Podcasten Husky

Husky är podcasten om livet bortom det bekväma. Husky producerar långa och givande intervjuer med personer som säkert intresserar dig som är Utsidan-läsare.

Av: Christer Lindh

Podcasts, d.v.s (radio)program man kan ladda ner och lyssna på när det passar en själv, har blivit  populärt på senare tid. Fler och fler lyssnar på pratprogram istället för skvalmusik på vägen till arbetet, på löprundan etc. En podcast som fått uppmärksamhet och beröm är Värvet, där Kristoffer Triumf intervjuar personer han är intresserad av,. Med en avslappnad intervjuteknik och utan tidspress har det blivit många bra intervjuer där de som intervjuas verkligen får prata till punkt och ges tid att gå på djupet, något som uppskattas av många lyssnare i en tid där t.ex. Skavlan skall avverka 4-5 gäster per program och det mesta i etermedia klipps ner till korta inslag eller bryts av reklam.

Värvets utbud blir dock lite begränsat, de personer som intervjuas är sådana som Kristoffer själv är intresserad av; det blir därför oftast olika komiker, artister och andra "mediamänniskor". Men nu finns ett utmärkt komplement för alla som även gillar äventyr, friluftsliv och natur: podcasten Husky.

Husky görs av Magnus Ormestad, som intervjuar människor som motiverar, leder och inspirerar oss till ett aktivt liv utanför den bekväma vardagen. Det kan vara guider, forskare, fotografer, äventyrare, idrottare eller enterprenörer. Magnus vill möta de människor som ofta har jobb som vissa kanske bara drömmer om. Vad är det som driver dom? Hur ser deras vardag ut och hur tog de sig dit? Vad längtar de efter? Hur ser dom på sin bransch och sin roll? Hur vill dom utvecklas, vad har de för strategier och vad tror de om framtiden för sin bransch och för oss?

I skrivande stund finns det 18 st avsnitt, det senaste med extremskidåkaren Andreas Fransson i en lång, givande intervju på 1.5 timmar. Bland övriga som intervjuats finns Fredrik Schenholm, Emilie Forsberg, Mikael Rosén, Erik Ahlström, Emma Graaf, Petra Månström, Christine Hargin och Marcus Hellner. Du hittar Husky på iTunes

Du hittar Husky-avsnitten på iTunes och libSyn. Det finns också en hemsida samt en Facebook-sida där information om varje avsnitt publiceras.

Vi ställde några frågor till Magnus:

Hej, vem är mannen bakom Husky?

Jag heter Magnus Ormestad, är uppvuxen i Dalarna men nu stockholmare sedan många år. För några år sedan dammade jag av mitt intresse för outdoor och träning då jag märkte att det finns få saker som är roligare än att ge sig ut bland bergen tillsammans med goda vänner och en termos med kaffe. Som så många andra just nu löptränar jag en del och körde exempelvis mitt första BAMM i somras. Vintertid försöker jag hinna med så mycket kvalitetstid som möjligt med min splitboard. Nytt för denna vinter är även ett par längdskidor som förhoppningsvis kommer ge mig såväl trevliga stunder som ny, spännande träningsvärk.

Varför gör du Husky?  Finns det inte nog med podcasts?

Husky var en idé som var för bra för att jag inte skulle sjösätta den. Podcasts är så otroligt lätt och kul att jobba med, så om man har en klar och tydlig idé är det faktiskt bara att köra på. Trenden med podcasts är fortfarande uppåtgående, och tränings- och outdoortåget verkar ju vara långt från att tappa fart, och det är det fantastiskt roligt att fortfarande vara ensam om att ha en podcast med just denna inriktning. Jag får oerhört mycket bra och positiv feedback som jag är oerhört tacksam för, och det tar jag som ett tecken att det finns många som gärna lyssnar på intervjuer om något annat än vardagslivet i Stockholms innerstad. Det finns ju så oerhört många fantastiska och inspirerande människor där ute som har fantastiska insikter och historier att berätta, och det är underbart att få hjälpa till att sprida detta. Även om man kan känna igen personer från filmer, böcker och artiklar blir det en helt annan grej att få höra en lång intervju med dom som inte behöver anpassas efter ett kort inslag i radio eller tv. Sedan är jag oändligt tacksam för alla som hjälpt mig längs vägen.

Hur ofta kommer Husky?

Jag har sagt varannan vecka. Ungefär. Ibland kan jag ha typ tre färdiga avsnitt på datorn, men jag vill inte hamna i en situation där jag står utan bokning eller inspelat material, så jag väljer hellre att skynda långsamt.

Hur ser planerna för Husky ut framöver?

Nu jobbar jag ganska hårt på att få in ett eller flera samarbeten som gör det möjligt för mig att fortsätta och förhoppningsvis bredda mig, göra mer reportage och även kunna släppa avsnitt oftare. Jag får verkligen bra feedback från lyssnare, och det går än så länge förvånansvärt bra att boka in nya intervjuer. Räkna med några spännande namn under hösten och vintern, så glöm inte att följa med på Facebook eller på hemsidan! Framtiden för Husky ser fortfarande väldigt ljus ut. Sen tycker ju Andreas Fransson att jag ska göra detta på engelska också, så vi får se vad som händer med det. Det finns ju en eller annan intressant person utanför Sverige att intervjua också...


Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-10-31 20:00   BMartins
Hade inte hört talas om denna podcast tidigare men har nu lyssnat på 3 avsnitt. Mycket bra och motiverande. Kul att höra hur det är att "idrotta" på den nivån. Bra tips och bra podcast!
 
2013-12-07 17:45   Joakim Östberg
Hade helt missat denna podcast. Ska genast lyssna på några avsnitt.
Podcasts som tar upp dessa ämnen växer inte direkt på träd.
 
2015-10-21 16:26   Trottoarbonden
O, mycket inspirerande, skall genast tanka ner alla och lyssna på ikväll ute i Stallet.

:-)
 

Läs mer

Tolvte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar
Elfte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar
Tioende delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar
Naturen innehåller mycket som får oss att må bra. Rörelse, äventyr och upptäckter till exempel. Men kanske är det allt som naturen inte är som har ... 3 kommentarer
Nionde delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 2 kommentarer