Underhåll på Södra Kungsleden – nya kryss i snön

Södra Kungsleden, som startar vid Högfjällshotellet i Sälen, undergår just nu ett smärre ansiktslyft. Naturbevakare från Länsstyrelsen i Dalarnas län är ute och ser till att kryssen längs leden sitter som de ska, samt kompletterar med nya kryss där så behövs.

Av: ulindh

Södra Kungsleden, som startar vid Högfjällshotellet i Sälen, undergår just nu ett smärre ansiktslyft. Naturbevakare från Länsstyrelsen i Dalarnas län är ute och ser till att kryssen längs leden sitter som de ska, samt kompletterar med nya kryss där så behövs.

– Det ska var lätt att hitta, och svårt att gå vilse! Säger Erik Dahl Gunnarsson, naturbevakare, som just nu arbetar i 15-gradig kyla på fjället.

Under sommaren röjdes den del av Kungsleden som finns i Dalarna. Den sträcker sig från Högfjällshotellet i Sälen, upp mot Östfjällsstugan och in i Norra Transtrandsfjällens naturreservat, för att sedan fortsätta in i Härjedalen. Nu under vintern passar det bra att sätta upp kryss och justera kryssens placering, eftersom man kan ta sig fram med skoter på snön.

Preparerat till Östfjällsstugan

Erik Dahl Gunnarsson vill särskilt tipsa om den del av Kungsleden som går från Sälens Högfjällshotell till Östfjällsstugan. Här är nära till parkering, och man är snabbt uppe på fjället.

– Vi har kört skoter på den så att leden är preparerad. Det finns dock inga skidspår, poängterar Erik Dahl Gunnarsson.

Även på Norra Transtrandsfjället, som är ett naturreservat, går det bra att åka skidor, men snön där är inte preparerad.

Södra Kungsleden

Södra Kungsleden är en statlig fjälled. Hela leden, även utanför naturskyddade områden, förvaltas av Länsstyrelsen Dalarna. Raststugor, vindskydd och toaletter underhålls löpande, och de flesta är i gott skick.

Södra kungsleden i Dalarna sträcker sig från Rogen vid jämtlandsgränsen i norr ned mot Högfjällshotellet i Sälen – en sträcka på cirka 15 mil. Leden passerar genom de skyddade områdena Töfsingdalens nationalpark, Långfjället, Bredåsen, Drevfjället, Fulufjällets nationalpark, Skarsåsfjället och Norra Transtrandsfjällen. Långfjället är sommarbetesland för Idres sameby.

Källa: Länsstyrelsen i Dalarna

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-02-15 10:54   thureb
Jämtlandsgränsen är lite missvisande. Det är gränsen till Härjedalen och Jämtlands län dvs mellan Svealand och Norrland som går söder om Rogen.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.