"Bästa" köket för hög höjd

Trots att det påpekats som negativt i tester att pumpen på XGK är av plast (som på alla MSR's kök av den typen) så har jag aldrig läst om att det faktiskt varit något problem i verkligheten. Och läckage har jag aldrig drabbats av själv i alla fall.

Nu läste jag nyligen på amerikanskt forum att flygbolagen där börjar ställa problem när man försöker resa med bränsleflaskan även om den är tom och rengjord. Kan vara värt att kolla upp innan man ger sig ut och flyger så man inte står i en avlägsen del av världen med ett kök utan passande bränsleflaska till. Då spelar det inte så stor roll hur mycket "multifuel" ens kök är. :)

http://www.mountainproject.com/v/liquid-fuel-in-luggage/109376859__1
 
Därav SOTO går bort, känns för svårt att hitta ny flaska.

Känns som det står mellan XGK och Omnilite TI nu, fördel Ti pga vikten.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Utan egen erfarenhet av XGK så, har någon läst Touching the void?

Själv har jag alltid kört med gasolkök, även på aconcgua, spindelkök med lång slang. Inget problem att skaka, vända flaskan upp och ned, eller hålla den ovanför springan mellan kastrull o vindskydd för att väma den.
 
Nu känner jag inte till Omnifuel Ti men jag kikade lite på det på papperet och en sak som jag la märke till är att det inte har någon inbyggd rensnål (om jag fattade det hela rätt) som XGK har. Om du kör en del på sämre bränsle kommer du att vilja rensa munstycket med jämna mellanrum och då blir det lite pill och det är lätt att böja sönder rensnålen. XGK har en inbyggd magnetisk rensnål så det räcker med att skaka på köket upp och ner några gånger för att få jobbet gjort vilket jag har tagit för vana att göra varje gång innan jag använder det. Bara en liten detalj och ja, jag gillar mitt XGK. :)
 
Utan egen erfarenhet av XGK så, har någon läst Touching the void?

Själv har jag alltid kört med gasolkök, även på aconcgua, spindelkök med lång slang. Inget problem att skaka, vända flaskan upp och ned, eller hålla den ovanför springan mellan kastrull o vindskydd för att väma den.

Inte läst boken men den står på listan..
Vad är det som händer i den som hör ihop med kök? :)

Jo visst går det att mecka med gasol. Men jag vill ha ett komplement till mitt Trangia. Ett spindelkök., Sist jag var utomlands var det det helt hopplöst att hitta gasol med rätt gänga dessutom.
 
En rekomendation om du inte använt flerbränslekök är att lära sig köket utantill oavsett vad du väljer.
Dessutom läsa alla trådar som skrivits av tekniskt erfarna här på utsidan. Jag har själv erfarenhet att vissa kök behöver mer känsla för att funka bra än andra kök. Mitt omnifuel har tyvärr inte krånglat hittills...😉 så jag har inte behövt fundera så mycket på felsökning. Ett annat kök jag haft har gett mig gråa hår ända till jag löst alla de olika problem som funnits. När man behöver köket som bäst vill man bara att det fungerar men om inte ska man känna sig trygg med sin felsökning.
 
Jodå det är jag välmedveten om.

Just nu känns det såhär.

Primus Omnilite TI:

+Lätt
+Inga plast delar
-Måste tas isär för att rengöras om den kloggar igen

MSR XKG:

+Shaker jet eller vad dom kallar det, rengörningsfunktion
-Tyngre
-Plastpump

Lutar åt MSR för att slippa pillet om man måste rengöra
 
Välj xgk.

Jag har själv ett sådant som fungerat felfritt under flera års användning, dock ej höghöjd. Inga packningar bytta, inget strul med förvärmningen, lugna flammor vid tändning inga problem att laga mat inne i tältet.

Rejält kök utan mickel att behöva snurra på flaskan vid avstängning, pumpa tryck, släpp fram bränsle, tänd och vänta på reaplansljudet sen är det bara att vrida på kranen igen och börja steka köttbullar

Av primus och optimus har jag dåliga erfarenheter, men de behöver inte gälla deras nyare kök.
 
Jag köpte ett MSR XGK i början på 90 italet.
Det var då känt som det enda globetrotter köket för det går på så många olika bränslen och funkar i alla lägen.
Lätt att göra ren från skitiga bränslen och att det går att renovera i en snödriva om du har MSR XGK renoverings kitt.
 
MSR XGK har jag erfarenhet av, det håller och leverar.
Dito gäller för 111, det finns väl skäl för att Siriuspatrullerna brukar det.
Skaffade mitt första på 50-talet och har gillat det sen dess.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips