Nyheter > Vinterhelg och dags att räkna vinterfåglar

Vinterhelg och dags att räkna vinterfåglar

Snön faller mer eller mindre ymnigt över hela landet den här helgen och det blir ett fluffigt vackert snötäcke att vara ute och njuta av. Så härligt och så mycket det går att göra i snön, åka skidor både utför och på längden, ta gärna med en god matsäck. Åka pulka och snowracer med barnen eller bara ta en skön promenad och titta på det vackra vita landskapet.

Nu är det återigen dags för årets räkning av vinterfåglar, den infaller alltid sista helgen i januari. Räkningen börjar redan idag fredag 25/1 och pågår till måndag kväll 28/1. Du kan läsa mer om hur det går till på BirdLife.se.

Hittar du åkbara skridskoisar kan det vara bra att tänka på några saker. Följ gärna Fjällsäkerhetsrådet och  Issäkerhetsrådets riktlinjer för säkrare skridskoturer.

Åk aldrig ensam - Det kan vara mycket svårt att ta sig upp själv om isen brister. Helst bör man vara tre eller fler och se till så att man håller avstånd så att inte alla åker i om isen brister.

Använd ispik och isdubbar – ispiken fungerar som ett känselspröt för att testa att isen håller. Isdubbarna ska hänga runt halsen nära hakan så att de är lätt att komma åt dem snabbt. Glöm heller inte en kastlina för kamraträddning.

Studera området där du ska åka – ta med en karta och studera sjön eller vattendraget där du ska åka.

Åk nära kanten – genom att åka nära stranden har du kortare väg till fast mark om något slags tillbud skulle inträffa.

Ta med torrt ombyte – packa ett torrt ombyte i en plastpåse eller motsvarande som är försluten. Påsen packar du i en ryggsäck som då blir en viktig flythjälp om olyckan skulle vara framme.

Lämna färdmeddelande – meddela din färdväg till en anhörig samt när du beräknar att vara tillbaka.

Behåll lugnet om isen brister – om olyckan är framme och isen brister är det viktigt att andas lugnt. Vänd dig i den riktning där du kom ifrån och arbeta metodiskt med hjälp av isdubbarna för att ta dig ur vattnet mot säker is.

Läs mer på fjällsäkerhetsrådet och på Issäkerhetsrådet

Med detta önskar vi alla en trevlig vinterhelg!

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar