Ätbart på kalfjället?

Följande scenario:
Ute på fjällvandring, maten är slut men man har 2-3 dagsetapper kvar till civilisationen. Vi säger bara så, det spelar ingen roll varför, dålig planering eller olyckshändelse, nu har det blivit så i alla fall.
Vilka växter kan man äta på (kal)fjället? Obs! Det spelar ingen som helst roll om det är gott eller nyttigt eller liknande. Det ska bara vara ogiftigt och lättillgängligt.

Konkreta tips med illustrationer skulle uppskattas!
 
Ätligt

En vanlig växt i fjälltrakterna är Ormroten(Bistorta vivipara). Rotstammen är ätlig.
Fjällkvanne(Angelica archangelica ssp archangelica) Samerna åt förr kvanne, till exempel användes bladen som en sorts spenat som åts tillsammans med syrad renmjölk.
Fjällsyra(Oxyria digyna), Kan användas som spenat eller sallad, liknar låglandets Ängssyra.

Boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman, rekommenderas!

God tur!
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Sänk tempot och gå ut, det är inte någon mening att samla växter det tar för lång tid och ger för lite, se till att du dricker. Är det bara frågan om 2-3 dagar. så klarar all det. Annars se ovan
 
Lavar; islandslav, skägglavar (hänglavar) tuschlavar. finns på de mest pinade ställen.

kroppen kan tillgodgöra sig uppemot hälften av lavarnas näringsinnehåll. rika på fibrer men framförallt innehåller de stärklese (kolhydrater)

du behöver äta 250g lav ca 5liter för att få i dig 500kcal = minsta dagsbehov av kolhydrater.

kokas 30-40min, även kokvattnet kan ätas drickas efter att det svalnat /tjocknat.

smaken är inte så trevlig så du kan behöva urlaka laven innan den äts.


tallbar & tallbars te, är ju också hyfsat lätt att hitta, men kanske inte på kafjället.
 
Ormrotens frön går att äta som de är och har en god nötsmak. Man behöver inte leka överlevnad för att äta av dessa, perfekta som ett litet mellanmål när man rastar och ligger och myser på kalfjället. Att det sedan är rikt på kolhydrater är mest en bonus.
 
Ryssarnas

bröstpåse av tyg är en inte så dum grej, bara man vet vad som kan plockas i den.
Med nät och snöre brukar den minsta fjällsjön kunna lämna ut en eller två firrar på en natt med lite tur.
Att fånga en ren solo är lite knepigare, förutom den rättsliga biten....men växterna är väl nämnda, hjortron då "hemliga", kråkbären är helt ätliga om än lite tama i smaken.....Rekommenderar alltid en 200g säkerhetschokladkaka att ätas när man kommit till busstationen......men planera bättre snälla...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips