BILLIGT, BILLIGT, BILLIGT!!! Bra..?

Om vi nu lämnar vandring där hän en liten stund och bara håller oss till att tillbringa tid i skog och mark med övernattning, var jag med om en intressant sak för ett tag sedan.

TS frågade i ett forum, vad som är helt optimalt utrustningsmässigt oberoende av pris. Svaren varierade såklart, men konsensus i tråden var följande:

Tarp
Dubbla sommarsovsäckar
Snickarbyxor
Jacka från blåkläder
Cellplastunderlag.

Och så är det ju.Egentligen.
 
Alla synpunkter är bra, men jag är måhända otydlig i min frågeställning (?).

Jag upplever att i princip i alla grupper/forum som rör mina hobbies fullständigt översvämmas av ”egna annonser” för den billiga varan man i 99% av fallen nyss köpt & i princip inte ens hunnit använda den mer än testet mellan bilen & affären/packat upp den & använt i vardagsrummet >10 minuter innan man genast ska göra inlägg om sitt fantastiska köp.

Den enda slutsatsen jag kan dra av alla dessa ”otestade köprekommendationer” är just att det viktigaste är att kokettera ”med priset på sitt fantastiska fynd”, hur varan EGENTLIGEN fungerar i verkligheten, om man använder den, det upplever jag som att det är fullständigt ointressant, man skiter även gladeligen i ev. referenser, förmodligen för att man i många fall saknar erfarenhet av dylika varor, vad vet jag (?), men det är jävligt tröttande för det driver på en konsumtionshets som i längden inte gör någon glad, allra minst naturen.

Ingen hade varit tacksammare än jag för att få välgrundade köprekommendationer, men i 99% av fallen rekommenderas varor av ohejdad vana, bara skribenten får fylla sitt syfte att ”skryta om sitt fynd”, trots att de oftast inte har någon koll på liknande produkter att jämföra med.

Om någon hade rekommenderat ex. en sovsäck i klass med Pajak/WM m.fl. för en 1/3 av priset på bekostnad av 100 gr viktskillnad; absolut! Men så är det sällan ;-P

Jag vet att har man inga pengar så funkar en japanpress för 99kr utmärkt som Tarp, men när du då annonserar för din ”fantastiska” Tarp för 249kr från ex. Lidl, jämför du då med en japanpress från Biltema, eller en Hilleberg XP..?

För i slutändan är de flesta ”annonserade” billiga prylar kanske inte ett skvatt bättre än billigast möjliga lösning från ”bygghandeln”, så då kanske man ska skita i att fylla upp massor av plats i forum etc. med att kokettera med sina köp om de verkligen inte tillför något..?

Återkoppling på sina köp måste ha substans, helst referenser, annars är det ett självbedrägligt beteende som dessutom bidrar till att det bara säljs ”mer skit som ingen behöver” & på riktigt bara bara gör 20% av köparna nöjda med sitt köp efter rekommendation.

Jag har förmodligen för höga krav, tycker att 90% att det som ”annonseras” borde ges säljstopp...

 
  • Har du slitna prylar visar du att du har varit med länge.
  • Har du ärvda prylar visar du att din släkt varit med länge.
  • Har du billiga prylar visar du att du har kunskap nog för att välja det billiga istället för det dyra.


  • Alla vill gärna ha status. Det är rimligt. Men här söker man status gm. att vara tydlig med att man köpt ”billigt”, inte sällan med allt fokus på prislappen & föga på funktionen.

    Så de som ovan ”visar kunskap genom billiga prylar” är en försvinnande liten del av ”annonsörerna”, gissningsvis efter att ha läst många av deras köprekommendationer är min slutsats att de besitter praktiskt taget ingen/ringa kunskap om faktiskt användning.

 
Jag har både billiga och dyra prylar, men det är inte alltid lätt att säga vad som är billigt... Patagonia jackan i GTX jag köpte för ca 14 år sedan för runt 3500 kr på rea hänger med fortfarande, jag har å andra sidan slitit ut en hög jackor typ HH i 1000 klassen under tiden. Det enda jag behövt göra med Patagonian är att förstärka fodret där karbinhaken till nyckelkedjan nött hål. Jag tycker det är en billig jacka.

En annan billig pryl är det röda diamantbrynet Claes Olson sålde för nästan 10 år sedan, det kostade 19 kr, men det funkade jäkligt mycket bättre än man kunde tro av priset, sedan att man slet ut det på ett par år eller tappade bort det, det hände med 10 gånger så dyra brynen också.

Så pris, kvalitet, funktion och livslängd är inte en enkel ekvation när man ska avgöra vad som är "billigt".
 
Jag vet inte om jag stämmer in i bilden av att det skryts om just "billiga" köp mer än det omvända. Jag är nog mest nöjd när jag kan köpa dyra saker billigt och då må det vara hänt att man delar med sig av fyndet. Om något vill jag dela med mig av att friluftsliv inte behöver kosta så mycket.

Som flera är inne på är det nog en motreaktion mot att allt ska kosta så mycket så det lätt framstår att man inte kan rasta hunden utan 3 lager högteknologiska funktionsplagg tillverkade av återvunna vimplar från Himalaya.

Samtidigt njuter jag ordentligt av bra grejor och då får de kosta men inte mer än nödvändigt så oftast blir det begagnat.

Däremot har du helt rätt i att inget är billigt om det inte klarar uppgiften. Det finns även en hel del "recensioner" gjorda innan ruset från ny-uppackade prylar helt lagt sig men vet inte om det bara är från billiga saker.

Jag känner mig ändå lite träffad, för jag sätter lite sport i att mitt friluftsliv ska kosta så lite som möjligt för så mycket som möjligt.

Från början var det helt nödvändigt. Första stora äventyret var när jag cyklade till Prag direkt efter studenten. Tältet kostade 200kr och jag använde mitt vanliga Ikea-täcke med vanligt lakan i bomull.

Cykelväskorna från sportex sprack i Helsingborg men luftmadrassen från ÖB höll hela vägen fram och gav upp först vid framkomst. Tältet klarade det regn som kom men det var inte heller så mycket. Skillnaden mot bra grejor är givetvis enorm, men det gick ändå.

Sedan dessa har ekonomin tillåtit mig att välja ganska fritt men jag fortsätter envist att köpa billigt, dock inte idiot-billigt. Det blir oftast de dyrare grejorna fast begagnat eller göra/modifiera själv.

/G
 
Haha,
””rasta hunden utan 3 lager högteknologiska funktionsplagg tillverkade av återvunna vimplar från Himalaya.””


Jo jag håller med. Det har utvecklat sig för min del någon slags apatisk obestämd trötthet. Senast idag fick jag Naturkompaniets kundtidning -365- Normalt brukar jag bli glad i att läsa i sådant som handlar om uteliv men efter att bläddrat lite förstrött och rätt ointresserat läsa om kalsonger för flera hundra och rätt enkla plagg för flera tusen så åkte den i soporna.
 
"Det duger lika gott med en morakniv".


En klassiker.

Tror att det många gånger handlar om att man själv är frälst i sin egen filosofi och propagerar för den. Om man tittar på recensioner av varor här och på många andra ställen så tenderar ju t ex. människor som har köpt en väldigt dyr produkt att tycka om den mer, och fler är frälsta i vad de har lagt dyra pengar på.

På samma sätt tycker de som har en budget för moraknivar just att den är bäst.

Vi är saliga i vår egen tro helt enkelt.


Bara som ett exempel så lägger jag mina surt förvärvade pengar ofta på det många kallar lump. Jag vandrar aldrig och behöver alltså inte tänka på vikten. Då blir det automatiskt så att jag kan köpa det som är bäst oberoende av vikt och således köper jag relativt billig utrustning.

Men jag tycker om lite dyrare knivar.

Här får jag rätt mycket trubbel när det kommer till just den här typen av diskussioner.

:)
 
"Det duger lika gott med en morakniv".

En klassiker.På samma sätt tycker de som har en budget för moraknivar just att den är bäst.Vi är saliga i vår egen tro helt enkelt.Men jag tycker om lite dyrare knivar.Här får jag rätt mycket trubbel när det kommer till just den här typen av diskussioner.:)
Min personlighet är måhända udda, en stor del av mig är som den Riksbekante Ove, eller för all del Lars när vi tar upp Moraknivar (se bild).

Om vi försöker hålla Moraknivantologin levande så det faktisk EXAKT ”Moraknivar” jag hoppas få tips om. Jag har själv varit i knivträsket & började gå ner mig ganska rejält, men nyktrade till genom att använda knivar (arbeta & slipa dem) & börja jämföra stål. Både praktiskt & teoretiskt. Och det slutade med att min absoluta favoritkniv landade i en kniv jag från början tyckte var ful dessutom. Väldigt många knivmakare lever på design. Design är trevligt, men funktion vinner mitt hjärta.

Varenda kniv som trillar ur fabriken i Mora är faktiskt gjord i ett för ändamålet avsett KNIVSTÅL även om den säljs för 29kr, må det vara svenskt, tyskt eller franskt, men knivstål är det & det märks i huvudsak på hur det håller skärpan.

Ett tag älskade jag s.k. ”Bushcraft”, men det dödades omsorgsfullt när grupperna växte & det som är Bushcraft enligt min begreppsvärld, trängdes ut av alla förbannade självutnämnda experter & deras ”annonser” för billiga skitprylar med ringa bäring på det avhandlade ämnet. Jag testade kniv efter kniv (jag vet, beklagligt, men ett karaktärsdrag jag har. En psykolog skulle beskriva min personlighet garanterat med åtminstone ordet ”gränslös”.). Vilken är då den bästa Bushcraftkniven frågar vän av ordning?

Ja, den enda kniven som gör allt bra (tälja, förbereda mat, slå genom plåt (Kronans ärtsoppa ;) etc. är en kort kniv med 17,5 mm högt blad, 2 mm tjockt & ett handtag som tål att jobba länge med utan tryckpunkter i handen & gummerat grepp. Tillverkas inte längre men heter Morakniv Craftline HQ & brädade precis ALLA Bushcraftknivar åtminstone jag testade upp till 3000kr. Om det finns någon nackdel så är det isf att bladet är i kolstål istället för rostfritt, men Bushcraftsvängen är så traditionell att ”alla” föredrar kolstål ”för det är lättare att slipa” (vilket är nonsens med ett diamantbryne som utan problem slipar rostfritt pulverstål). 49kr på XL-Bygg.

Så. Vad jag vill hitta är prylarnas Moraknivar d.v.s. saker som har alla boxarna tickade trots att priset i detta fall var <2% jämfört med de som var ”Supermegabauta Bushcraft” men oftast skitkassa på att tälja då det är mode med stora, framförallt tjocka, klingor.

Jag är hälften Lars & hälften Elon för ni kan aldrig ta mina drömmar.

 
Just kniv är intressant och speciellt i relation till många av oss män. Många verkar tycka att en kniv för 2500 automatiskt är bättre än en för 25 kr från biltema. Det är ju 100 % machoattityd/status/kukförlängare och 0 % fakta. En billig kniv håller lika länge och man behöver inte var rädd att råka skära i nån sten med den. Och gurkan eller ölkorven får exakt lika fina skivor. haft samma brödknivar hemma sen i början av 90-talet och har aldrig vässat dem och skär i princip allt till matlagning med dem - bröd, kött, kålrot osv.

En kniv är alltid en kniv :-D
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
avslutmedlemskap0904 I bilen Utrustning allmänt 19
moa_k40 billig vandringstav i stark kvalitet? Utrustning allmänt 9
RikDem Billiga buffar Utrustning allmänt 6
Patrik_L Billig, lätt och funktionell utrustning för att prova på vandring? Utrustning allmänt 38
fotografiskt Billiga alkaliska eller lithium engångsbatterier? Utrustning allmänt 7
-Patric- Billigt och lätt, går det? Utrustning allmänt 134
KannibalVegan Billig knivslip? Utrustning allmänt 16
Aleks_T Köpte ett billigt kina-vattenfilter Utrustning allmänt 49
monnes Var hittar jag billig Berghaus Vulcan? Utrustning allmänt 10
Tordnado Billiga längdåknings-skidor och skridskor Utrustning allmänt 0
lottizen Bil-tältande-utrustning Utrustning allmänt 26
Aleks_T Absolut billigaste tändstålen! Utrustning allmänt 12
sinom Packning för bilen Utrustning allmänt 2
desireman Finns det något billigare alternativ än riktiga stegjärn? Utrustning allmänt 6
donutz Fiskars Bil- och fritidsskyffel Utrustning allmänt 23
salgo60 Billigt paket från Nepal Utrustning allmänt 0
Gun-valld Tips på billig ryggsäck Utrustning allmänt 4
Mike bike Billig kikare? Utrustning allmänt 12
glenn o.c. En billig kikru Utrustning allmänt 43
Davva2 Bra, billiga friluftsaffärer i New York? Utrustning allmänt 3
greendanger Smart & Billigt Utrustning allmänt 12
kotten1 Köpa billig pulsklocka? Utrustning allmänt 1
flanell din favorit kniv under 100:- Utrustning allmänt 41
johnliungman Klocka med höjdmätare, billigt? Utrustning allmänt 0
Niithro Billig, lämplig, rätt liten vandringsryggsäck för marschträning? Utrustning allmänt 15
noh8 billig segelkajak Utrustning allmänt 2
Avslutatmedlemskapx Tips på billiga, prisväda utlänska grejor Utrustning allmänt 32
bredviken Billig multiverktyg? Utrustning allmänt 37
Vandrare Polarklockor billigt Utrustning allmänt 7
L.I.M Billiga GPS? Utrustning allmänt 0
haskell Nytt brittiskt märke med billiga prylar! Utrustning allmänt 5
Hunke Billigare variant av Berghaus Vulkan på blocket? Utrustning allmänt 2
Mugmez Billig GPS Utrustning allmänt 2
såg om att använda bilig men bra utrustning.. Utrustning allmänt 34
graylingman Billiga snöskor? Utrustning allmänt 2
skogenskonung Köpa Teva-sandeler billigt och smidigt Utrustning allmänt 2
mikmik Billigaste nätbutiken? Utrustning allmänt 7
flamma Arcteryx bora, länk till billigt köp! Utrustning allmänt 7
Egel Billiga H2O-täta säckar Utrustning allmänt 6
Farbror Vad är billigt i USA? Utrustning allmänt 8
jmlove Billiga brillor! Utrustning allmänt 3
haskell Prisvärd (och billig) höjdmätare? Utrustning allmänt 7
Luffarn Billig VINDMÄTARE Utrustning allmänt 2
Johan es Bra och billigt pulsur? Utrustning allmänt 2
Elmfeldt Billiga Oakley brillor? Utrustning allmänt 2
ala Billiga friluftsprylar... Utrustning allmänt 5

Liknande trådar

Logga in

Tips!