Är GAS överlägset T-Röd, egentligen..? Inte när det börjar bli kallt är min slutsats.

Lätt gas

Det går att få ihop ett lätt kök oavsett om du väljer gas eller sprit.
Under sommarförhållanden tror jag gaskök vinner hanteringsmässigt.
Spritkök ur funktionssäkerhetsaspekten.
Här är mina favoriter på lätta gaskök.
toppmonterat: Soto Windmaster
slangkök: Optimus Vega
Dessa är förhållandevis dyra. Det finns många som är billigare.
/John
 
Stöt

Påminner mig om min fars berättelser från östfronten, om hur ryssarna fick igång sina stora GAZ-lastbilar i ungefär samma temperaturer, genom att fixa en lagom brasa under :)
Du har rätt i att jag börjar vara en gammal stöt.
Skulle du lita på en yngling som säger sig ha lång erfarenhet?
En gamling kan ju faktiskt ha hunnit med både ett och annat.

/John
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Dock blev jag duktigt sugen på @nermanders paj!! Har du något recept?

Vi brukar köra en typ smuldegspaj, havregryn, smör, socker har jag för mig man blandar ihop, sen ska det gräddas på låg värme i stekpannan tills det blir knaprigt (jättelätt att man bränner det om man har för hög effekt). Sen på slutet lägger man på t.ex. rivet äpple eller nån näve blåbär.
 
OT om lek och allvar

Du har rätt i att jag börjar vara en gammal stöt.
Skulle du lita på en yngling som säger sig ha lång erfarenhet?
En gamling kan ju faktiskt ha hunnit med både ett och annat.
/John
Hahaha, oj då, den undertexten var absolut inte avsedd! Det är i så fall jag själv, som platsar som en sådan genom att dra 75 år gamla familjeskrönor ;)
Jag blev ju positivt inspirerad av din historia och tillät mig ett OT med lite utifrånperspektiv på vad vi utelufsare ibland nördar in oss på. För oss är det lek, men i nöd, krig och hårt klimat blir uppfinningsrikedom och förmågan att improvisera en överlevnadsfråga.
Det är ju inte helt ofarligt att elda under en bensinbil, så det gäller att veta vad man gör. Farsan, som själv älskade att meka och blev bilmotorkonstruktör efter kriget, hade många sådana historier på lager (bl a om hur man fixar en cykelventil, när det inte går att få tag på vanligt ventilgummi). Han menade på fullt allvar att det var sådant, som ryssarna vann kriget med.
 
För länge sen fanns en "ugn" till Trangia. Jag har en. Finns såna fortfarande?

Den fungerade förvånansvärt bra. Har både bakat bröd och gjort Janssons iden. Jansson blir ju så klart inte brun och knaprig ovanpå men smak och konsistens var som den skulle.

Den ser ut som en sockerkaksform med ett löst yttre hölje (om jag minns rätt) och ett lock.
 
Seobserver, fysikern du pratade med var nog lite väl snabb. Det saknas förutsättningar för kondens på kastrullen under uppvärmng, speciellt om man har vindslydd vilket ju du hade om köket brinner ens på delvis reducerad effekt. Luften mellan kastrull och vindskydd kommer ändå att värmas upp ordentligt med ett stort fall i relativ luftfuktighet som följd och då får man ingen kondens. Tänkte först att dimman, som motsvarar övermättning av luften kunde göra skillnaden, men den håller bara 0,05-0,5 g vatten / m^3, att jämföra med nollgradig luft 100% relativ luftfuktighet som innehåller 5 g/m^3. Även om lågan är så svag att den bara förmår värma luften mellan kastrull och vindskydd 15 grader jämfört med omgivningen så kommer relativa luftfuktigheten att sjunka till ca 20% och då får man ingen kondensering. Ingen luftfuktighet att behövas "lösas ut".

Problemet är nog snarare det du själv är inne på när du nämner vintersatsen, att bränslet inte förångas ordentligt (eller mindre troligt, problem med själva bränslet.) Kanske även ett problem som lite beroende av den typen av spritbrännare. Möjligtvis kan fukt på själva brännaren inverka i någon mån.

Söker man internet verkar det inte vara ett vanligt förekommande problem vid dimma, hittar ingen annan som skrivit om det, så det är nog inte ett så vanligt problem.

Irriterande ändå när man är kall och fuktig, men det finns nog lösningar för oss som ännu använder spritkök om det händer. Jag skulle nog försöka med att vända kastrullen uppochner (lite irriterande om man redan fyllt den med vatten) lägga på något som kan hålla lite T-sprit (fuktigt ok men inte vått, mossa, gräs toapapper etc.) Hälla på T-sprit, sätta dit brännaren, gärna med en liten pinne eller liknande under så botten inte ligger dikt an) och tända på för att få upp temperaturen på brännare + bränsle, när brännaren tagit fart och spriten på kastrullbotten brunnit ut släcka brännaren, snabbt flytta den till köket (vantar vid behov!) och tända den igen. Inte idealiskt men all utrustning har sina svaga sidor som man får arbeta sig runt ibland. Just det här problemet verkar av ju internet att döma inte vara så vanligt.
 
Visste förresten inte tidigare att det fanns vintertillsatser till Trangiakök (använder inte mitt längre). Tittade på den nu, fasligt tung för vad det är. Det borde gå hur bra som helst att bara ta nedre delen på en fiskbullsburk istället och sätta under köket och elda i, vikt kanske 15-20 gram. Det kommer inte att brinna utanför (har experimenterat med fiskbullsburkar till annat), men vill man vara på säkra sidan i tältet kan man ju ta en pajform under. Underlaget verkar ju inte behöva vara speciellt temperaturisolerande då Trangia själva använder aluminium till tallriken. Vill man ha förvärmningen fristående kompletterar fiskbullsburken med en bit stålgaller av rastertyp.
 
Att elda

Hahaha, oj då, den undertexten var absolut inte avsedd! Det är i så fall jag själv, som platsar som en sådan genom att dra 75 år gamla familjeskrönor ;)
Jag blev ju positivt inspirerad av din historia och tillät mig ett OT med lite utifrånperspektiv på vad vi utelufsare ibland nördar in oss på. För oss är det lek, men i nöd, krig och hårt klimat blir uppfinningsrikedom och förmågan att improvisera en överlevnadsfråga.
Det är ju inte helt ofarligt att elda under en bensinbil, så det gäller att veta vad man gör. Farsan, som själv älskade att meka och blev bilmotorkonstruktör efter kriget, hade många sådana historier på lager (bl a om hur man fixar en cykelventil, när det inte går att få tag på vanligt ventilgummi). Han menade på fullt allvar att det var sådant, som ryssarna vann kriget med.
Mina kusiner, som bodde på en liten bondgård, lyckades elda upp traktorn när dom skulle till julottan. Så jag visste att det kunde vara riskabelt.
/John
 
För länge sen fanns en "ugn" till Trangia. Jag har en. Finns såna fortfarande?

Den fungerade förvånansvärt bra. Har både bakat bröd och gjort Janssons iden. Jansson blir ju så klart inte brun och knaprig ovanpå men smak och konsistens var som den skulle.

Den ser ut som en sockerkaksform med ett löst yttre hölje (om jag minns rätt) och ett lock.
Jag ser den ibland på utländska siter, så den finns nog än. Förresten tror jag att Jula har den i sitt sortiment.
Jag har alltid tyckt att den var för omfångsrik, så jag har inte haft någon.
/John
 
Dåligt ångtryck på spriten

Seobserver, fysikern du pratade med var nog lite väl snabb. Det saknas förutsättningar för kondens på kastrullen under uppvärmng, speciellt om man har vindslydd vilket ju du hade om köket brinner ens på delvis reducerad effekt.

Ett sätt att tända spriten är att låta en tändsticka brinna ut helt, sätta den i spritkoppen, lutad mot kanten så att man har som en veke. Och sedan tända denna. Om man är otålig kan man ha flera 'vekar'.
Detta värmer upp koppen och spriten så att brännaren brinner normalt.
/John
 
Triangeln

Visste förresten inte tidigare att det fanns vintertillsatser till Trangiakök (använder inte mitt längre). Tittade på den nu, fasligt tung för vad det är. Det borde gå hur bra som helst att bara ta nedre delen på en fiskbullsburk istället och sätta under köket och elda i, vikt kanske 15-20 gram. Det kommer inte att brinna utanför (har experimenterat med fiskbullsburkar till annat), men vill man vara på säkra sidan i tältet kan man ju ta en pajform under. Underlaget verkar ju inte behöva vara speciellt temperaturisolerande då Trangia själva använder aluminium till tallriken. Vill man ha förvärmningen fristående kompletterar fiskbullsburken med en bit stålgaller av rastertyp.

Kolla in trangia triangel. den väger 114,6 gram inklusive förvaringspåse. till detta tillkommer vikten på trangiabrännaren.
Lägger man till kaffepannan från trangia 27 (127 gram) har man ett utflykts-kit på 351 gram. Fyller man brännaren innan man far har man
några uppkok.
Trevligt att ha med i svampkorgen.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips