3 år efter bäst före datum, mums?

Står det nått produktions eller förpackningsdatum?

Rent praktiskt så tycker jag att.. det som inte har hänt på 2 år, det händer inte heller på 3..

Samma regler gör att vi kasserar läkemedel för många miljoner varje år i sverige..
 
Vi har aldrig prövat Blå Bands frystorkat iofs.... Men vad sägs om försvarets påsar (Ekströms inplastad i folieförpackn) som vi åt 15 år efter förpackningsdatum dvs 10 år över tiden. Blå Band påse (försvarets papperspåse med plastpåse ikring) åt vi 7 år över utgångsdatum utan magproblem. Det hänger lite på förvaring och att vi köpte dem (superbilligt!!!) förpackade i slutna storkonserver. Jag tror vi betalade ca 5 kronor påsen.

Just nu har vi söta fruktsoppor som är 9 år över tiden. De smakar aldeles utmärkt. Söta soppor har troligen längre hållbarhet men 3 år över tiden är troligen inga som helst problem. Kolla att påsarna är täta, tuta och kör. Är du fortfarande skeptisk. Provlaga hemma. Frugan var kraftigt skeptisk innan vi hade provlagat och har sen inte protesterat.
 
Det som händer med maten efter lång tid är väl främst att en del av näringen bryts ner och att det tappar smak. Men det är ju inte så att maten är ätlig fram till sista förbrukningsdag och sen oätlig dan efter. Dels har de ju lite marginaler, dels beror det på hur den har förvarats, och sen handlar det som sagt var om vad det är som kan ha hänt.

Det lär inte vara farligt att äta, däremot kan smaken vara si och så och näringsinnehållet lite sämre.
 
Håller med Nermander. Maten blir knappast farlig/giftig efter "bäst före" så länge som förpackningarna är oskadda. Men näringsvärdet sjunker.
 
åt av misstag förra helgen frystorkad mat från 2005 i hemavan...blev bra fart på magen så ej att rekommendera...
Kan finnas andra orsaker också. Det skadar inte att koka lite längre än angivt vilket minskar gasbildning och även är bra ifall vattnet är sisådär. Mindre gas i flaskan men också mindre gas i magen...
 
Om jag minns rätt så kan man inte stämpla fram maten mer än 2 år även om innehållet tål mycket längre lagring än så.

Titta på stämplingar av socker och salt - det är förmodligen två år även om innehållet inte ändra sig märkbart nära 'oändlig tid'

påsarna för frystorkat är både syre och fuktskyddade så det händer nog inte så mycket i delen kolhydrater och proteiner. Däremot kan fett sakta härskna även utan bakteriell hjälp eller luft närvarande (enzymer som inte är helt inaktiverade eller denaturerade).

---

det var ganska mycket kritik när försvaret gjorde sig av med stora lager 20 år plus gamla guldburkar - helkonserver - dom återfanns så småningom i östeuropa som ingrienser i bättre resturangmat - mot den förmodade destruktionen som det var upphandlat för.

man hade analyserat dessa burkar och problemet var just att fetterna inte längre var så nyttiga pga. härskning trots helkonserver, men att även proteinerna hade degenererat och var av lägre kvalitet...
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Easy Kokkaffe efter Blå Mocca Friluftsmat 9
Jonas Tobin Köttfärsen är fet efter tork, för gammal? Friluftsmat 29
Ringnes Efter år av.... Friluftsmat 2
Blåklockan Bästa mattorken i budgetkategorin? Friluftsmat 0
dallan Bästa torrmjölken Friluftsmat 10
thureb Bästa friluftsskeden? Friluftsmat 33
Naturmannen Bästa lunchlådan? Friluftsmat 13
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 26
bredviken Vad är bästa lättviktslyx i fjällen. Friluftsmat 34
grodanbolle Bästa snacks vid vandring? Friluftsmat 61
grodanbolle Vilket lätta kök steker man bäst med? Friluftsmat 13
graesen bästa friluftsmaten Friluftsmat 79
Staffan Andersson Eran bästa matför vinterturen Friluftsmat 8
bredviken Bästa Muurikka receptet?? Friluftsmat 2
Marzocchi Vattnets bäst-före-datum Friluftsmat 13
sma Vatten, bäst före? Friluftsmat 2
SCOUT-TOBBE Vilket kök är bäst primus mfs eller Msr dragonfly ? Friluftsmat 2
vilket kök är bäst? Friluftsmat 2
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Davva2 Lätt behållare för knäckebröd och smör Friluftsmat 11
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
Moga Gaskök för stora kastruller? Friluftsmat 14
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
TROY GARNER Frystorknings maskin för hemma bruk! Friluftsmat 6
Mummis Anpassad Matplanering för lång vintertur Friluftsmat 9
cloud76 Matinspiration för långtur önskas! Friluftsmat 4
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
KLAGER Varnas för harpest Friluftsmat 8
grodanbolle Vad kör ni för bars vid vandring/uteliv? Friluftsmat 11
tlundberg LCHF-recept för hemmatorkning Friluftsmat 15
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
Brauer Kokkaffe för nybörjare Friluftsmat 24
yeahyeahyeah Matskål för kalla vinterdagar? Friluftsmat 10
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
Glännman Istället för gröt, fil och flingor blir ju svårt Friluftsmat 31
Cattis63 Istället för bönor... Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9
Bob123 Mest energi per gram för 100 dagar Friluftsmat 34
Vindskydd Hemtorkat för lata tidsoptimister Friluftsmat 10
bompan Mat för barn Friluftsmat 9
zzeezz Barn Termos för mat Friluftsmat 2
loewen Lite mattips för skogsturen? Friluftsmat 4
peterparnes Pannkakor för fjället Friluftsmat 23
peter1959 Något för lättviktarna ? Friluftsmat 3
te96usn Pack'n'go isället för REAL? Friluftsmat 16
nj-tec Mat för riktigt kalla turer!? Friluftsmat 19
kjpil Matschema för frystorkat Friluftsmat 0

Liknande trådar