Svensk omkom i lavinolycka

Flera lavinolyckor i Schweiz
En 41-årig svensk skidåkare avled i går kväll av skador efter en lavinolycka nära schweiziska Bruson. Den döde grävdes fram ur snön av kamrater men livet kunde inte räddas.

Av: Christer Lindh

Flera lavinolyckor i Schweiz
En 41-årig svensk skidåkare avled i går kväll av skador efter en lavinolycka nära schweiziska Bruson. Den döde grävdes fram ur snön av kamrater men livet kunde inte räddas.

De två svenskarna åkte offpist tillsammans med en schweizare sent i söndags eftermiddag i schweiziska Bagnes-dalen i kantonen Valais.
På cirka 2 260 meters höjd utlöste skidåkarna en 300 meter lång och 30 meter bred flaklavin på en sluttning av berget Tête de la Payanne , enligt Pierre-Martin Moulin vid polisen i Sion.
Alla tre drogs med av snömassorna nedför bergssluttningen. Den ene svensken hamnade cirka en och en halv meter under snömassorna nere i dalen. Hans kamrater, som snabbt kunde ta sig upp ur snön, lokaliserade 41-åringen med hjälp av detektorer som de bar med sig. Skidåkarna drog fram den skadade innan räddningspersonalen kommit fram.
Mannen flögs sedan med helikopter medvetslös till sjukhuset i Sion och avled efter klockan 20 på måndagskvällen på sjukhuset, enligt polisen i Sion.
Flera olyckor
På fredagseftermiddagen skadades en göteborgare i 20 års åldern i en lavinolycka i schweiziska Engelberg. Mannen åkte offpist på skidor tillsammans med två svenska kamrater, också i 20 års åldern. Den skadade mannen befinner sig just nu på ett sjukhus i Engelberg. Hans tillstånd är inte livshotande. En holländsk 19-årig flicka omkom i en annan lavinolycka i schweiziska d'Arolla, i Forcla-regionen på måndagen.

Källa: GP / JOHAN BOSTRÖM/HANNA KÅRDAL

http://www2.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=75246

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.