Abisko-Nikkaloukta, fiska/meta, Trianga dyrt/billigt?

Hej.
Jag och tre vänner skall vandra Abisko-Nikkaloukta andra veckan i juli. Vi är nybörjare men har baserat våra packlistor ifrån liknande trådar här på forumet. Vi har dock ännu inte köpt något triangakök. Vi velar mellan att köpa ett eller två samt hurvida det gör någon skillnad i att köpa ett 500 kronors eller en billigare variant från, säg Clas Ohlsson. Vad skulle forumet göra? Vi har ingen tidsnöd så vi tänkte köra på spritvariant.

Jag undrar också om det är okej att fiska/meta i någon av fjällsjöarna (finns det öht. någon fisk?) eller om det kräver fiskekort? Tänkte inte ta med mig något spö bara lite lina och ett flöte. Mest som avslappning efter dagsetappen.

Finns det något annat man absolut måste tänka på eller inte får missa att ta med sig?

Tacksam för svar.
 
hejsan
skippa t-dojjan och kör på gasol - tro mej, enklare och trevligare.
hellre beggad kvalitet än nytt skräp - tro mej, kvalitet lönar sig i längden..
jepp, fiskekort eller rödvatten.
så skippa tjuvfisket och njut/fokusera på lägret/turen/fjället istället ;)

go tur
vänligen nils
 
Begagnat Trangia 25 = kring 200kr.

Tillval (rekommenderas starkt):
Gasbrännare till Trangia = 400kr (nypris).

Även om ett trangia är förhållandevis tungt* är det svårslaget. Stadigt, hållbart och bränsleeffektivt då konstruktionen är enormt vindskyddad.

Ett trangia håller livet ut =)


*Jag tycker inte att det är speciellt tungt, men det går ju naturligtvis inte att jämföra med ett toppmonterat minikök med titankärl.
 
Kan nån motivera varför gas? Mer än att det går snabbare än sprit....

Energivärdet = mindre bränsle = mindre vikt.

"Slabbet" = Inget spill. Spill i kokkärlen lämnar en ganska otrevlig smak.

Man kan reglera effekten mycket bra, vilket spar bränsle och förenklar matlagningen.

Du slipper ha en skvätt sprit kvar i brännare efter matlagningen. Denna skvätt kan man antingen elda ur eller förvara i den, förhoppningsvis, täta brännaren.
Omvänt gäller att du slipper få slut på bränsle under matlagningen för att du försökt undvika ovanstående.
Detta leder även till att gasen är ännu mer bränsleeffektiv.



Nackdelar.

En tom spritflaska kan man vika ihop till ingenting. Tomma gasflaskor upptar samma volym tomma som fulla.
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Energivärdet = mindre bränsle = mindre vikt.

"Slabbet" = Inget spill. Spill i kokkärlen lämnar en ganska otrevlig smak.

Man kan reglera effekten mycket bra, vilket spar bränsle och förenklar matlagningen.

Du slipper ha en skvätt sprit kvar i brännare efter matlagningen. Denna skvätt kan man antingen elda ur eller förvara i den, förhoppningsvis, täta brännaren.
Omvänt gäller att du slipper få slut på bränsle under matlagningen för att du försökt undvika ovanstående.
Detta leder även till att gasen är ännu mer bränsleeffektiv.



Nackdelar.

En tom spritflaska kan man vika ihop till ingenting. Tomma gasflaskor upptar samma volym tomma som fulla.
Mera klart kan man nog inte motivera detta
 
Det känns som så, att du kommer att välja gas, efter skogsbaronens motivering.
Ni är tre personer och en vecka, skulle iaf jag ta med mig minst en 450g behållare.
 
Mja, jag skulle nog rekommendera att elda ur brännaren, "ganska otrevlig smak" är inte ens i närheten av hur fullkomligt vidrigt kräkmedlet i rödspriten får maten att smaka om man råkar få i den. Om ni upptäcker rosa avlagringar i kokkärlen, diska bort dem!! Jag har fått kassera en måltid jag verkligen ville ha då jag var trött, enormt hungrig och kall pga att kräkmedlet gjorde maten *helt* oätlig.

I övrigt tycker jag att spritköket är klart användbart, även om gasen kanske är bättre (ingen personlig erfarenhet). Eftersom ni är nya och kanske osäkra på om ni vandrar fler gånger så skulle jag skulle nog avvaktat och nöjt mig med spritbrännaren. Den är om inte annat väldigt lätt att använda, och för en veckas vandring på sommaren torde inte viktskillnaden för bränslet vara värd att tala om.

Ingen aning om den billigare trangiakopian från CO är bra. Jag har köpt en i ren nyfikenhet, men inte hunnit med att testa den ännu. Det är väl om de sparat väl mycket på materialet det kan skita sig gissar jag, men annars har jag svårt att se hur de ska misslyckas. Inte särdeles avancerade delar i ett trangiakök.

En bra sak att ha med är leukoplast och skavsårstejp. Har räddat mången en fot :D.
Sen är jag lite förtjust i att ha med choklad, nötter och torkad frukt så man har nåt trevligt att småäta på, samt bra mat. Jag bär hellre extra än äter nåt trist varje dag :).

Ha en trevlig vandring!!
 
Mja, jag skulle nog rekommendera att elda ur brännaren, "ganska otrevlig smak" är inte ens i närheten av hur fullkomligt vidrigt kräkmedlet i rödspriten får maten att smaka om man råkar få i den. Om ni upptäcker rosa avlagringar i kokkärlen, diska bort dem!! Jag har fått kassera en måltid jag verkligen ville ha då jag var trött, enormt hungrig och kall pga att kräkmedlet gjorde maten *helt* oätlig.

Ha en trevlig vandring!!

Det där tycker jag är ganska intressant. Vissa (du t.ex.) tycker rödspriten smakar vedervärdigt. Jag själv upplever den som besk, men inte så att allt som kommer i närheten blir oätligt =)

Hur som haver. Man bör helt klart diska ur om man ser att det läckt sprit, och kör man Tenol (etanol/metanol-blandning) ska man känna till att det dessutom är giftigt.

Sen ska man ju alltid ta ur packningen i locket om man tänkt släcka brännaren med locket.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips