Nyheter > Vikten av fjällkunskap

Vikten av fjällkunskap


Foto: Gösta Fries

Allt fler vill besöka och uppleva fjällen, både vinter och sommar. Många upptäcker fjället för första gången och har därmed lite erfarenhet av fjället. I sommar har även antalet fjällräddningsuppdrag ökat stort. Därför har Svenska Turistförenigen (STF) nu startat två initiativ för att utbilda inom fjällkunskap och fjällsäkerhet för att fler ska upptäcka fjällen på ett säkert, hållbart och nyfiket sätt. STF Fjälluffa lanserades i början av sommaren och nu det dags för STF Fjällets dagar den 31/8-3/9.

STF Fjälluffa är en introduktion och kurs i fjällkunskap och vandring vid Kungsleden för unga 18-26 år. Redan från start blev det en succé och alla 360 startplatser fylldes snabbt.

Nu, den 31/8-3/9 kommer STF Fjällets Dagar, där fjällkunskap, lärande, hållbarhet och inspiration är i fokus. En satsning som initierats i dialog mellan STF och Naboer AB’s interregprojekt ”Fjällkunskap-en del av vårt natur och kulturarv”

På nio av STF fjällstationer kommer det vara kostnadsfria aktiviteter såsom; intressanta föredrag om lavinkunskap, norrsken och samisk kultur. Klämma och testa utrustning. Lyssna på den senaste klimat- och fjällrävsforskningen, temavandringar, samisk slöjd och design, matlagning och fjällnavigering och experttips hur du undviker köldskador.

– Detta kommer att bli årligen återkommande högtidsdagar för STFs fjällanläggningar och nästa år breddar vi utbudet ytterligare. Alla är välkomna och det kostar inget. Vi har valt att lägga dessa dagar över en helg i månadsskiftet augusti-september, när många befinner sig på fjället och då det även är mycket skolungdomar på besök, säger Anna Willén, projektledare STF Fjällets Dagar.

Här är program för de nio fjällstationer som är med helgen 31/8 - 3/9.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-08-25 14:25   fridaeus
Jag har för mig att STF, eller var det Friluftsfrämjandet, ibland har studiecirklar om fjällvandring ute i sina lokalavdelningar. Då är man ju förberedd redan innan man kommer upp på fjället. Nån som vet?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in