Stora Turismpriset till Svenska Ekoturismföreningen

Svenska Ekoturismföreningen har tilldelats Stora Turismpriset 2006 för sitt banbrytande arbete med kvalitetsmärkningen Naturens Bästa.
- Märkningen är en lyckad kombination av ekonomisk, miljömässig, social och kulturell hållbarhet, motiverar landshövding Björn Eriksson valet av årets pristagare.

Av: ulindh

Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism delar varje år ut det Stora Turismpriset i anslutning till TUR-Mässan. Bland tidigare pristagare märks bland annat Yngve Bergqvist grundare av ICEHOTEL, Medeltidsveckan, Liseberg, Vasamuseet, Skistar och Sveriges Campingvärdars Riksförbund.

Juryns fullständiga motivering:
”Naturens Bästa visar vägen till reseupplevelser av hög kvalitet, kombinerade med ett bra ekonomiskt företagande med vård av natur, kultur och sociala värden i den lokala miljön.
Naturens Bästa samlar ett växande antal, små som stora, naturupplevelsearrangörer. Arrangörerna har genom Naturens Bästa getts möjlighet att vidareförädla, miljöanpassa och kvalitetssäkra sin verksamhet.
Naturens Bästa, som visar på hög kvalitet och ansvarsfull upplevelseturism i naturen, har trätt fram som starkt profilskapande för marknadsföringen av Sverigeturismen i utlandet.
Kvalitetsmärkningen Naturens Bästa är ett gott exempel på ett samarbete där utvecklingsarbetet förts mellan resenäringen, markägar- och naturskyddsintressen, företag, ideella organisationer, myndigheter och institutioner - under ledning av Svenska Ekoturismföreningen.”

Naturens Bästas arrangörer - märkningens drivkraft
- Det här hedrar alla de turismföretag som varit med att bygga upp Naturens Bästa. Utan deras arbete vore Naturens Bästa bara vackra ord utan innehåll. I dag tar dessa arrangörer aktivt ansvar för hållbarheten och att ständigt höja kvaliteten i sina produkter, säger Dan Jonasson, avgående ordförande i Ekoturismföreningen.
Lennart Nyman, nyvald ordförande, tillägger:
- Priset är ett erkännande för vad som redan är gjort, men också en stimulans till att gå vidare. Högt upp på dagordningen står att koppla samman profilstark ekoturism med resenäringens tunga aktörer inom logi, transport och mötesindustrin.

Ekoturismföreningen en välförtjänt pristagare
Bakom kvalitetsmärkningen Naturens Bästa står också Sveriges Rese- och Turistråd och Svenska Naturskyddsföreningen.
- Naturens Bästas många bokningsbara och kvalitetssäkrade spetsprodukter är ett utmärkt verktyg för att profilera Sverige som internationellt resmål, kommenterar Thomas Brühl, VD på Sveriges Rese- och Turistråd, valet av pristagare.
- På kort tid har Naturens Bästa lyft fram kvalitetsmärkt ekoturism som ett argument för skydd av natur och biologisk mångfald. Jättekul att detta nu belönas med Stora Turismpriset, avslutar Lena Eriksson, vice ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

Läs mer

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.