Sveriges mesta Haglöfs Åre Extreme Challenge deltagare

Av: ulindh

Den 8 juli gör han sin 9:e tävling!

Intervju med Staffan Ahltin av Erik Ahlström

Lite kort om Staffan AhltinÅlder: 41
Familj: Karin och två småpojkar
Bor: Skåning som bott i centrala Stockholm i 16(!) år.
Arbete: Projektledare och delägare i eventföretaget www.eventseven.se ”din kreativa eventbyrå” som arrangerar företagsarrangemang och bla C2 City Challenge och Stockholm Kanotmaraton.

Andra intressen: Segling
Dold talang: jonglera med tre bollar, minst...

HÅEC
Bästa tid: 5.32
Bästa placering: 9
Din styrka: jämnhet, men jag har aldrig paddlat snabbare än 2 h och kommer därför långt bak, men framför allt löpning uppför plockar jag många placeringar

Årets förväntningar: komma bland de 15 bästa

Vad är det som gör att du åker upp till Åre år efter år?
Nu har det blivit en tradition som är svår att bryta, 10 år i rad är målet. Stämningen i byn är något man ser fram emot liksom att träffa alla deltagare, men det viktigast är att ha ett tydligt mål med sin träning varje år.
Kul också att tävlingen samlar så pass många av de bästa i Norden. Det blir en rejäl värdemätare hur man hänger med, eller inte med...

Någon speciellt minne du kan berätta om ?
Bland de mindre angenäma minnena finns skräcken innan sjösättningen av min ranka störtloppskajak som jag tog mig ner på under två år. Mindre smart val eftersom jag stöttade hela vägen ner till Åre. När man väl överlevt forsarna var det höga vågor snett bakifrån på Åre sjö vilket gjorde mig som roderlös väl svettig. Var helt slut inför löpningen och det är enda gången jag varit nära att bryta

Hur skiljer sig de olika tävlingarna åt?
Det är väl egentligen bara vädret som skiftat rejält under årens lopp. Allt ifrån strålande solsken till tuffa vinterförhållanden uppe på Skutan.

Hur förbereder du dig under vintern, våren och dom sista veckorna innan tävlingen?
Hmm, de sista 4 åren har jag varit mycket förkyld under vinter och vår så det har blivit lite klent med träning. Mycket löpning för min del eftersom den träningsformen ger bra verkningsgrad på nedlagd tid. Ett par långa pass med löpning och cykling är alltid bra att ha med sig upp.
Brukar tyvärr inte få ihop mer än 4-6 paddelpass och ungefär lika många cykel pass under första halvåret så jag får lita på att löpträningen funkar.

Vad äter du på morgonen?
En stor portion gröt och maxim original, minst 1 L som jag dricker 1 h innan start och väntar sedan med att dricka till precis innan start. Det skvätts en hel del vid Tännforsen. Maxim, vattenfallet, nervositeten är tre urinutdrivande faktorer.

Plåstrar du om fötterna innan?
Nej

Vilken kajak väljer du och varför, skedda, roder?
Det skall vara en kajak som ger lagom bra stabilitet i forsen. Man måste kunna ta i även i forsen. Tex Flash passar mig bra. Ett roder är skönt att ha, men inte nödvändigt, särskilt om det är lite vatten och man måste svänga mycket runt stenar.

När kommer du till Åre och vad gör du innan start?
Jag brukar komma runt tisdag -onsdag och ta del av festivalen och paddla sträckan. Forstävlingen kommer tex inte att missa.

Vad äter och dricker du?
Kolhydrat laddar tre dagar innan. Ofta Maxim orginal eller Powerbars dito. Har man gjort detta riktigt klarar man sig på sportdryck under hela loppet men ev. någon extra gel.

Provpaddlar du alltid sträckan innan tävlingen?
Japp, det är ett måste tycker jag. Mycket av stressen släpper då eftersom alla brukar hetsa med att i år är det mer vatten än någonsin - oj, vilka vågor det var...
Mycket viktigt att ta vissa delar av forsen på rätt sätt, sådant måste man sätta innan tävlingen. Varje år ser man mycket folk i vattnet som simmar, helt i onödan.

Favoritmusik ut till start?
Rammstein på högsta volym

Vad att tänka på vid start?
Pinka, drick och slappna av. Nu börjar snart det roliga!

Någon speciell utrustning under paddlingen?
Skippa solglasögon tycker jag, är bara i vägen

Vätskepåse på ryggen eller vattenflaska?
Vätskepåse under paddlingen samt någon bar, det brukar gå åt.

Gymskor eller paddleskor?
Orienteringskor

Har du gått runt någon gång?
Nope

Har du gått någon forskurs?
Ja, i Stockholm runt 1995

Hur är du klädd och vad dricker och äter du under paddlingen?
Jag klär mig för cykling redan vid start, OL skor samt ofta en paddeljacka.

Något att komma ihåg vid lyften?
Ja, här kan man spara mycket tid och man är lite rapp. Kapell kanske inte behövs inför de sista etapperna

Vad bör assistenten tänka på?
Hålla koll och kunna hantera grejorna och vara i tid. I år har jag en intressant duo, pappa 68 år och min äldsta son, Alfred 3 år.

Vad byter du på Åre torg?
Tar en midjeväska med dryck och kläder för skutan. De första åren bytte jag i stort sett alla kläder, tom kallingar och strumpor. Tror jag sparade min. 5 min när jag lade av med sådant trams

Stavar eller inte?
Stavar absolut!

Hur mycket vätska tar du med dig på berget?
Inte mycket, kanske 0,5 liter. Som skolad inom orientering är man van vid att dricka lite under löpning. Om det sedan är smart kan man ju diskutera. Dessutom smakar vattnet utmärkt på berget.

Löpningen upp eller ner hur är det, Går du 80% upp och hur tänker du nedåt, hur har du tränat det?
Det blir mycket gå på vägen upp men i högt jämt tempo, nedåt kan man tjäna mycket tid om man vågar släppa på. Ofta kan man springa fortare nedför än man tror. Snöfälten är att föredra nedför, yihaaa.
Ett år var det dimma och många sprang fel. Då var det skönt att plocka fram sin kompass och köra mot norr. Inget jag gärna gör om dock, Skutans miljö är inte rätt plats att skada sig på. Som skåning är man inte van vid uppför eller nedförslöpning och nedför är bara att koppla bort hjärnan.

Skoval
OL skor

Vätskepåse, vilka avsnitt använder du det?
Paddling och cykling

Jag har sett tävlande som klipper upp skosnören på dom geggiga skorna när dom kommer ner till Huså, gör du det?
Nej, har aldrig behövts.

Cyklingen, provcyklar du sträckan, vad att tänka på?
Aldrig, den kraften behövs under lördagen

Punktering har du fått, vad har du med i repsats?
Har klarat mig än så länge (ta i trä). Har en extra slang med mig utifall.

Antal bars du kör med runt?
2 st, men ett par gel är bättre. Ca 2 gel brukar gå åt.

Någon speciellt parti på cyklingen som är extra knepig?
Pskykiskt jobbig är stigningen upp efter Tjärntorpet, här cyklar man 20 m släpar cykeln 10 m och håller på så, det känns som det håller på i en evighet, det känns som om det bara fortsätter och fortsätter och aldrig tar slut. Man är ju grymt trött vid det laget och då är det bara att borra ner huvudet och mörsa på.

Målet är alltid att kunna cykla de sista 100 m upp till krönet vid grusvägen där det brukar vara bystat med åskådare.

Någon speciellt parti på cyklingen som är extra härlig?
Efter Fråö tjärn, precis innan Björnen är det en härlig nedförscykling, det är bara bränna på, lägga in en hög växel och försöka trycka på det allra sista ner till E14 och mot målet i Åre.

Hur är känslan att passera mållinjen?
Först någon form av lättnad, man blir barnsligt lycklig över ”medaljen” som man får runt halsen. Tävlingen är egentligen inte slut, prisutdelning, utlottning, eftersnack, bastu, och oftast brukar det vara en jättekul filmvisning på kvällen där årets tävling visas. Allt som sker efter att man har passerat mållinjen är ju halva grejen med tävlingen.

Tack för de generösa tipsen Staffan och ha så kul och lycka till i Åre!

Av Erik Ahlström Åre 21 juni 2006

staffan

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
AIM Challenge är en multisporttävling som är öppen för motionärer och elit. Man tävlar i lag om två personer, dam, herr eller mix. Var med och tävla ...

Elbrus Race

Efter att ha läst sloganen att "You can´t Race any higher in Europe" och med en brinnande längtan efter att äntligen få stå på Europas högsta berg, ... 3 kommentarer
Där stod de alltså. Mitt på fjället. Dimmorna svepte in med stor hastighet över det kala och öde fjällandskapet. Knäna protesterade vilt och magarna ... 4 kommentarer
Fotbollsungdomar på ett teambuildings läger med en äventyrare och fystränare. 1 kommentar

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips