Artiklar > Tävla om en Belay Vest från Tierra!

Tävla om en Belay Vest från Tierra!

Belay Vest i dam- och herrmodell.

Nu slutar vi slänga svensk ull!

Svenska outdoormärket Tierra strävar efter att ligga i framkant inom hållbarhet och funktionalitet. Nu lanserar de kollektionen Belay med lättviktiga förstärkningsplagg som kombinerar funktionalitet med att ta tillvara på svensk ull och rester från sockertillverkning. Runt 60% av plaggets material är förnybart och rester från andra industrier.

Var med och tävla om en väst från Belayserien!

- I vår strävan att minska fossilanvändningen försöker vi ständigt hitta förnybara material och ta tillvara på resurser som annars hade gått till spillo. 100% av fodret är gjort av överbliven ull från Gotland och en tredjedel av tyget är gjort av rester från sockertillverkning. Och då har vi inte kompromissat överhuvudtaget på funktionaliteten, säger Erik Blomberg, produktutvecklingschef på Tierra.

Kollektionen Belay består av lättviktiga, värmande och slittåliga förstärkningsplagg med lång livslängd. Det vanliga i den här typen av plagg är foder av syntet eller dun, men ullens fördelar är många. Ullfodrets lätta vikt, förmåga att absorbera och transportera fukt samt att reglera kroppstemperaturen gör plaggen optimala både för bergsbestigningar och turer i stan. Tyget i plaggen är en lättviktig, slittålig ripstop-polyester som torkar snabbt och är väder- och vindtät.

Drygt 800 ton ull slängs i Sverige varje år
Ull är ett naturligt och förnybart material. Majoriteten av den ull som produceras och klipps i Sverige idag ratas och grävs ner i marken. Tierra ville ta tillvara på den svenska ullen och inledde ett samarbete med Ullkontoret på Gotland och tyska Lavalan. Tillsammans hittar och samlar man in ull från gårdar på Gotland och förvandlar den till ett högfunktionellt foder.

Fördelarna med den svenska ullen är många, bland annat minskar transporterna, fåren har det bra tack vare Sveriges starka djurskyddslagar och man tar tillvara på en redan framställd produkt som annars skulle kasserats. Resultatet blir ett 100% förnybart foder.

Rest när strösocker utvinns från sockerrör
Polyester är ett slitstarkt material med god andningsförmåga men Tierra har länge arbetat för att minska användningen av fossila material. Tillsammans med en japansk vävare har de tagit fram en tunn och slitstark polyester där molekylen delvis byggs av slaggprodukter från sockertillverkning. Den långsiktiga planen är att 100% av polyestern byggs av förnybara råvaror, vilket nu är gjort i laboratorium. Målsättning är att implementera det materialet 2023.

- När vi började utveckla Belay-serien bestämde vi oss för att utmana oss själva och se hur fossilfria vi kunde göra de här plaggen. Resultatet är att runt 60% av ett Belay-plagg är gjort av förnybart material, säger Erik Blomberg.

Ett testteam har använt Belay-plaggen under vintersäsongen 2018/19. Testteamet består av meriterade bergsguider och andra användare utöver det vanliga. De upplevde att man inte behöver ta av och på jackan lika ofta som med en vanlig syntetfylld förstärkningsjacka. De var också förvånade över plaggens lätta vikt.

  • I Sverige produceras ungefär 1 200 ton råull per år. Mer än två tredjedelar av ullen, drygt 800 ton, slängs. Av den ull som tas tillvara exporteras över hälften, bland annat till Storbritannien. 
  • 219 ton tvättad råull, till ett värde av 10,3 miljoner kronor, importerades till Sverige under 2017. Det mesta av ullen kom från Nya Zeeland.
  • Ullkontoret på Gotland är det enda större ulltvätteriet i Sverige.
    Källa: Svenska fåravelsförbundet, SCB

Läs mer om Belayserien från Tierra.

Var med och tävla om en Tierra Belay Vest, sista tävlingsdag 29 september. Tävla här:

Du måste logga då in först för att kunna fylla i formuläret. Är du ej registrerad redan kan du registrera dig här.