Artiklar > Svalbard - en fantastisk upplevelse

Svalbard - en fantastisk upplevelse

Av: 7377

Äntligen har jag varit på Svalbard! Det har jag drömt om i många år och i juli 2013 reste jag och min man dit och bodde i Longyearbyen i fem dagar. Vi skulle lätt ha kunnat stanna längre, där finns så mycket att se och uppleva. "Högsommar" när vi kom dit - strålande sol och +11 grader - det hade vi inte väntat oss. Den dagen behövdes ingen vinterjacka, men den kom väl till pass när vi var ute på en elva timmars båtutflykt.

Vi besökte Pyramiden, en nerlagd rysk gruvarbetarstad som bara står och förfaller. Det har brutits mycket stenkol på Svalbard, fortfarande finns det några få gruvor i drift. En rundvandring på två timmar i denna stad var verkligen intressant. Bl a besökte vi Kulturhuset, där musikinstrumenten fortfarande finns kvar i salarna precis som om de nyss blivit kvarlämnade. Man har öppnat hotellet igen i ett försök att få dit turister. Vårt besök i Pyramiden avslutades på detta hotell, vi fick nybakade bullar och rysk vodka. En säregen kombination men faktiskt inte så tokigt. Höjdpunkten på båtresan var när vi stannade utanför den 60 m höga Nordenskiöldglaciären. Otroligt mäktigt att se denna stora glaciär på nära håll, det var helt fantastiskt! Det absolut bästa på hela resan!


Nordenskiöldglaciären

Det finns massor med utflykter att välja på och på grund av isbjörnsfaran utanför tättbebyggt område ska man inte ge sig ut på egen hand. Alla guider har gevär med sig och guiderna är otroligt pålästa och trevliga. En del av guiderna bor där året om, en del jobbar där på sommaren och studerar på universitet på vintern. Bl a hade vi en guide från Colorado, USA som läser geologi.

Vi paddlade kajak över Adventfjorden och besökte ett annat nerlagt gruvsamhälle och vi var ute på flera vandringsturer. Vi åkte också "hundvagn", det var 12 st alaskan husky som drog en vagn för fyra personer. Lite skumpigt men vilken fart! Det märktes att hundarna verkligen gillar detta.

Vi såg massvis med fåglar, bl a lunnefåglar, kustlabb, alkekungar och sillgrisslor. Någon isbjörn såg vi tyvärr inte, endast i uppstoppad form på museet. På sommaren håller isbjörnarna mest till på norra sidan av Svalbard där det fortfarande finns is.

Den bästa resan jag gjort!

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-09-11 18:29   Håkan Friberg
Vill dit!


.... också.....
 
2013-09-14 06:54   Still Alive
Gratulerar till en kul resa! Jag har själv varit på Svalbard, fast i januari.
 
2013-09-30 18:10   31lleb
Håller helt med att det är fantastiskt på Svalbard. Besökte ögruppen 1997 och upplevde bl.a. samma intressanta platser. Dessutom gjorde jag en 10 dagars lång båttur, med besök bl.a. den plats, där André lyfte med sin Örnen, Vitön, där de senare fann dem på 1930-talet, enorma fågelberg, valrossar norr om breddgrad 80 och mycket mer. Inte utan att jag kan tänka mig åka tillbaka, valrossar och mycket annat..
 
2013-09-30 18:12   31lleb
PS. Glömde säga att jag såg isbjörn på en ö, där vi skulle gått i land, en simmande isbjörn mellan Vitön och Spetsbergen (samt en död isbjörn)
 
2013-10-01 08:50   ankiB
En resa på min önkselista
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in