STF delar ut stipendier

Svenska Turistföreningen vill ge fler möjligheten att uppleva Sveriges natur och kultur. I vår delar de ut två olika stipendier.

Av: Alicia Schumacher

Två unga tjejer sitter vid en brasa med utsikt över fjället.
Foto: STF

Svenska Turistföreningen, STF, delar regelbundet ut olika stipendium för att främja turismen och möjliggöra att fler får uppleva Sveriges natur- och kulturmiljöer. Varje år delar de ut stipendier från fonden "Den svenska ungdomens färdefond" och i år finns sammanlagt cirka 90 000 kronor i fonden.

Den här fonden möjliggör studieresor och friluftsupplevelser och riktar sig speciellt till unga, men även till andra grupper som kan behöva ekonomiskt stöd för att genomföra dessa turer, säger Peter Fredman, vice ordförande i STFs styrelse. 

Tidigare år har stipendiet bland annat gått till vandringar i fjällen, ledarledda kajakturer, cykelresor och utbildning i flora och fauna. Stipendiet har möjliggjort upplevelser för bland annat ensamkommande asylsökanden, familjer och ungdomsgrupper.

I vår delar STF även ut ett stipendium för fältforskning. Deras fond för vetenskapliga undersökningar riktar sig till studenter på magisternivå och forskarstuderande som ska göra vetenskapliga undersökningar inom geografi, geologi, biologi eller kulturhistoria. 

– Syftet är att med resultatet från forskningen öka intresset och kunskapen om dessa natur- och kulturområden, säger Peter Fredman.

Sista ansökningsdag för båda stipendierna är den 30 april. Läs mer om stipendierna och hur du ansöker på STFs hemsida: Färdefonden & Fond för vetenskapliga undersökningar.

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.