Baka bröd

Fjäll-lagg

här kommer ett recept på lite bröd ni själva kan baka på plats. Taget ifrån Friluftsliv nr:2 2002
5 dl blandade mjölsorter (inkl. vete)
2 msk linfrö
2 msk brödkryddor
2 tsk bakpulver
vatten ( så mycket som behövs för att få en fin deg)
blanda
platta ut degen på en het sten eller stek försiktig i panna tills den är gräddad.

blanda med fördel allt utom vattnet i en påse innan avfärd
 
baka rågbröd

Har bakat rågbröd på vandringen några gånger.
Använt torrjäst och låtit det jäsa inom skjortan i
en plastpåse. Bakat på stekpannan i smör, haft
locket på, så värmen hålls. Har lyckats underbart
bara i fem graders värme. Rekommenderar
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
rakel; sa:
./.Här kommer några recept. Dels ett på tunnbröd som har den fördelen att det inte gärna kan plattas ihop mer... Sen är det ett bröd som blir rätt kompakt - men det är klart - det tål forfarande inte att hamna längst ner i packningen...

./.
Kavring
./.
Brödet smakar bäst dagen därpå. ./.

En liten fråga angående Rakels inlägg. Hur länge håller sig brödet "fräscht"? Håller det för en veckas vandring eller hinner det börja mögla innan veckan är slut?
 
Baka bröd ute!

Jag brukar baka bröd när jag är ute, över ”öppen eld”.

Innan jag ger mig ut blandar jag vetemjöl och rågmjöl i en fryspåse/eller liknande, på en höft. Jag tillsätter även lite bakpulver.

Väl ute i naturen tillsätter jag vatten. Blanda i så mycket vatten så att mjölblandningen blir kletig och sammanhängande. Tryck ut degen till lagom stora kakor och grilla dem sedan på ett galler, varm sten eller en ”bak bräda” (går troligen bra att steka på campingköket också).
Anledningen till att jag väntar med vattnet är för att spara vikt.
Ett tips är att dryga ut mjöl blandningen med vad man hittar i skogen (nötter, bär, frukt osv.).

/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips