STF lanserar Bruna kortet

Svenska Turistföreningen gör verklighet av aprilskämtet och lanserar en diplomskola för alla som vill lära sig att bajsa på rätt sätt ute i det fria.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Pär Englund

Den första april i år la Svenska Turistföreningen ut på sina sociala kanaler att de presenterade "Bruna kortet", en certifiering som visar att du behärskar konsten att bajsa i naturen på rätt sätt. 

Inlägget var ett aprilskämt och väckte många reaktioner. 

– Efter ett överväldigande gensvar från allmänheten på vårt aprilskämt har vi beslutat att förverkliga Bruna kortet. Kommentarerna på sociala medier var rungande överens om att detta initiativ är både behövligt och efterlängtat, säger Jenny Engström, presschef på STF.

Bruna kortet är en utbildning och diplomskola som STF tagit fram för att lära människor hur de kan uträtta sina behov i naturen på ett sätt som är skonsamt mot miljön och respektfullt mot andra som vistas där. För att få Bruna kortet behöver man genomföra ett kort test för att bevisa sina kunskaper om hur man beter sig i naturen på ett ansvarsfullt sätt. 

– Vi vill välkomna fler ut i den svenska naturen men det får inte innebära att det flyger runt gammalt toapapper på vandringsleden. Med Bruna kortet-utbildningen hjälper vi nybörjaren att lätta på trycket när nöden kräver det utan att störa djur, natur och människor, säger Jenny Engström. 

Tre tips från STF om att bajsa i naturen: 

  1. Använd de toaletter och dass som finns i första hand 
  2. Packa med en liten spade, handsprit och toapapper på vandringen 
  3. Hitta en plats långt från led, hus och vatten och gräv din bajsgrop! 

Gör testet och ta Bruna kortet på STFs hemsida.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-05-26 08:33   HasseQ
Fjantskallar.
 
Svar 2024-05-26 16:05   seasteel
Varför fjantskallar?

Med tanke på att detta ämne debatteras flitigt även på Utsidans forum emellanåt så är det väl bra att STF informerar om hur en gör detta på bästa sätt så vi slipper trampa på otrevliga lämningar när vi är ute i det fria?
 
2024-05-26 16:25   HasseQ
Glöm inte att ta gula kortet oxå.
 
Svar 2024-05-26 17:38   seasteel
Det visste jag inte fanns, men superbra att man lär sig både ettan o tvåan!

Men jag fattar, du hakar upp dig på detta med att de kallar det "bruna kortet". Själv föredrar jag se nyttan med det hela istället.
 
2024-05-26 17:51   HasseQ
Tycker den här typen av utspel är super-fjantigt. Typiskt Stf.

Vadå kort ? När någon bokar plats i fjällstugor kan dom ju inkludera info & tips osv.

Så STF är riktiga fjantskallar. Dom kan behålla sina bruna & gula kort för sig själva.

Skulle tippa att dom flesta från europa skrattar åt detta.
 
2024-05-27 06:34   Still Alive
När vi har bruna partier i Riksdagen passar det alldeles utmärkt med att lansera ett brunt kort. Det ligger i tiden - så att säga.
 
Svar 2024-05-27 15:33   HasseQ
Ja, alla från Mp och C måste såklart köpa ett brunt och ett gult kort.
 
2024-05-28 00:43   DoktorGlas
De vill bara samla in namn och emailadresser. Jag gjorde det på kul, tänkte man skulle få ett riktigt kort som man skulle kunna göra sig lustig med. Men nej, när man gjort testet skickas man hit:

https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/allemansratten/bruna-kortet/bevis/
 
Svar 2024-05-28 10:49   Still Alive
Men på sidan du länkar till finns ett kort du kan ladda ner och skriva ut. Sedan har du ett fysiskt kort.
 
2024-05-28 11:04   HasseQ
Legitimerad Bajsare ! Glöm inte att ta med på cv.
 
2024-05-28 11:23   HasseQ
Egentligen så borde ju STF kräva ett Brunt & Gult kort innan man får boka plats i fjällstugorna. Bara ett tips till ledningen.
Årskort kostar 2500 sek, sen måste det förnyas.
 
2024-05-28 15:06   såg
varför inte ett fjällkort, skogskort, vattenkort.
 
2024-05-28 16:41   HasseQ
Yep, STF behöver dessutom inrätta en ny tjänst på huvudkontoret. Head of poop-Management. Viktig position direkt under VD. Viktigaste uppgiften är att utfärda och kontrollera Bajs-Licenser.
 
2024-05-30 09:28   Crimper
Om man bryr sig lite mindre om det faktiska kortet och lägger en extra tanke på att bajsa på rätt plats med hänsyn till andra så behöver man inte bli så uppjagad över det bruna kortet. Vi har väl alla sett både toalettpapper och bruna högar i det fria och varje ansats att slippa detta tas emot med öppna armar. Men det kanske var för svåra frågor, därav den upprörda tonen;)?
 

Läs mer

Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.