Nyheter > Svenska Fjällklassikern – Upplevelser, ...

Svenska Fjällklassikern – Upplevelser, tävlingar & äventyr i den svenska fjällkedjan

Under flera års tid har ett frö legat och grott. Idén har funnits där för att sakta ta form. Tanken uppstod i samband med tvillingsystrarna och fjällfararna Erika och Linnea Nilsson-Waaras 200 mila färd genom den svenska fjällkedjan. De frågade sig – varför finns det inte en fjällklassiker i detta underbara landskap?! Nåväl. Efter fem år av planering kom deras tanke att bli till verklighet. Fröet har fått blomma ut och nu lanserar de Svenska Fjällklassikern!

Året var 2016 när systrarnas tog på sig skidor, vandringskängor och löparskor för att upptäcka den svenska fjällkedjan ur olika årstider och perspektiv. Projektet döptes till Fjällets guldkorn och resulterade i skidåkning av Kungsleden med start i Hemavan för att tre veckor och 500 km senare avsluta turen i Abisko. Efter två månader av återhämtning och nya förberedelser var det dags igen. Nu väntade 1380 km av fjällvandring genom ett koncept som kallas för Gröna bandet. På 53 dagar vandrade systrarna från Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset, till Grövelsjön i Dalafjällen. Hela fjällprojektet kröntes med att bestiga den högsta toppen i varje fjällandskap, det vill säga Kebnekaise i Lappland, Storsylen i Sylmassivet i Jämtland, Helags i Härjedalen och Storvätteshågna i Dalarna.

Genom deras egna upplevelser och utmaningar föddes således Svenska Fjällklassikern. Konceptet består av två varianter, vilka innebär att du inom loppet av tolv månader ska genomföra olika typer av utmaningar i den svenska fjällkedjan, från Dalafjällen i söder till Lapplandsfjällen i norr.

Den ena varianten – Svenska Fjällklassikern – består av tre tuffa tävlingslopp i motionsformerna skidåkning, cykling och löpning. Den andra – Svenska Fjälltoppsklassikern – handlar om att bestiga den högsta toppen i våra fyra fjällandskap och är ämnad för den som vill uppleva fjällen lite mer stillsamt, enskilt och på egna villkor.

- Tanken är att vi ville hitta två olika varianter, som riktar sig till olika målgrupper. Men det finns säkerligen entusiaster som vill genomföra båda fjällklassikerna, säger Linnea Nilsson-Waara.

De tävlingslopp som ingår i Svenska Fjällklassikern är Kungsledenrännet 80 km, som innebär skidåkning i fri stil från Hemavan till Ammarnäs genom det mäktiga Syterskalet och med ansamling av många höjdmeter. Noterbart är att loppet, ur en säkerhetsaspekt, kräver tävlan i par. MTB-cykelloppet är Åre 900 Hillclimb, där du under 900 höjdmeter på en sträcka av 10 km ska ta dig från Åre torg och upp på Åreskutan. Loppet är riktigt tufft, där den främsta belöningen står i prestationen och milsvida utsikten över fjäll och sjöar. Det tredje loppet är Salming Idre fjällmaraton 45 km, som innebär fjällöpning över Dalafjällens mäktiga vidder och upp på karaktäristiska fjälltoppen Städjan. Ett lopp som på kort tid blivit oerhört populärt.

- Vi känner oss båda stolta och nöjda över att dessa fantastiska och utmanande tävlingslopp ingår i Svenska Fjällklassikern, säger Erika Nilsson-Waara.

Fjällvärlden är sagolikt vacker året om och gör verkligen gott för både kropp och själ. Varför vi väljer att lägga till en utmaningsaspekt är för att denna ofta utgör en extra motivator till att faktiskt ta sig ut, röra på sig och kanske upptäcka platser man inte visste fanns, säger Linnea Nilsson-Waara.

Svenska Fjällklassikern vill verka för ökad rörelse och folkhälsa genom att inspirera och motivera människor till att upptäcka och uppleva den svenska fjällkedjan under olika årstider på ett roligt, utmanande och omsorgsfullt sätt.  

- Oavsett vilken fjällklassiker du tar dig an kommer upplevelsen bli till ett unikt äventyr och minne för livet. Förhoppningen är att utövarens resa medför positiva upplevelser, en personlig utveckling och lärdomar för livet, där den stora bedriften också kan uppmärksammas med ärofyllda utmärkelser om man så önskar, avslutar Erika. 

Läs mer på www.svenskafjallklassikern.com

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus