alternativ till pulversoppa till lunch?

Har någon förslag till bra alternativ till pulversoppa och bröd till lunch? Vi brukar torka mat och äta till middag, men på lunchen orkar vi inte alltid hålla på och pyssla allt för länge med maten och vill ha ett någorlunda snabbt, mättande och gott förslag på lunchmat. Dryga ut pulversoppor känner jag redan till, men jag är alltså ute efter något annat än pulversoppan som bas.


Tacksam för idéer.


Kalle
 
Nudlar, buljong ?

Hejsan !


Nudlar är bra mat på fjället: man kan ju som bekant välja att fixa soppa eller med mindre vatten, använda det som pasta.Till lunch så kräver detta förstås att man har kök med sig.


Jag brukar ibland använda nudlar för att förstärka frukosten. Senast i april under en skidbestigningstur så förstärkte jag välling-frukosten på detta sätt.


Välling kan man förresten förstärka med Kellogs K-flingor. Detta blir supergott.


Beträffande buljong så är ju detta lätt att kombinera med kolhydratrikt innehåll exempelvis kall pasta eller kallt ris.Frågan är hur länge detta håller sig om man kokar hemma i förväg.


Hälsar, Mats
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Lunchförslag

Vi brukar göra egna soppor till lunch. Basen till dessa soppor finns i Anita Forsells bok. Sen är det bara att prova sig fram med olika torkade produkter och olika kryddning. Vi paketerar alltid maten i påsar, måltid för måltid. Detta gör att det inte alls blir besvärligare att laga till än en grönsakssoppa.


Ett annat bra lunch alternativ är tortellini.


Ett annat sätt att göra påssoppslunchen mer mättande är ett rejält pålägg. Vi brukar köpa typ Munsökorv och be butiken vacumförpacka(förlänger hållbarheten) i bitar lagom till en lunch.


Lena
 

Per

Gäst
RIS!!!!!!

Angående frågan "hur länge ris håller sig" så är just ris en av de vanligaste källorna till matförgiftning. I ris och andra torra livsmedel överlever framförallt spor bildande bakterier (tex Bacillus cereus som också är den bakterie som bestämmer hållbarheten för mjölkprodukter, sporerna överlever pasteuriseringen). När riset kokas aktiveras sporerna och bakterierna börjar sedan växa. Speciellt om man blandar det med annat gott, tex grädde till Ris a la Malta. Den som blivit matförgiftad av Bacillus cereus kan behöva göra några nya hål i bältet, för att kunna dra åt.


Mvh per
 
har du nåt tips kanske ?

Hej Per !
Tack för den intresannta informationen. Jag har inte själv provat det jag föreslog utan spekulerade lite. Kanske du har nåt bättre frilufts-mat-tips som gör att man undviker dessa problem ?


MVH Mats
 
fler lata luncher

1. Couscous + hummous + oliv- eller pestopasta, allt enligt inlägg 204:4 nedan. Alternativ til hummous kan vara tärningar av någor rökt: ost eller kött. Ingen kastrulldisk, altt som kokas är vatten, som hälls på couscousen direkt i resp. kåsa (obs funkar ej vid starkare kyla p g a för snabb avsvalning, då är det bättre att hälla all couscous i kastrullen i alla fall). Torkade grönsaker/äpplen kan läggas med att svälla tillsammans med couscousen, tillika en klick smör och gärna valnötter.


2. Färdigblandat basmatiris/röda linser med div. lyxtillsatser, se även här inlägg 204:4. 10 minuters tillagning, men tyvärrr rätt kladdig disk...


3. När jag inte ens orkar ta fram köket blir det olika musliblandningar rikligt förstärkta med solrosfrön, nötter, torkad frukt, chockladhack etc. Pulvermjölk (tyvärr) eller inte alltför söt nyponsoppa som bas.
 

A.Hamberg jr

Gäst
Pasta pasar

Pasta med sas som finns att kopa i vanliga ICA affarer
pa pase for tva personer, ca 20kr, finns i olika smaker kan rekommenderas varmt.Snabbt och enkelt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips