3 år efter bäst före datum, mums?

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Står det nått produktions eller förpackningsdatum?

Rent praktiskt så tycker jag att.. det som inte har hänt på 2 år, det händer inte heller på 3..

Samma regler gör att vi kasserar läkemedel för många miljoner varje år i sverige..
 
Vi har aldrig prövat Blå Bands frystorkat iofs.... Men vad sägs om försvarets påsar (Ekströms inplastad i folieförpackn) som vi åt 15 år efter förpackningsdatum dvs 10 år över tiden. Blå Band påse (försvarets papperspåse med plastpåse ikring) åt vi 7 år över utgångsdatum utan magproblem. Det hänger lite på förvaring och att vi köpte dem (superbilligt!!!) förpackade i slutna storkonserver. Jag tror vi betalade ca 5 kronor påsen.

Just nu har vi söta fruktsoppor som är 9 år över tiden. De smakar aldeles utmärkt. Söta soppor har troligen längre hållbarhet men 3 år över tiden är troligen inga som helst problem. Kolla att påsarna är täta, tuta och kör. Är du fortfarande skeptisk. Provlaga hemma. Frugan var kraftigt skeptisk innan vi hade provlagat och har sen inte protesterat.
 
Det som händer med maten efter lång tid är väl främst att en del av näringen bryts ner och att det tappar smak. Men det är ju inte så att maten är ätlig fram till sista förbrukningsdag och sen oätlig dan efter. Dels har de ju lite marginaler, dels beror det på hur den har förvarats, och sen handlar det som sagt var om vad det är som kan ha hänt.

Det lär inte vara farligt att äta, däremot kan smaken vara si och så och näringsinnehållet lite sämre.
 
Håller med Nermander. Maten blir knappast farlig/giftig efter "bäst före" så länge som förpackningarna är oskadda. Men näringsvärdet sjunker.
 
åt av misstag förra helgen frystorkad mat från 2005 i hemavan...blev bra fart på magen så ej att rekommendera...

Kan finnas andra orsaker också. Det skadar inte att koka lite längre än angivt vilket minskar gasbildning och även är bra ifall vattnet är sisådär. Mindre gas i flaskan men också mindre gas i magen...
 
Om jag minns rätt så kan man inte stämpla fram maten mer än 2 år även om innehållet tål mycket längre lagring än så.

Titta på stämplingar av socker och salt - det är förmodligen två år även om innehållet inte ändra sig märkbart nära 'oändlig tid'

påsarna för frystorkat är både syre och fuktskyddade så det händer nog inte så mycket i delen kolhydrater och proteiner. Däremot kan fett sakta härskna även utan bakteriell hjälp eller luft närvarande (enzymer som inte är helt inaktiverade eller denaturerade).

---

det var ganska mycket kritik när försvaret gjorde sig av med stora lager 20 år plus gamla guldburkar - helkonserver - dom återfanns så småningom i östeuropa som ingrienser i bättre resturangmat - mot den förmodade destruktionen som det var upphandlat för.

man hade analyserat dessa burkar och problemet var just att fetterna inte längre var så nyttiga pga. härskning trots helkonserver, men att även proteinerna hade degenererat och var av lägre kvalitet...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén