Vatten- och fläckavvisande kemikalier i friluftskläder är onödiga

Många friluftskläder är behandlade med högfluorerade kemikalier (såsom PFAS) för att inte bara stå emot vatten utan även olja och andra fläckar. En ny studie visar att det är onödigt då de flesta konsumenter endast efterfrågar vattenavvisande material, samtidigt som det i dag finns vattenavvisande alternativ som är bättre för miljön.

Av: ulindh


Foto:
Everst/Mostphotos

Många friluftskläder är behandlade med högfluorerade kemikalier (såsom PFAS) för att inte bara stå emot vatten utan även olja och andra fläckar. En ny studie från Stockholms universitet och University of Leeds visar att det är onödigt då de flesta konsumenter endast efterfrågar vattenavvisande material, samtidigt som det i dag finns vattenavvisande alternativ som är bättre för miljön.

– Flera icke-fluorerade ämnen är i dag konkurrenskraftiga alternativ till fluorkemikalier när det gäller vattenavvisning. Fram tills nyligen var det bästa alternativet för tillverkning av bra och hållbara friluftskläder fluorkemikalier (såsom PFAS). Men när trycket på att minska användningen av fluorkemikalier ökade med ny lagstiftning och uppmärksamhet i media såg kemikalietillverkare potentialen i att utveckla bättre alternativ, säger Steffen Schellenberger, doktorand vid Stockholms universitet och medförfattare till studien.

Den aktuella studien är den mest detaljerade hittills inom området. Den innefattar bland annat en undersökning av 300 personer som visar att de flesta konsumenter endast letar efter vattenavvisande egenskaper när de ska köpa friluftskläder, inte fläckavvisande.

Studien visar också att tyg som har behandlats med icke-fluorerade kemikalier visserligen inte står emot oljebaserade fläckar men däremot vattenbaserade fläckar som apelsinjuice och rött vin.

Högfluorerande ämnen skadar människor och miljö

En del högfluorerande ämnen har i djurförsök visat sig vara reproduktionsstörande och misstänks dessutom vara cancerframkallande. Kemikalier som används i kläder hamnar så småningom i miljön; genom tvätt och avskavning, och inte minst när de slängs. Dessutom tar högfluorerade ämnen väldigt lång tid att bryta ner, de stannar därför kvar i miljön och kan leta sig ner till våra vattentäkter.1

– Fördelen med att använda icke-fluorerade kemikalier i friluftskläder är att de har en lägre miljöpåverkan. Några av de nya metoderna är baserade på biologiskt nedbrytbara kemikalier som, till skillnad från fluorkemikalier, inte stannar kvar i miljön, förklarar Ian Cousins, professor vid Stockholms universitet och medförfattare till artikeln.

Eftersom textil- och klädindustrin står för en fjärdedel av alla kemikalier som produceras globalt kan en minskning av kemikalier göra stor skillnad för såväl människors hälsa som för miljön.

Artikeln “Highly fluorinated chemicals in functional textiles can be replaced by re-evaluating liquid repellency and end-user requirements” har publicerats i tidskriften Journal of Cleaner Production.

1Naturskyddsföreningen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar