Artiklar > Utsidan 10 år!

Utsidan 10 år!

Utsidan 10 år - en tillbakablick

Idag, 20 september, är det 10 år sedan jag mailade ut på min mailinglista Outside! att jag lagt upp några webbsidor, kallade ”Utsidan”. Det har varit en intressant och lång vandring såhär långt, riktigt jobbigt ibland när man stretat uppför, snubblat på stenar, fått gå i nödbivack men också riktigt belönande när man äntligen nått upp till de mål man eftersträvat.

Och vandringen, ja den bara fortsätter. Vi har fått ordning på ekonomin efter de svåra åren, inte så att vi kan jobba på fulltid med Utsidan direkt - men iallfall så att det finns utrymme igen för renovering och nyutveckling, nytt innehåll, fler medarbetare, fler events mm. För att inte vara helt beroende av annonser kommer vi jobba mer på mertjänster, rabattpaket som vi hoppas skall locka fler till att bli medlemmar i Utsidan Klubb.

Under de tidiga åren gjorde jag det mesta jobbet med sajten, men det finns också ett helt gäng människor som hjälp till med Utsidan under åren och skall ha ett riktigt stort tack:

 • Thomas Althoff har sedan första början varit behjälplig med allt drifttekniskt runt Utsidan; konfigurera servrar, DNS:er, domäner och allt sådant. Thomas var sedan med och startade bolaget runt Utsidan och är nu delägare.

 • Ulrika Lindh, min kära hustru, har varit med under hela resan och har sedan 1999 ansvarat för de flesta medlemsärenden, artikelbidrag och mycket annat. Och förståss, förståelse för och stöd till en make som häckar framför datorn långt in på nätterna...

 • Emil Hellström kämpade med Utsidans ekonomi efter att luften gick ur IT-bubblan 2001, och fick fart på annonsförsäljningen igen. Emil har också dragit det tunga lasset runt att arrangera våra events, och är idag delägare och ansvarar bla för annonsförsäljningen.

 • Niklas Eriksson, Erik Leonsson och Ulf Johansson var alla anställda på Utsidan under det "rika året", men har även, efter att de fått sluta där, hjälp till med många saker på Utsidan, ställt upp på våra events mm.

 • De övriga medarbetarna på Sitewell, som gjorde mycket jobb med Utsidan under åren 1999-2001; Anders Nilsson, David Elmfeldt, Christer Nordlander, Katarina Petersén, och Linda Öhlund.

 • Och förståss - ett jättetack till alla medlemmar som under alla år bidragit med synpunkter, artiklar mm. Ibland känner vi en frustration att vi inte hinner svara på alla mail, ta hand om alla bidrag och förslag mm - men ni skall veta att vi värdesätter allt detta högt.


// Christer Lindh

En återblick

Här är några glimtar från Utsidans 10-åriga liv. Utsidan har sitt ursprung i en mailinglista jag startade 1991, Outside!. När webbtekniken kom i början av 90-talet började det dyka upp friluftsrelaterade sajter, oftast hemsidor med egne reseberättelser. Jag satta upp Utsidan initialt för att samla sådana länkar, och på den vägen är det...

1995:

 • Utsidan öppnas den 20 september, i början inhyst som en del av min arbetsgivares webbplats. Sajten är mest ett länkregister, då det fanns få om några svenska sajter på den tiden som knöt ihop de olika länkar till folks reserapporter, tillverkares hemsidor odyl.

 • Ingen interaktivitet mellan läsare, men man kan kommentera de olika sidornas innehåll - inspirerat av de annoteringsfunktioner som på den tiden fanns i webbläsarna.

1996:

 • Ett forum startas upp och det är väl nu man kan säga att Utsidan blir en "community".

 • Jag erbjuder plats för gäster, för att öka på innehållet, trafiken och göra Utsidan mer känd.

 • En av dem som dyker upp är Dalarnas egen upptäcktsresenär Mikael Strandberg, som inte kan ett jota om webbpublicering men med gemensamma krafter knåpar vi ihop hans första hemsidor. (Såhär såg de ut lite senare, 1998)

 • Sajten får ett eget domännamn.

 • Passagen startar sin aningen "konkurrerande" sajt SportBase, med Andreas Bengtsson som redaktör för avdelningen om Äventyr och Natur. Såhär såg den ut.

 • Och Svenska Turistföreningens hemsida såg såhär fin ut....

1997:

 • Mikael och Titti Strandberg reser i Patagonien och rapporterar på Utsidan. Här är det inte tal om satellitkommunikation och handdatorer; vi renskriver brev och svårlästa fax som de skickar hem.

1998:

 • Passagen lägger ner SportBase igen, och Utsidan får då möjlighet att ta över en del material därifrån, bla avdelningen om Dykning och lite annat.

 • Utsidan och dess läsare berörs av en tragedi. De två bröderna Jonas och Stefan Tapper cyklar från Alaska mot Kap Horn och rapporterar på sin gästsida på Utsidan. De byter till segelbåt i Belize, och försvinner senare spårlöst någonstans utanför Honduras. Vad som hände dem, om det var en olycka eller brott, har aldrig klarlagts.

 • Vid denna tid fick vi också epost från en svensk kille som mailade oss angående bröderna Tapper - han hade under sin cykeltur i samma område snappat upp en del information, som vi hjälpte till att förmedla till pojkarnas anhöriga. Det var Janne Corax, som efter sin hemkomst satte upp egna sidor som gäst på Utsidan.

1999:

 • Utsidans prylmarknad, kalender och recensionsbank debuterar.

 • Vid denna tid är IT-bubblan i Sverige fullt uppblåst. Jag rycks med, tillsammans med några kollegor startar vi ett bolag, Sitewell.. Riskkapital togs in till bolaget, med målsättningen att vidareutveckla Utsidan och även starta liknande vertikala intressecommunities, kopplade till e-handel (tidens melodi).

 • En redaktör anställs på heltid och redaktionen flyttar från "ingenstans" till lokaler i Alviks Strand, Stockholm.

2000:

 • Under 2000 hade redaktionen på utsidan.se förstärkts ytterligare och flyttat till nya lokaler i Gamla stan.
 • Ett stort arbete med att modernisera Utsidan, bygga om en del funktioner, lyfta utseendet och starta en online-butik påbörjades. Såhär såg det ut precis innan.
 • I månadsskifter augusti/september slog vi upp portarna för den nya sajten.
 • Redan när vi öppnade visste vi att det var ekonomisk kris, bubblan hade börjat läcka och riskkapitalbolaget stoppade inte in alla de pengar man utlovat.

2001:

 • Några riskkapitalfinansierade projekt som helt eller delvis konkurrerar med Utsidan har fått igång sina sajter: Adventuro, Fjellbekk, och Xlander. De dör senare ut en efter en när IT-bubblan spricker, och idag är ingen av dem kvar.

 • Utsidan får också slut på de pengar som kunnat hålla en anställd redaktion igång. Men vana som vi är vid att köra Utsidan som ett "hobbyprojekt" backar vi tillbaka till den tidigare arbetsformen.

2002:

 • Utsidans ekonomi är svårt sargad efter de vilda åren, vi jobbar på att fixa bort gamla skulder och annan tråkigt.

 • Utsidan arrangerar sitt första "event" på Scandia-biografen i Stockholm. Vi är supernervösa och tror inte det skall komma någon - men kön ringlar långt ut på gatan och lokalen fylls nästan helt. Det blir film, föreläsningar och mingel bland utställarna i foajén.

2003:

 • Årets event blir i samarbete med Pathfinder Travels - ett urval filmer från Banff Mountain Festival.

2004:

 • Årets event blir en visning av "Touching the Void", filmatiseringen av Joe Simpsons välkända bok. Filmen gick aldrig upp på den svenska repertoaren men Utsidans läsare får här chansen att se den på stor duk. Vi lyckas spränga Stockholms tullar och får till en visning även i Uppsala...

 • Christer, Thomas och Emil köper ut det riskkapitalbolag som varit delägare sedan år 1999. Nu kan vi återigen köra Utsidan på det sätt som vi själva vill.

2005:

 • En omfattande förnyelse av Utsidans tekniska plattform är planerad, men det är ett stort arbete som det är svårt att hitta tid i kalendern till - men det kommer!

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2005-09-20 16:33   Luke Snowwalker
Grattis Utsidan...Har själv tittat in här dagligen sedan 2000. Ligger alltid som startsida!!!

Mvh

/Fredrik
 
2005-09-20 19:48   thureb
Grattis till en suverän och alltid dynamisk sida.

Thure
 
2005-09-20 19:53   Staffan Andersson
Jepp, grattis :)
 
2005-09-20 20:34   alien
Hjälmen av för Utsidan och er som jobbar med den; fortsätt så! Ett stort grattis!
Ciao!/Uffe
 
2005-09-20 21:27   pal2
Grattis på födelsedagen! Utsidan.se är en av de mest livfulla siter som finns. Lycka till ni alla som kämpar så bra.
Mvh
Peter P.
 
2005-09-20 22:25   Raskesven
Grattis. Här har ni lyckats bygga upp en enorm informationsbank runt friluftsliv och ett dynamiskt forum.
 
2005-09-20 23:08   Avslut090305
Grattulerar och tackar för denna fina sajt! Den givna startsida för mig med!
 
2005-09-21 07:43   n8r8d3r
Hurra för Er!!!
 
2005-09-21 10:21   thegedd
Underbar sida ! Många av ni medlemmar där ute har inspirerat mig mycket.
 
2005-09-21 11:40   Mc Gyver
Verkligen helt underbart att det finns en sån här underbar portal där alla vi "utemänniskor" kan träffas. Verkligen ett kanonjobb Ni gör !! Tack !!!
 
2005-09-21 12:08   Corax
Tio år...wow, så fort tiden gått.
Då, som nu Sveriges enda riktiga site om friluftsliv!
Hipp, hipp...
 
2005-09-21 14:48   ehn
Visste inte att den varit igång så länge - tio år inom webb är ju en hel evighet!
Tack för att ni fortsätter kämpa!

Eva
 
2005-09-21 15:07   andersmossing
Fantastisk sida! Saknar motstycke på den svenska delen av nätet. Bra stämning, fantastisk kompetens och trevlig design. Keep up the good work! //Anders
 
2005-09-21 15:53   Jekyll
Har varit på besök från och till sen '98. Ett fantastiskt och beundransvärt jobb ni gjort. Lyfter hatten för er!! Grattis!
 
2005-09-22 07:51   Skogsanna
Grattis på fördelsedagen. Sedan jag hittade hit har jag lärt mig massor och fått tillgång till en jättedatabas med kunskap, åsikter och recensioner av allt utomhus mellan himmel och jord (vatten). Lycka till på de nästa 10 åren.
 
2005-09-24 16:34   mrhandley
Kul sitehistoria, och att ni tog med lite om konkurrenterna.
 
2005-09-25 10:41   Håkan Friberg
Tack för en varierande och innehållsrik sida. Det är underbart att märka att så väl gröngölingar som gammeluvar hittar något här och blir tagna på allvar.
 
2005-09-26 10:12   Spoeket
Grattis & starkt jobbat! Mycket uppskattat, har fått många bra tips här och de hade jag inte hittat utan ert jobb.
 
2005-09-27 12:13   avslutatmedlemskap1004
Tycker gubbarna har gjort en fin insats för att koppla samman friluftssverige. Starkt jobbat Christer & Thomas!
 
2005-09-27 16:35   haskell
Det har varit trevligt att vara med på en stor del av resan, inkl. den gamla maillistan, och ni har verkligen gjort ett kanonbra jobb.
*bugar och bockar*
 
2005-09-29 09:18   petratetra
Utsidan är favoriten! Har fått många ovärderliga tips och mycket inspiration under årens lopp. Även jag bugar och bockar.
 
2005-09-29 21:02   Rendalen
Instämmer i grattulationskören! Har följt er sedan starten! :-)
 
2005-10-04 01:17   Buda
Grattis till de första 10 åren! Som besökare sedan 1996 är jag evigt tacksam för säkert flera hundratals timmars god läsning och debatt.
 
2005-12-29 13:44   Outsidern
Ett sent grattis till de 10 åren och ee God Jul och ett Gott Nytt År tillönskas er på Usidan från Stefan Regén (tidigare hyresgäst i era fina lokaler i G:a Stan, då jobbade med myax.se-projektet)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!