Nyheter > Vill du också ta in skogens blad i köket?

Vill du också ta in skogens blad i köket?

Blanda ned späda bokblad, nässlor och granskott i ostpajen för att få spännande smak. Foto: Angelina Hjelm

Skogsjuice, vild smoothie eller grön sorbet. Vill du också ta in skogens blad i köket? Det finns ett hejdlöst stort intresse för naturens ätbara växter märker Stiftelsen Skånska Landskap som lockat hundratals personer till vårens vandringar med temat vilda växter. På Fulltofta Naturcentrum har vildväxtvandringar, skogspromenader med ogräslust, örtmedicinska vandringar, örtmagisk helg för familjer och vilda matlagningsdemon anordnats.

-Det verkar som att människor längtar efter användbar, praktisk och nyttig kunskap kring den rikedom av växter som omger oss och som i generationer varit en viktig del i vardagen. Något som vi vet har funkat. Att komma i kontakt med naturen samt berika både skafferi och husapotek är lika gammelmodigt som modernt idag, säger guiden Angelina Hjelm som hållit i vandringarna i Fulltofta strövområde.

Hon tror att det stora intresset hänger samman med att många vill veta varifrån maten kommer, hur den tagits fram och hur den påverkar kroppen.

-Många fascineras också av att de flesta av våra ogräs verkligen smakar gott. Nyttigheter och sparade slantar får vi på köpet. Det vilda erbjuder även spännande smaker som sällan återfinns i livsmedelsbutiker, säger Angelina Hjelm.

Ta en korg, hämta en flora och gå ut i skogen efter blad och blommor. Här finns några spännande recept!

Grön sorbet med mynta och vilda blad, 2-4 skålar

En rå, vegansk supergod sorbet med harsyra, mynta och frusna päron som svalkar en het sommardag.

2 frusna päron i bitar, 2 frusna bananer i bitar, en näve harsyra, en näve basilika eller mynta och 4 mjuka dadlar. 

Mixa allt i matberedare tills krämig konsistens. Häll upp i skålar och dekorera med ätbara blommor, exempelvis syren, tusensköna,  violer, äppelblomster.

Vild smoothie med sommarens blommor, 4 glas

En fyllig, god och grön smoothie med säsongens blad och exotisk frusen frukt som gärna kan dekoreras med vackra blommor.

2 dl frusen avokado, 2 dl frusen päron, 3 dl frusen banan, 3 dl packat gröna blad (nässla, björk, ängssyra, kirskål, lite maskros mm), 10 kvistar färsk mynta, 2 cm (1 rågad msk) färsk ingefära, 6 msk pressad citron, en nypa salt och 6 dl vatten.

Mixa allt i höghastighetsmixer till slät konsistens, några minuter på medel-hög hastighet. Häll upp i glas och dekorera med ätbara blommor.


Foto: Angelina Hjelm

Björkbladsbollar, 10 stora bollar

Grön vacker energiboll med somriga smaker som förvånar. Sprängfylld med C-vitamin från björkblad, granskott, mynta och vetegräs. Ett bra sätt att få i sig de vilda multivitaminbladen.

1 dl björkblad, 0,5 dl granskott, 0,5 dl färsk mynta, rivet skal av ½ citron, 2 tsk pressad citron, 3 krm salt, 1,5 dl torrrostade solrosfrön, 2 dl glutenfria havregryn, 2 dadlar, 2,5 msk honung, ev någon droppe pepparmyntaolja.

Torrosta solrosfröna. Mixa de gröna bladen med allt utom solrosfrö, havregryn och honung till fingrynig konsistens. Lägg i rostade solrosfrön och mixa snabbt ihop. Tillsätt honung. Mixa väl och ställ kallt tills smakerna mognar, gärna över natten. Rulla ca 10 ganska stora bollar och rulla lätt i vetegräspulver eller klistra fast en treklöver. Täck med plast så de inte torkar och förvara svalt alternativt frys in.

Vill du veta mer om vandringar med tema vilda växter, kontakta Åsa Johansson, verksamhetschef på Upplevelsepedagogiskt centrum vid Stiftelsen Skånska Landskap, [email protected] eller tel 0768- 871 883.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in