Ålesund aug 2014

Hej!

Jag och mitt resesällskap har blivit sugna på att vandra i Norge i sommar. Vi har dock bara varit i Sverige tidigare och fjällvandrat och har ingen erfarenhet av Norge på något vis. Har kollat runt lite och insett att Ålesund verkar som en bra plats att utgå ifrån i och med att man hyfsat lätt kan flyga dit från Stockholm (med mellanlandning i Oslo).

Nu är frågan vart man ska ta vägen när man är där. Har läst gott om t.ex. Sunnmörsalpane och Geirangerfjorden men har ingen koll. Vi tänker oss att vi kanske tar en biljett tur och retur på 8 dagar eller något, så det blir väl kanske 5-6 dagar till vandring. Vi är inga nybörjare men inte heller erfarna och skulle gärna göra en toppbestigning och få fina utsikter över fjordarna. Tält har vi med oss så inga trafikerade leder eller stugor behövs!

Är det någon som varit i området och vill ge oss lite idéer eller länkar? :) Vore snällt!

/Nina
 
Det finns massor att göra i Møre-Romsdal, hoppas bara att ni får bra väder.
Problem kan vara den dåliga kollektivtrafiken och oviljan att ta upp hajkare längs vägen.
Ett tips är att fråga folk på bensinstationer, färgelägen, matbutiker o.s.v. Har man kängor och ryggsäck ökar chansen att man får åka med (Ut på tur aldrig sur :)

Här finns info om toppar och turer indelat efter kommuner.
http://westcoastpeaks.com/Norway/more.html

Här finns lite fler turer och toppar beskrivna
http://www.fjellfant.com/index.php/toppfjell/sunnmore

Böcker som kan rekomenderas är:
Opptur Geirangerfjorden
Fotturar på Sunnmøre
Fjellhugboka (Fotturar i Sykkylvsfjella)

Info om kollektivtransport: http://kollektivtransport.smp.no/services/kollektivtransport/

Ålesund turistførening:
http://alesund.turistforeningen.no/

Personligen tycker jag att topparna kring Jørundfjorden har mycket att bjuda på och kan sättas samman som en längre tur.
 
Okej! Tack för ditt svar!

Vad jag var ute efter var dock en riktig fjällvandringstur och vad det innebär. Dvs en veckas fjällvandring i naturen utan för mycket civilisation. Dvs helst inte lifta runt eller åka kollektivt utan bara ha sina fötter som hjälpmedel. Har gjort sådana vandringar i Sarek men det kanske är svårare i Norge - eller?
 
Hej! Förstår inte vad ni ska ut till Ålesund, ute vid havet att göra! Åndalsnes känns mer som den naturliga startpunkten, om jag får råda! Då har ni dessutom en vidunderligt underbar tågresa dit!
Ta en titt på detta program från NRK och få en liten försmak på vad som står till buds!
Kolla lite på kartorna som finns här på nätet också! Det är underbart vackert att vandra i Norge!
http://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/dkmr30001011/14-02-2012
http://ut.no är också en nyttig sida
 
Tack för länkarna!

Hm, ja det vet inte riktigt jag heller :) vi visste att vi ville till området då vi hört gott om det och närmaste flygplats blev Ålesund så då tänkte vi helt enkelt att det måste ju gå att ta något färdmedel eller så någonstans där vi kan starta rutten. Har redan bokat flygbiljetterna tyvärr!
 
Nu har jag dessutom försökt kolla runt lite själv och försökt hitta bra utgångspunkter för vandringen dit man kan ta sig från flygplatsen. Stranda rekommenderar flera sidor. Är det någon som känner till det området och om det finns bra vandringsmöjligheter? Vi vill ju helst inte gå på vägar eller traska rätt in i folks sommarstugor liksom. Vi har ju tält så vi vill gärna känna att vi kan slå upp det när vi känner för det och tvätta oss i en bäck utan åskådare så att säga (haha). Ser på Google maps att hela området Sunnmörsalpane är fullt av vägar så det blir ju självklart inte som att vandra i Sarek har vi insett, men om man kan försöka få det så naturnära som möjligt vore det uppskattat :)

Skulle vara sjukt tacksam för tips! Det var krångligare än jag trodde att hitta information om Norge. Har ju bara vandrat i Sverige innan.
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...