Träningslära

Introduktion till Träningsavdelningen.

Av: Anna Sjögren

Träningslära

Så nu är beslutet taget. Jag ska komma i form. Men hur börjar man? Hur undviker man skador och hur ska jag träna för att nå bästa resultat? 

Det finns några grundläggande fakta som är bra att ha i bakhuvudet när man planerar sin träning: 

1. Specificitet
Du blir bra på det du tränar på! Detta innebär att den som vill bli en bättre klättrare inte nödvändigtvis blir bättre av att lyfta 20 kg mer i bänkpress eller att den som siktar på sitt första maratonlopp inte i första hand ska träna hårda, korta intervaller. Alltså: träningsupplägget ska vara så specifikt inriktat på målet för träningen, det man vill förbättra sig i, som möjligt. Sedan kan man ju naturligtvis ha mer generella mål som att få bättre flås eller gå ner i vikt, och då behöver man inte lägga ner lika mycket tid på planering, detta med specifik träning blir då inte lika avgörande, även om vissa träningsformer är bättre än andra för att nå dessa mål också. 

2. Individualitet
Det som passar för träningskompisen är kanske inte det bästa för dig! Glöm inte att känna efter vad som passar din egen kropp och vad just du tycker är kul och inspirerande. Siktar man mot ett speciellt mål är det bra att försöka lista ut vad man inte är bra på och lägga mest krut där, dvs träna på sina svagheter. 

3. Träning är färskvara
Det räcker inte att träna stenhårt i en månad och sen lägga sig framför TV:n och tro att nu har man fixat formen. Så fort man drar ner på träningen eller slutar träna helt så blir man sämre igen. Mycket tyder på att för att behålla konditionen ska man framförallt försöka hålla samma intensitet på passen. Man kan gå ner i antal pass per vecka om de pass man kör håller samma intensitet, utan att förlora så mycket i kondition. Men det bästa är naturligtvis att komma fram till ett realistiskt träningsschema som man har tid med och som passar in med veckans övriga aktiviteter.

4. Ökande belastning
Man måste öka på belastningen för att bli bättre. Om man till exempel klarar 10 armhävningar så måste man öka antingen belastningen eller antal repititioner för att bli starkare. Samma princip gäller för konditionsträning, har man tränat sig till en grundkondition, måste man öka antingen intensiteten eller mängden träning för att ytterligare förbättra konditionen.

av Anna Sjögren

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-04-03 14:15   Xsara
Betyg: 5
Mycket bra artikel!
 

Läs mer

Årets vandring runt Pårtemassivet norr om Kvikkjokk gick i dimmans tecken. Oskar och vandringskompisen David fick vara med om flera tuffa upplevelser ... 5 kommentarer
Många som passerar 40 strecket eller som är på väg att göra det upplever säkert hur kroppen inte riktigt pallar med samma fysiska påfrestning som man ... 2 kommentarer
En storslagen klättring i Himalaya, med fantastiska vyer och magiska upplevelser. 11 kommentarer
En reseberättelse av en fjällvecka i Lappland med fiske, djur och fjälliv i underbar miljö under midsommarhelgen. Oväntat avslut på en tilltänkt ... 12 kommentarer
Fotbollsungdomar på ett teambuildings läger med en äventyrare och fystränare. 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.