Var uppmärksam på isen i påsk!

En sen vår och tidig påsk skapar möjlighet till fina utomhusaktiviteter. Många av våra sjöar och skärgårdar har fortfarande isar som lockar till skridskoåkning, isfiske och annat.

Av: ulindh

Våris. Foto: Birgitta Sjöstedt

En sen vår och tidig påsk skapar möjlighet till fina utomhusaktiviteter. Många av våra sjöar och skärgårdar har fortfarande isar som lockar till skridskoåkning, fiske och mycket annat. Issäkerhetsrådet vill informera om att skaffa sig extra kunskap om fenomenen; Våris, Snö på isen och förändringar i vattenflödet.

Våris

Vårens isar kräver särskild uppmärksamhet. Nu står solen högt och värmer isen på djupet. En is som är hård och stabil på morgonen, efter en kall natt, kan frampå dagen värmas upp och snabbt förvandlas till en obärig sörja.

På sådan gäller inte de vanliga tumreglerna om hur tjock isen bör vara för att vara säker. En värmeskadad våris kan vara ”hur tjock som helst” utan att för den skull vara bärig. Går man igenom på en sådan is är det mycket svårt att ta sig upp utan hjälp. Isdubbar gör ingen nytta, det går inte att få fäste i sörjan.

Tidiga morgnar, efter kalla nätter, är säkrast men isen förlorar i bärighet allteftersom solen stiger. Rätt kunskap, sällskap och utrustning är ännu viktigare på vårisar. Man måste kunna läsa av skiftningar i isen, hela tiden prova dess bärighet med en ispik eller annat redskap och går man igenom är det viktigt att det finns sällskap som kan hjälpa till med en räddningslina.

Flythjälp i form av flytoverall, flytväst eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte är nödvändigt.

Snö på isen

Snötäckta isar kan vara särskilt förrädiska. Många isar var fortfarande tunna när snön kom. Snö isolerar och hindrar isens tillväxt och döljer dessutom svagheter och försvårar isbedömningen.

Vattenflödet

I år har vi ovanligt höga vattenflöden, på grund av en regnig höst och flera tidiga snösmältningar. Det innebär att de vanliga strömställena i sund, över grund, vid uddar, inlopp, utlopp etc. är extra utsatta och kräver stor uppmärksamhet.

I flera av våra skärgårdar har högtrycksläget medfört ett lågt vattenstånd. Vid väderomslag kommer vattnet att stiga med starka strömmar och underfrätning av isen som följd.

Läs mer om issäkerhet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Sjöarna har börjat frysa runt om i landet.
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips