Två kungar inviger Fortum Ski Tunnel Torsby

Fortum Ski Tunnel Torsby, Sveriges första skidanläggning för åretruntskidåkning, invigs den 16 juni i år. Om några veckor står bygget klart. Tunneln kommer att vara kall och fylld med snö, redo för en ny skidsäsong mitt i sommaren.

Av: ulindh

- Vi kommer att ha en invigning i skidåkningens tecken, som pågår under två dagar, säger Thomas Stjerndorff, projektledare för Fortum Ski Tunnel Torsby. Den 16 juni kommer publiken att bjudas på tävlingar med skidstjärnor i världsklass och den 17.e juni håller Värmlands Skidförbund i samband med invigningen en nostalgiträff och köpmännen bjuder alla som handlar i butikerna på ett prova-på-varv i tunneln. Vi vill redan på invigningen spegla att Fortum Ski Tunnel Torsby är till för alla åldrar och kategorier.
Under invigningen kommer det att finnas både blivande, före detta och dagens stora namn i skidvärlden på plats, både som publik och deltagare.
Invigningen den 16 juni inleds med en parad av yngre skidåkare från Torsbys närområden. Det blir också en stafett med olika lag från bland annat Fortum Ski Tunnel Torsbys samarbetspartners. Fortum, Madshus, Vasaloppet, Craft, Langrenn.com, Nextjet, Stjerneskolan och Torsby kommun har bjudits in att delta med ett lag vardera.
En tvekamp kommer att utspela sig under dagen mellan Thomas Wassberg och Juha Mieto, som åter möts i skidspåret. Under OS i Lake Placid 1980 vann Thomas Wassberg över Juha Mieto i det klassiska 15 km-loppet med endast en futtig hundtadel. Nu tävlar de åter mot varandra under invigningen.
Sverige möter Norge i en skidskyttelandskamp. Carl-Johan Bergman och David Ekholm från SK Bore får då chansen att tävla på hemmaplan medan det ännu inte är beslutat vilka åkare som representerar Norge.
Den stora frågan hos många har varit – vem kommer att klippa bandet?
- Spekulationerna har varit många, med allt från HM Konungen till Svennis. Men i skidvärlden har vi våra egna kungar. Svaret på frågan är att vi inte vet vem det blir förrän bandet är passerat. Det blir en kombination av tävling och bandklippning. Helt enkelt så att först över mållinjen klipper bandet. Vilka som ska slåss om äran är dock redan bestämt, säger Thomas Stjerndorff. Det kommer att bli en spännande duell mellan OS-sprintmedaljörerna Thobias Fredriksson och Björn Lind.

För mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.