Artiklar > Staffan gör en långtur genom Skanderna

Staffan gör en långtur genom Skanderna

Under ett helt år ska Staffan gå genom Skanderna. Turen startar han i mitten av augusti vid Lindesnes som är Norges sydligaste punkt och avslutas vid norsk-ryska gränsen.

Målet med turen är att bo ute i naturen, fotografera och blogga. Han hoppas inspirera andra att göra
samma sak genom sin blogg som han räknar med att uppdatera dagligen när täckning finns.

I augusti ska du ut på en riktig långtur, under ett år ska du vandra och skida genom skandinaviska fjällkedjan. Hur länge har du planerat turen?

Jag har planerat turen sedan våren i fjol, men drömmen och tankarna om turen har funnits betydligt längre.


När du skidade svenska fjällkedjan, hade du redan den här långturen i tankarna då?

Drömmen om att vara på tur i ett år i fjällen hade precis börjat ta form när jag genomförde den turen, men jag trodde inte att det skulle ta tio år innan jag kunde komma i väg. Nu passar det äntligen att genomföra den tur jag drömt om.


Att vara ute hela året både sommar och vinter ställer lite andra krav på utrustning beroende på om det är snö eller ej, hur har du löst det?

Jag kommer få en del utrustning skickat till mig med post under turen. I tillägg får jag besök någon gång ibland av personer som kan ta med sig utrustning till mig. Några saker måste jag köpa nytt, det beställer jag ut till det postkontor jag kommer till när jag behöver utrustningen.

Hur kommer du att bo?

Oftast i tält, men när väder och mygg tillåter det blir det under bar himmel. Men framför allt på vintern och senhösten då färskmaten fryser, kläder torkar långsamt och solcellerna laddar dåligt blir det övernattning inomhus.


Vilket är ditt favoritmellanmål?

Om jag varit ute länge är det smör med en tunn brödskiva och ost.

Ser du några problem med att vara ute så här länge ensam?

Längsta soloturen hittills gjorde jag under våren då jag gick alla huvudetapperna på Sörmlandsleden. Jag var ute en och en halv månad, det gick utan problem. Får se hur det blir när jag ska vara ute ännu längre. Jag kommer inte vara helt ensam hela tiden, jag får besök någon gång ibland.

Förutom ditt natur och friluftlivsintresse så har du ett stort fotointresse, hur mycket kameraprylar har du tänkt ta med dig?

Kamerautrustning och utrustning för att uppdatera bloggen väger sex kg. Systemkamera, stativ och diverse tillbehör är ett måste. Att jag inte skulle ta med kamerautrustningen för att spara vikt är som att en älgjägare sparar vikt under älgjakten genom att lämna geväret hemma.

När du varit ute på dina andra längre turer, vad har du längtat mest efter?

Jag har framför allt längtat efter god mat. Dålig hållbarhet i höga eller låga temperaturer och behov för att spara vikt sätter begränsningar för vilken mat man tar med. För att kompensera för detta tar jag vilodagar vid affärer och frossar i god mat.

Vad njuter du mest av när du är ute?

Tar man turer på en vecka är man på besök i naturen. Är man ute länge bor man ute i naturen och har en vardag på tur, det ger en härlig känsla. I tillägg njuter jag mest när ljus och landskap ger perfekta möjligheter till fotografering.

Lycka till på färden!

Tack!

Följ turen i Staffans blogg.

I en annan intervju av Eric Tornblad svarar Staffan på hur han planerar för maten under långvandringar.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-07-04 11:27   saraabeiramar
Låter härligt! God tur! :)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus