Borrbult...

Hur sätter man borrbult?
Vilka borrbultar ska man ha och vad bör man tänka på när man sätter borrbult i berget?
Jag har hört att man inte ska sätta borrbult om man är oerfaren inom bultande och det stämmer nog och bör nog respekteras för både ens egen och andras del...
Men det vore kul att höra lite hur man gör!!!
 
Borra bult

Hej Jakob

Här kommer en kort redogörelse för hur man sätter expanderbult vilka är de som jag har mest erfarehnhet.

1. Börja med att borra upp ett hål som har samma diameter som expandern. Var noga med att borra hålet rakt in i berget. Vicka inte med borren för då blir hålet ojämnt och expandern får inte en jämn anläggningsyta och kommer att sitta sämre. Borra hålet något lite djupare än expandern är lång eftersom man då kan slå in den i berget och fylla igen hålet den dag som den skall bytas ut. ( ser bättre ut än gammalt skrot som sticker ut från klippan.)

2. När hålet är färdigborrat blåser man rent från damm med en liten slang eller ett sugrör som man sticker in i hålet.

3. Slå in expandern i hålet.Låt muttern och kanske ett par milimeter extra av gängorna på expanderns huvud sticka ut.

4. Skruva åt muttern för handkraft med en fast nyckel efter att du satt dit en hängare. Drar man för hårt kan de expandernade små vingarna på expandern dras sönder vilket givetvis inte är ngt bra.

Låter inte så svårt va? Det är det inte heller men man måste vara noga så att man inte slarvar. En dåligt satt bult är sämre än ingen bult alls eftersom den invaggar klättraren i falsk säkerhet.

Bra och billiga bultar finns att få genom spanska Fixe. Bra och dyra bultar får du genom franska Petzl.
Riktigt billiga bultar får du genom bygghandeln, men om du väljer att köpa bultar därifrån måste du nog ha ganska bra koll eftersom inte alla är lika bra. Alla bultar som sätts utomhus skall vara motståndskraftiga mot korrosion. Syrafst och rostfritt är bäst.

Öva med billiga byggexpanders i ett stenbrott och i betongväggar hemma i lägenheten innan du gör din första bultade nytur så att alla de som kommer att klättra din led i framtiden inte behöver oroa sig över ett slarvigt utfört arbete.

MVH Oscar
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
JOgranit 8A Choppar borrbult! Klättring allmänt 15

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.