Svenskar på pallen i internationell skicrossfinal

På lördagkvällen avgjordes den internationella finalen i actionsportserien Open Air Tour. Världseliten i skicross var samlad i Åre och våra svenska stjärnor gav allt för hemmapubliken. Favorittippade Lars Lewén, Stockholm tog silver i herrarnas klass och Magdalena Iljans, Nora vann damernas tävling.

Av: ulindh

Det kalla vädret i Åre gjorde banan hård och snabb och det gick undan när finalen i Skandinaviens största actionsport serie, Open Air Tour, gick av stapeln under lördagkvällen. Atleter från mer än tio länder deltog och tävlingen bjöd på många närkamper och ihopåkningar.

I skicross kör åkarna i heat om sex där de tre första i mål år vidare till nästa omgång. Sverige har flera skicrossåkare som tillhör världseliten och hoppet om svenska medaljer höll publiken varm. Lars Lewén från Stockholm tillhör en av de allra bästa och har en rad segrar från världscupen i bagaget. Lewén låg tätt bredvid italienare Massimilliano Iezza under hela finalheatet men klarade inte ta sig om utan hamnade på andra plats. Andra platsen räckte dock för att ge Lewén totalsegern i den internationella serien.

-Jag och Max låg och trängdes hela vägen, vid ett hopp var det riktigt nära att jag flög ur men jag lyckades rädda upp sig i sista sekund och jag jagde honom ända in på mållinjen. Jag är defintivt nöjd med dagen, speciellt eftersom att jag kammade hem totalsegern, sa Lewén efter tävlingen.

På tredje plats kom Frankrikes Enak Gavaggio som också tillhörde en av de allra största favoriterna.
I damernas klass tog den svenska toppåkaren och tillika skicrossveteranen Magdalena Iljans hem segern överlägset före Karin Huttary, Österrike och Valentine Scuotto, Frankrike. Magdalena vann därmed också den internationella serien så det blev alltså dubbelt svenskt i topp i den totala serien. Storfavoriten Sanna Tidstrand hade problem denna gång och fick nöja sig med en åttonde plats.

I Open Air Tour ingår även tävlingar i Mountainbike 4-cross, freestyle motocross och freestyle skoter. I mountainbike tävlingen vann toppcyklisten Johan Possman, Stockholm som vunnit tre tidigare deltävlingar. Tvåa blev Herman Ölund Åre och bronset gick till Robin Wallner, Stockholm. På skoter segrade Daniel Bodin, Malung som även ställde upp i motocrossklassen där han hamnade på andra plats. Vann motocrossklassen gjorde inte helt oväntat Fredrik Frog Berggren.

Resultat Open Air Tour, final Åre:

Skicross herrar
1 Massimiliano Iezza, Italien
2 Lars Lewén, Sverige (Stockholm)
3 Enak Gavaggio, Frankrike
4 Simon Bastelica, Frankrike
5 Jesper Brugge, Sverige (Sundsvall)
6 Tommy Eliasson, Sverige (Boden)
7 Kenji Kono, Japan
8 Pär Abersten, Sverige (Sundsvall)
9 Johan Kalenius, Sverige (Arvika)
10 Kalle Molling, Italien
11 Laurent Caiolo, Frankrike
12 Roman Hofer, Österrike

Skicross, damer
1 Magdalena Iljans, Sverige (Nora)
2 Karin Huttary, Österrike
3 Valentine Scuotto, Frankrike
4 Noriko Fukushima, Japan
5 Méryll Boulangeat, Frankrike
6 Anik Demers, Canada
7 Alexandra Grauvogle, Tyskland
8 Sanna Tidstrand, Sverige (Sörsjön)
9 Emma Rodling, Sverige (Järpen)
10 Jenny Liljegren, Sverige (Åre)
11 Boel Svärd, Sverige (Järpen)
12 Erika Edling, Sverige (Åre)

Mountainbike 4-cross
1 Johan Possman, Stockholm
2 Herman Ölund, Åre
3 Robin Wallner, Stockholm
4 Mikael Bolmstam, Tällberg
5 Martin Scherp, Gävle
6 Adrian Hörnqvist,Vansbro
7 Simon Danoff, Stockholm
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.