Hur högt tryck är det i en liten gastub?
Trycket i en campinggasolbehållare, oavsett storlek 100/230/300/450g, är avhängigt temperaturen inne i behållaren samt blandningsförhållandet mellan ingredienserna propan/isobutan/n-butan. Och kurvan för tryck relaterat temperatur är väldigt brant, speciellt så för propan. Man måste alltså vara försiktig beroende på att för en gas med låg kokpunkt, som propan, är tryckökningen nästan exponentiell per grad ju närmare den
kritiska temperaturen man kommet (90,6° Celsius/40 Bar för propan). Enligt den internationella standarden EN417 får absoluttrycket i behållaren inte överskrida 20,5 bar(ö) vid 50° Celsius. Över det kan behållaren brista.
Trycket i flaskorna bestäms alltså av vilken gasblandning det är i dessa, och det är ingen skillnad i tryck om det så bara finns en milliliter av gasen i flytande form i behållaren, eller om den är fylld upp till originalvikt vid 50° Celsius av samma gasblandning - detta så länge det finns skvalputrymme kvar i flaskan.
Vår vän
xxargs sammanfattade det en gång så här:
"Tekniskt sett skall en behållare med EN417-klass designas för att hålla för 20,5 Bar övertryck (men också att den _
skall_ gå sönder vid 24-25 Bar övertryck), men exemplaren man köper i affären är inte trycktestade för mer än det tryck som innehållet ger vid +55° Celsius (varenda behållare som tillverkas värms alltså till +55° Celsius, [Hm, - det gäller även för flaskan med spray-grädden...] och man skannar profilen efteråt så att behållaren inte börjat likna en handboll eller nått, innan de levereras vidare ut till grossisterna och senare slutligen konsumenterna).
- Så har man högre tryck än vad behållarens originalinnehåll hade vid +55° Celsius så är man ute på djupt och okänt vatten huruvida om det smäller eller inte, även om det rent tekniskt sett skall hålla för ren propan även vid 55° Celsius men man har då exakt
0 i säkerhetsmarginal.
I EUropa så ingår det i EN417 att gastrycket på gasblandningen inte får överstiga 13,2 Bar vid 50° Celsius och det ger då ca 1,5 ggr i tryckmarginal för max arbetstryck vid 50° Celsius gentemot när flaskan beräknas spricka upp i sina falsar. [Håller man ren propangas väl under 38° Celsius så håller man sig under 13,2 Bar...] Observera att tryckkraven för EUropa är högre än för behållare som är tillverkade för den Amerikanska marknaden - som kan smälla redan vid 16-18 Bar medan EUropa bara tillåter att flaskan blir permanent
deformerad (dvs mer rund) vid de trycken. Riskbilden är alltså klart högre om man kör på USA-importerade tryckförpackningar vid samma temperaturstress..."
Eller är det inte relaterbart när det är flytande?
Det finns alltid en kudde av gasformigt kolväte ovan vätskan, oavsett temperatur, så det är alltid ett visst
absoluttryck inne i behållaren. Därmed inte sagt att det är något
övertryck inne i behållaren - jämfört med omgivningstrycket - eftersom
det är temperaturberoende.
/Odd