Nyheter > Viktig kunskap om du ger dig ut på isen

Viktig kunskap om du ger dig ut på isen


Foto:
Jörgen Schwartz

Att åka långfärdsskridskor eller på annat sätt vistas på naturis är aldrig riskfritt, men med rätt kunskap, utrustning och sällskap ökar chansen för en trevlig tur. Friluftsfrämjandets isexpert Ylva Schöldberg går igenom hur du behöver förbereda dig.

Om det finns is eller inte beror på var i landet du bor. Det är också starkt väderberoende och skiftar från år till år. Men en köldknäpp kan vara det som gör att isen plötsligt lägger sig. Älskar man långfärdsskridskoåkning är utrustningen alltid packad för att snabbt kunna åka dit isen finns. Det är ett underbart sätt att vara ute, men isen ska tas med stor respekt menar Ylva Schöldberg, isexpert på Friluftsfrämjandet.

–Utgå inte från att isen håller bara för att du ser andra vistas på den. Att åka långfärdsskridskor på naturis kräver egna förberedelser – kunskap, utrustning och sällskap. Känner du dig bara lite osäker är det bästa att följa med på en ledarledd tur.

Det här ska du ha med dig på turen:

  • Ispik och extrastav
  • Livlina kompletterad med ett förlängningsband och en karbinhake
  • Ryggsäck med midjerem och grenrem
  • Isdubbar med visselpipa
  • Fullständigt ombyte vattentätt packat inkl, ytterplagg, förstärkningsplagg och matsäck.
  • Två kompisar eller gärna ett helt gäng!

Kunskap, utrustning, sällskap

–Om du inte har kunskapen själv, behöver du åka tillsammans med någon som har den. Det handlar om att ha kunskap om isen, vädrets påverkan på isen, vad du gör om du eller någon i ditt sällskap plurrat samt utrustningens och sällskapets betydelse, säger Ylva Schöldberg.

–Att inte åka ensam, utan ha sällskap är din bästa livförsäkring. Ifall du själv, eller någon av dina kompisar går igenom isen och inte kan ta sig upp kan de andra hjälpa till – en rädda, en larma eller om två åker i så är det en kvar. Håll avståndet till varandra, så att ni inte åker i allihopa, säger Ylva Schöldberg.

–Utrustningen du har med dig gör att du både kan undvika att olyckor sker och hjälpa dig om de ändå gör det. Redan innan du är ute på naturis bör du ha övat med din utrustning så att du har koll på hur allt funkar och ska sitta. Det vill du inte försöka ta reda på när du väl behöver dem.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!