Realistiska plurrövningar i Arbrå

Friluftsfrämjandet genomförde realistiska plurrövningar i Arbrå. En lärorik träningsdag när man går igenom isen under en skridskotur. Känslan av att hamna i det kalla vattnet och hur man behåller lugnet och gör rätt saker i rätt ordning.

Av: Inge Bäckström

Övningen skedde under sämsta tänkbara förutsättningar. Genom att först klafsa på drygt 10 cm ostöpt snö mot uttunnande is tills isen brister! En i taget, kopplad till en klätterslinga under armarna. När isen brister, ligga kvar i vattnet i ca 20 sekunder, och sedan ta fram visselpipan och blåsa i den för att motverka hyperventilering. Var och en fick uppleva den psykiska chocken att befinna sig i kallt vatten.

Känna efter hur man flyter i vattnet på sin skridskoryggsäck! Uppleva hur lätt benen flyter upp under iskanten om man inte har en iskant att hålla sig i! Att andas lugnt och börja samla ihop sina pikar! Vända sig om mot rätt håll (varifrån man kom), lägga pikarna på tvären framför sig!
Ta sig upp ur vaken utan isdubbar genom att fördela belastningen med hjälp av pikarna framför sig och armbåga sig upp, eller bli dragen med säkerhetslinan (ingen valde linan)! För att komma i horisontläge instruerades plurrare att ”cykla bakåt”! Lyfta upp ett ben på isen!
Väl uppe på isen åla och armbåga sig till bärig is, och på land assisterades ombytet av de som inte plurrat efter ett visst mönster.

Att först byta kläderna på överkroppen, och sedan underdelen och sist strumpor med plastpåse ovanpå och sedan på med de blöta skridskoskorna. Därefter nästa att plurra med samma upplägg!

Fem personer fick känna och uppleva kallt vatten, och ta sig upp utan isdubbar, vilket alla klarade med stor skicklighet. Under hela övningen hade vi tillgång till en värmande lägereld. Det var ju utbildning, och då kan man kosta på lite extra. Plurrövningarna avslutades med grillning och genomgång av upplevelsen! Samtliga helnöjda och stolta över att för första gången plurrat, och att man tog sig upp ur vaken utan isdubbar! Fantastisk bra jobbat av alla!

Kortfattat om fysiologiska reaktioner vid plurrning
Vid plurrning utsätts man för påfrestningar både fysiskt och psykiskt. Plurrövningar ger mycket värdefull erfarenhet som man har stor nytta av vid ett oförberett bad/plurrning. När det kalla vattnet tränger igenom kläderna bombaderas hjärnan av impulser från huden, vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Om man inte viljemässigt minskar sin andning kommer den ökade andningen att inom ca 30 sekunder leda till att hjärnan och omdömet fungerar sämre. Det gäller att försöka andas lugnt. Efter att man blåst i visselpipan så blir andningen lugnare!

Själva avkylningen i det iskalla vattnet är inte ett omedelbart problem. Avkylningshastigheten är beroende av hur snabbt vattnet cirkulera inne i kläderna. Rör man sig onödigt mycket i vaken ökar avkylningshastigheten betydligt. Ligger man stilla klarar man sig utan vidare att ligga i vaken i 20 – 30 minuter utan att bli medvetslös! Normalt handlar det om 3 - 5 minuter, så är man uppe på fast is, och ombytesproscesen tar ca 10 – 15 minuter, och så är man klar för fortsatt färd. Men då åker man nästsist i ledet för att minska risken för nya ”bad”!

Man kan bli matt och påverkad 30 minuter efter ombytet, och/eller senare. Därför kontrolleras medvetandegraden och efter ett par timmar efter plurrningen har man kontroll.
Har man som undertecknad, plurrat X antal gånger ofrivilligt och under träning, så är en plurrning relativt odramatiskt. Man hinner oftas inte tänka på att det är kallt innan man är uppe igen! För många år sedan, då jag plurrade strax efter andra fikat när vi åkte på kanonis, och jag ville att dagen inte skulle ta slut – den euforiska känslan jag hade då, så kom jag för nära uttunnande is vid ett utlopp som jag inte såg i motsolen! När jag gick igenom – skrek jag till min kompis – ”f-n det här har vi inte tid med nu”!! Som sagt, plurrning är en del av sporten!

Anmärkning: Isdubbar och linan används då situationen kräver det.
I nästa steg av utbildningen ingår att lära olika sprickmönster (bland annat kråkfötter) som bildas under skridskorna då isen brister!
I den övning ingår att bland annat kasta sin egen lina från vaken, och att få till sig en kastad lina att koppla till sitt säkerhetsband med karbinkrok! Den övningen sker helt och hållet på snöfri is, och nylagd nyis! Efter den träningen är man på god väg att åka på spännande isar…

Långfärdsskridsko- och plurrledare Friluftsfrämjandet Arbrå
Inge Bäckström

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Nu när vinterkylan sprider sig i landet och ger frostiga fina dagar finns det några saker att tänka lite extra på för att hålla värmen. Turen blir så ... 1 kommentar
Här är ett utdrag ur boken Skrinnarens guide till Mälaren skriven av Mårten Ajne. Nu går det också att köpa boken och skridskokartan till Mälaren för ...
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Dags att leta fram skridskoutrustningen, när isen lägger sig är det bäst att vara redo! 1 kommentar
När kylan kommer lägger sig isen, kommer det snö finns på flera platser i landet plogade banor att tillgå.