet ni mer om detta så hör av er.

I Jösse härad sprang våra gamla medlemmar runt med orienteringskartor och besökte varenda ställe i bygden där höjdkurvorna såg intressanta ut.
Om de hittade ett intressant berg klättrades det och förare ritades. En del av dessa har jag lyckats få tag på och gjort elektroniska. Dessa finns numera på sverigeföraren.se (efter inspiration från Peter och Årjängsföraren). Alla våra förare kommer endast finnas på nätet. Nyturer, gradförändring e.dyl kommer alltså hållas uppdateras på detta enda ställe.
Enklaste sättet att hitta våra förare är att följa direktlänkarna via vår hemsida.
Vi har även skapat en pappersvariant på Jösse Klättersällskaps hemmaklippa "Falleberget" om någon är intresserad. Här finns även en del boulderproblem där traversen längs hela berget är den mest omtalade. Hatten av till de som har förmåga att göra den fram OCH tillbaka (2x50m?)

Kort information om våra övriga klippor som vi har förare över.

Sulviksberget:
Ett berg en mil utanför Arvika. Senaste tillskottet i Jösse-familjen och det med störst potential. Flera nyturer är möjliga. Många boulderproblem kan putsas fram på stenarna nedanför klippan. Topo saknas dock pga lata skissare. Dock endast trad eller topprep (enkelt att gå runt berget). leder i 5 - 8 registret och 8 - 25 meter höga.

Gylterud:
Liten naturskön klippa vid gylterudsgrottorna utanför Mangskog (värmlands största grottsystem(?)). endast trad eller topprep och enkelt att gå runt.

Byn:
hård sport och tradklättring. Se film på vår hemsida där Martin Jurander gör andrabestigning av leden Konstant Dyspné (trad grad 8). Filmen visar förutom stabil klättring, berget och miljöerna runtomkring. Mycket fin klippa för sina grader.

I tillägg till dessa berg har Jösse klättrare etablerat flera fina turer och bultat leder på olika klippor runtom i västra värmland.
Koppom har en del fin klättring sägs det, fastän undertecknad aldrig varit där.
Öjerud är ett annat ställe med några bultade leder som ligger mitt mellan Falleberget och Byn.

Ta kontakt för mer information om klättring i västra värmland så ska vi se vad vi kan bidra med.

Jösse Klättersällskap tycker om andra värmlänningar vilket gör att alla som är medlem i en värmländsk klubb (och därmed med i SKF) gratis får klättra hur mycket de vill i våra lokaler.
Vår inomhusvägg är inte så stor eller hög, men det finns leder i alla svårighetsgrader och flera väldigt fina problem.
Kolla in introduktionsfilmen som vi har på hemsidan för att se hur vi har det.

Observera att filmerna är helt amatörmässiga och undertecknad (skaparen) inte tar ansvar för huvudvärk och andra bieffekter man kan få utav att titta på dem.

mvh.
Sören Danielsson
Ordförande
Jösse Klättersällskap
www.josseklatter.net
 
Dejeförare

Det är synd att man inte kollar på forum som dessa oftare i synnerhet när det visar sig att man har i stort sett alla svaren på de frågor som diskuteras.

Först till Deje:
Förare från 2003 finns i min dator i scanat format. Är man händig med skrivaren så kan man få ihop det till ett A5 häfte. Skicka ett mail med förfrågan till propagandaministeriet(at)hotmail.com så baxar jag över föraren. Det har hännt en del sedan föraren kom ut och som "vanligt" planeras en uppdatering till år 20xx eller kanske redan i år. Som någon tidigare noterat så har graderna ibland varit löjligt hårda historiskt men det är lite mildrat i 2003 ugåvan.

Filipstad:
Från Filipstad kör väg 246 mot Hagfors i 2km till Finnshyttan. Sväng höger in på en grusväg, efter en rad med brevlådor. Efter 200m ser man Hemkärn, följ vägen norr ut längs sjön ytterligare 900m och klippan uppenbarar sig på vänster sida. Sol till 12. Leder från vänster till höger: 6+mix, öppet projekt, 8, 8-, 7, 8-, 7+, 6 trad, 5- trad. Brant och vasst.

Tyvärr så finns inte tiden och engagemanget just nu för att på ett bra sätt ställa iordning all info som finns tillgänglig om klättringen i Karlstad trakten. Ställ en fråga så skall jag se om jag kan hjälpa till men information. Det finns klättring i krokarna men den information som finns nedtecknad är i stort sett gjort på pergament.

Hälsningar
Mattias Hedberg
 
sverigeföraren är nyckeln

För er som hittar till den här tråden via sökning på nätet osv.

Deje:
Föraren som Mattias Hedberg har är sedan en tid tillbaka upplagd på sverigeforaren.se och kompletterad med nyturer sedan pappersvarianten från 2003.

Filipstad:
Klippan vid Hemtjärn strax utanför Filipstad lade jag också ut på sverigeforaren.se under sommaren/hösten. En handfull leder som börjar hårt och bara blir hårdare. Senaste tillskottet är Unleashed 7c+ som David Sjöquist öppnade upp aug 2008.

Årjängsberget:
Kompletterad med nyturer. Senaste nyturen skapades för någon vecka sedan av bultivriga Jösseklättrare.

Töcksfors:
Jag har inte lyckats få någon information om det här berget från de som utvecklat det (fd friluftskolan?).
Har däremot letat upp berget och klättrat en del av lederna. Resultatet av besöket finns på sverigeforaren.se med några ledbeskrivningar, lite bilder och övrig information.

Åmotfors:
Gammalt crag som Jösse Klättersällskap etablerat under 90-talet 2 mil från Arvika mot norska gränsen. En handfull nybultade leder under 2008.
bl.a. västvärmlands brantaste led i form av "gravitationsdans" 7b+

Sveafallen:
Reservatet Sveafallen i Degerfors har en del klättring, men undertecknad har aldrig varit där.

För mer information om klättring i Värmland besök någon av följande tre ställen.
http://www.josseklatter.net
http://denvertikaladansen.blogspot.com
http://sorendanielsson.blogspot.com
 
Väcker denna slumrande tråd till liv!
Försöker komma i kontakt med boulderfolk i karlstad att klättra med.
Skulle vara kul att följa med, klättrat inomhus i göteborg ett halvår nu.
 
Nu är inte Höljes varken Karlstad eller Årjäng men väl värmland men har någon Bouldrat i området runt Höljessjön/Reservoaren?

Varje gång jag passerar Långflon påväg till Trysil för vintersport tänker jag på de stora fina blocken som kantar sjön.. tittar man i google earth verkar det finnas massor av block av rimlig storlek i området.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
KrilleMedC Milstenar inom klättring Klättring allmänt 9
everts1 Sollefteå - bouldering/klättring? Klättring allmänt 0
Albin_25 Klättring/bouldering kring Avesta? Klättring allmänt 3
klätterpojken Bouldering Halmstad Klättring allmänt 1
Lortpelle Sportklättring/bouldering i Asien juni - juli? Klättring allmänt 7
Denkan Nyflyttad till Hbg söker klätterkamrat, tips på bouldering i Hbg? Klättring allmänt 0
pajoon Bouldering i Sälen och Kebnekaise Klättring allmänt 2
Trisnic inomhustävling (bouldering), nivå? Klättring allmänt 0
Henkanii Bouldering i Västerås? Klättring allmänt 0
Danne82 BOULDERING i stockholm! Vart??? Klättring allmänt 2
Stepho Bouldering på Teneriffa? Klättring allmänt 10
7sjunger Bouldering Högalidsgatan Klättring allmänt 0
Stoffe.M Bouldering i europa? Klättring allmänt 7
Micke U Bouldering och säkerhet. Klättring allmänt 2
Mike C Bouldering i Östersund Klättring allmänt 4
suomi-enkeli Bouldering nära Barcelona? Klättring allmänt 1
kletterdregg Bouldering? Klättring allmänt 7
d99majo Bouldering i Kärkevagge Klättring allmänt 6
g-kvisten bouldering i Sthlm skärgård Klättring allmänt 1
P.D Bouldering i göteborg ? Klättring allmänt 1
Macaco Bouldering i Turkiet Klättring allmänt 0
gustafbohman bouldering Klättring allmänt 3
zeromaker Bouldering i norrort Klättring allmänt 2
thelleberg bouldering (troligen felstavat) Klättring allmänt 1
matteericsson Bouldering i Hudiksvall med omnejd? Klättring allmänt 0
zeromaker Bouldering i Stockholm Klättring allmänt 1
kalle rosenberg Bouldering i Kalmar/Nybro? Klättring allmänt 0
johaneklof Bouldering i Indien Klättring allmänt 0
lillmacho Bouldering i Stockholmstrakten Klättring allmänt 1
acis köpa klätterskor runt örebro, Karlstad? Klättring allmänt 11
Resultat från Karlstad Klättring allmänt 0
arnljots ÅRJÄNG Klättring allmänt 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.