STF lanserar gratis ”offpistbuss” från Åre

Av: Christer Lindh

Skidsäsongen är långt ifrån över. Nu är förutsättningarna som bäst i Jämtlandsfjällen och i samband med detta lanserar Svenska Turistföreningen (STF) två nyheter. Det ena är en gratis ”offpistbuss” mellan Åre och Storulvån och det andra är spektakulära bildshower utomhus vid Sylarnas Fjällstation.

– Gratisbussen inför vi för att få fler skidåkare att upptäcka den riktiga fjällvärlden. Till fjällen runt Storulvån kommer de som tröttnat på preparerade pister och liftköer och istället vill uppleva fantastisk skidåkning i orörd fjällmiljö, säger Mattias Grapenfelt, platschef på Storulvåns Fjällstation.

Bussen avgår från centrala Åre varje fredagsmorgon i april. Bussen är gratis och går till Snasahögarna vid Storulvåns Fjällstation, ett område som är berömt för de fina möjligheterna till offpiståkning. Det finns inga liftar så man får ta sig upp på fjället för egen maskin med hjälp av stidhudar på skidorna eller snöskor för snowboardåkare.

Vid ankomst till Storulvån ställs skidåkarna inför en rad möjligheter. Fjällstationen erbjuder både frukost och lunchpaket, och även ett varierat utbud av skidor till uthyrning. Snasahögarna passar både de riktigt erfarna åkarna och dem som ska prova på skidbestigning för första gången. Vill man vara säker på att hitta de bästa åken i området kan man anlita en guide. Efter en heldag på fjället finns tid att äta middag i Storulvån innan bussen går tillbaka till Åre.

Om det inte är utförsåkning som lockar så finns flera fina leder för turåkare runt Storulvån.

Ytterligare ett alternativ är att följa med vesseltransporten Sylexpressen till Sylarnas Fjällstation, som ligger i väglöst land cirka 15 kilometer från Storulvån. Att åka skidor tillbaka från Sylarna till Storulvån är en behaglig halvdagstur i storslagen miljö.

En spektakulär nyhet väntar dem som väljer att stanna över natt i Sylarna. Det handlar om en bildshow ackompanjerad av musik som kommer att visas utomhus de kvällar som vädret tillåter. Åskådarna sitter på en läktare som är utgrävd i snön. Varm dryck, renskinn och filtar bidrar till den storslagna upplevelsen. Vid enstaka tillfällen under april kommer Sylarna tillsammans med Sundsvalls Astronomiska Förening även att arrangera astrokvällar med stjärnskådning i teleskop.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.