Bärsystem?

Ja en militärsäck som tål 90kg är ju helt överlägsen en friluftssäck som är gjord för 15kg men då bär man 5kg vikt i själva säcken mot 2kg. Min packning för fjällvandring väger under 11kg+mat 2,4kg av den vikten är ryggsäcken.
 
Crusadern väger ca 3 kg med packfickor (varierar beroende på storlek) och packfickorna väger 560 g tillsammans. Detta ger 90 plus 20 l. Vill du bära din packning gissar jag att den ryms i de 90 l som säcken har utan packfickorna och då handlar det om runt hekto mer. Vill du sen bära 25 kg packning nästa tur och behöver 110 l så är du uppe i 3 kg igen. Gillar du att plågas eller kanske har stor volym med liten vikt så går det utan problem att komma upp i 150 l innan du når 5 kg säckvikt.
Snölåsets förmåga att överpacka är inte medräknad i något av fallen och inte heller att man relativt enkelt tar bort topplocket för att skala bort lite mer vikt.
Att man skulle bära 90 kg någon längre tid ser jag som en väldigt specialiserad inriktning.

Jag har burit uppåt 30 kg (inga längre sträckor) och säcken har inte varit något problem vid de tillfällena. Jag har jämfört vikten och hur den känns jämfört med vanliga vandringssäckar (vanliga säckar i butik utan större last) och dels är den oftast lättare och dels så passar den mig bättre. När jag köpte den var den också halva priset jämfört med vandringssäckar i liknande volym eller betydligt mindre sådan.
 
Jag kan inte minnas att militärsäckarna generellt har bättre bärsystem.
Möjligen kan man säga att militärsäckar ofta har rejäla bärsystem, men en civil ryggsäck som är avsedd att bära 30 kg har ett bärsystem som klarar det. En civil säck som är avsedd att bära 15 kg klarar inte 30 kg så bra.


Testa i butik. Ta med dig några packpåsar med tunga saker.


De flesta ryggsäckar har någon form av fästen på utsidan, där man kan spänna fast saker.
 
Det är inte säkert att en säck som är bekväm vid ett kort prov i butik verkligen är bekväm på vandring.

Däremot är det rätt säkert att om den redan i butiken är obekväm så kommer den inte att bli bättre efter ett antal timmars vandring.

För mig är bästa tipset att gå till en butik med stort sortiment och prova vad som passar dig och den vikt du planerar att bära.
 
När jag köpte min senaste ryggsäck provade jag den inte ens i butik. Köpte den för att den hade rätt pris/storlek. (En exped thunder på xxl)

Min personliga uppfattning är att ryggsäckar överlag är rätt snarlikt konstruerade och att råd mest avspeglar personliga preferenser och erfarenheter. Alla tycker lite olika..
 
Jag kikar på vandringsryggsäck, och det finns så fruktansvärt många. Har hört att det är viktigt med ett bra bärsystem...
Till en ganska billig peng kan man ibland hitta äldre (made in Canada) Arcteryx Bora till vettigt pris. Bärsystemet är riktigt bra med roterande höftbälte och säcken har bra yttre samt inre utryme samt goda möjligheter för att fästa saker på utsidan. Kvaliteten är mycket god och hållbar.
20221127_204536.jpg
De finns i två olika storlekar, både vad det gäller rygglängd och höftbälte. Jag som är 190/80kg använder M i höftbälte och L i rygglängd. Storleken står på en liten lapp. De går att justera så klart men sikta på en L i rygglängd om du är lång.
 
Jag kikar på vandringsryggsäck, och det finns så fruktansvärt många. Har hört att det är viktigt med ett bra bärsystem.
Osprey, Lundhags osv har alla bra bärsystem, men jag är helt insnöad på att kunna spänna fast saker utanpå ryggan. Tex liggunderlag, stavar osv. Molle underlättar ju sånt.
Har kikat en del på Berghaus Vulcan och Berghaus Crusader. Är det någon som vet hur bärsystemet är på dessa?
Om man sedan jämför med tex Osprey Aether, är det som natt och dag eller?

Men de vanliga moderna säckarna du nämner går ju också att spänna liggunderlag och stavar på. Många har även fäste för isyxa o dyl. Jag har en minimalistisk säck men har ändå tält/, regnkläder, regnskydd, hundtäcke, kåsa, vattenflaska och liggunderlag utanpå säcken. Allt säkert fastspänt.

Finns det fler anledningar till att du vill ha molle än de du nämnde?
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.