• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här
  • Tyvärr hade vi ett databashaveri i söndags eftermiddag, som ledde till att vi tvingades läsa tillbaka säkerhetskopia - därför kan en del inlägg och annat som lades in söndag morgon/förmiddag saknas.

3 år efter bäst före datum, mums?

Står det nått produktions eller förpackningsdatum?

Rent praktiskt så tycker jag att.. det som inte har hänt på 2 år, det händer inte heller på 3..

Samma regler gör att vi kasserar läkemedel för många miljoner varje år i sverige..
 
Vi har aldrig prövat Blå Bands frystorkat iofs.... Men vad sägs om försvarets påsar (Ekströms inplastad i folieförpackn) som vi åt 15 år efter förpackningsdatum dvs 10 år över tiden. Blå Band påse (försvarets papperspåse med plastpåse ikring) åt vi 7 år över utgångsdatum utan magproblem. Det hänger lite på förvaring och att vi köpte dem (superbilligt!!!) förpackade i slutna storkonserver. Jag tror vi betalade ca 5 kronor påsen.

Just nu har vi söta fruktsoppor som är 9 år över tiden. De smakar aldeles utmärkt. Söta soppor har troligen längre hållbarhet men 3 år över tiden är troligen inga som helst problem. Kolla att påsarna är täta, tuta och kör. Är du fortfarande skeptisk. Provlaga hemma. Frugan var kraftigt skeptisk innan vi hade provlagat och har sen inte protesterat.
 
Det som händer med maten efter lång tid är väl främst att en del av näringen bryts ner och att det tappar smak. Men det är ju inte så att maten är ätlig fram till sista förbrukningsdag och sen oätlig dan efter. Dels har de ju lite marginaler, dels beror det på hur den har förvarats, och sen handlar det som sagt var om vad det är som kan ha hänt.

Det lär inte vara farligt att äta, däremot kan smaken vara si och så och näringsinnehållet lite sämre.
 
Håller med Nermander. Maten blir knappast farlig/giftig efter "bäst före" så länge som förpackningarna är oskadda. Men näringsvärdet sjunker.
 
åt av misstag förra helgen frystorkad mat från 2005 i hemavan...blev bra fart på magen så ej att rekommendera...
Kan finnas andra orsaker också. Det skadar inte att koka lite längre än angivt vilket minskar gasbildning och även är bra ifall vattnet är sisådär. Mindre gas i flaskan men också mindre gas i magen...
 
Om jag minns rätt så kan man inte stämpla fram maten mer än 2 år även om innehållet tål mycket längre lagring än så.

Titta på stämplingar av socker och salt - det är förmodligen två år även om innehållet inte ändra sig märkbart nära 'oändlig tid'

påsarna för frystorkat är både syre och fuktskyddade så det händer nog inte så mycket i delen kolhydrater och proteiner. Däremot kan fett sakta härskna även utan bakteriell hjälp eller luft närvarande (enzymer som inte är helt inaktiverade eller denaturerade).

---

det var ganska mycket kritik när försvaret gjorde sig av med stora lager 20 år plus gamla guldburkar - helkonserver - dom återfanns så småningom i östeuropa som ingrienser i bättre resturangmat - mot den förmodade destruktionen som det var upphandlat för.

man hade analyserat dessa burkar och problemet var just att fetterna inte längre var så nyttiga pga. härskning trots helkonserver, men att även proteinerna hade degenererat och var av lägre kvalitet...
 

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook