Vargens överlevnad

Av: Christer Lindh

Jaktorganisationer vill skjuta ett större antal vargar:
SNF kräver att regeringen följer EU:s lagstiftning och säkrar vargens överlevnad.
- Om vargen ska överleva i Sverige måste vi låta stammen växa från dagens knappt 100 vargar till åtminstone 500 - det är forskarna överens om. Vi kräver därför att regeringen följer EU:s lagstiftning och i den kommande rovdjurspropositionen säkrar vargens överlevnad, säger Per Rosenberg, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen.
I början av året presenterade den statliga rovdjursutredningen sitt slutbetänkande*. Till sin hjälp har utredningen haft en forskargrupp som bedömt hur stora de olika rovdjursstammarna måste bli för att vara livskraftiga och bevaras. Enligt forskarna behöver den svensk-norska vargstammen som idag utgörs av färre än 100 djur öka till åtminstone 500 för att vargen kortsiktigt ska överleva. Sverige är enligt EU:s art- och habitatdirektiv skyldig att säkerställa livskraftiga stammar.

Jägarförbundet har nyligen ansökt hos Naturvårdsverket om att få skjuta 10 vargar med hänvisning till att vargstammen annars skulle växa för fort, och Jakthundsgruppen vill få tillstånd att skjuta så många vargar de finner nödvändigt för att skydda sina hundar.

- Att skjuta så många vargar skulle slå hårt mot vargstammens genetiska variation som redan idag är liten, och innebära att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning. Den svensk-norska vargstammen har inte ökat i storlek under de senaste åren trots sex föryngringar per år vilket tyder på att det förekommer en del illegal jakt. Nu planerar dessutom norska myndigheter att ge tillstånd för avskjutning av vargar ur den gemensamma stammen vilket innebär att det kommer att dröja många år innan stammen nått en livskraftig nivå - först därefter kan det bli tal om avskjutningar från svensk sida, säger Per Rosenberg.

- Vi är medvetna om att människor känner otrygghet inför en växande vargstam men vi anser att denna bör mötas med ökad information och fler förebyggande åtgärder istället för med avskjutningar som bryter mot EU:s lagstiftning och hotar vargens överlevnad. Här vilar ett stort ansvar på regeringen, avslutar Per Rosenberg.

Regeringen förväntas lägga fram sin rovdjursproposition i nästa vecka.


Antal vargar i olika länder: Sverige: färre än 100, Spanien: ca 1500, Italien: 400-450, Polen: 850-900, Balticum: 1500-2000, Rumänien: ca 2500.

Källa: SNF

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.