Ägarbyte på företag

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
En liten rättelse: Helly Hansens nya ägare, Kontoor Brands, kommer inte från Kanada utan från grannen i söder – USA. Det är ett investmentbolag specialiserat på varumärken inom främst mode och textil, bland annat jeansmärkena Wrangler och Lee. Med köpet av Helly Hansen hoppas de etablera sig inom den förhàllandevis stabila och ofta lönsamma outdoor- och sportbranschen.

Innan detta köp var dock mycket riktigt HH i kanadensisk ägo (sedan 2012), först genom ett köp av en kanadensisk pensionsfond och senare av det kanadensiska detaljhandelsföretaget Canadian Tire, som nu alltsà säljer varumärket vidare till Kontoor.

Helly HYansen var familjeägt från grundandet 1877 fram till 1997, då det köptes av det bahrainska riskkapitalbolaget Investcorp. Därefter ägdes det av svenska Altor Equity Partners innan det, som sagt, hamnade i kanadensiska händer 2012.

Trots ägarbytena har Helly Hansen fortfarande sitt huvudkontor, produktutveckling etc i Norge – fram till början av 2000-talet i Moss och sedan dess i Oslo.

Vad gäller tillverkningen sà sker den i flera olika länder, främst i Asien. De flesta av deras kläder och skor produceras i Kina, Vietnam, Bangladesh och Indonesien.

Med andra ord, Helly Hansen har en struktur som liknar de flesta av dagens friluftsmärken: Huvudkontor, produktutveckling etc i sitt ursprungsland, tillverkning i Asien, medans dess ägare oftast är diverse investerar- och/eller riskkapitalbolag, som kan ha sin hemvista lite var som helst.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips