Spring mellan "Göteborg och Västervik"

Av: ulindh

– och passera tre Mount Everest på vägen!

Vem blir förste svensk i världens tuffaste ultramarathon?
Räkna med en veckas löpning – non-stop!
9-16 september avgörs extrema bergsultraloppet Tor Des Géants som på kort tid fått kultstatus bland ultralöpare, alpinister och bergsguider. Banan följer vandringslederna Alta Via 1 och Alta Via 2 som omgärdar Aostadalen på italienska sidan av Mont-Blanc. I korta drag handlar det om 33 mils löpning non-stop längs smala bergsstigar förbi några av Alpernas giganter: Matterhorn 4478m, Gran Paradiso 4061m, Monte Rosa 4624m och Mont-Blanc 4810m.

Deltagarna klättrar över 25 bergspass högre än 2000 meter och samlar ihop totalt 24 000 positiva höjdmeter, samt lika mycket utför. Vinnartiden brukar ligga på runt 80 timmar men de flesta deltagarna hamnar närmare tidsgränsen som är 150 timmar eller drygt 6 dygn non-stop.
Tävlingens karaktär liknar mer en lättviktsexpedition i högalpin terräng än ett ultralångt marathonlopp. Det blir mest vandring upp och springa utför om inte fötterna och lårmusklerna gör för ont. Bara att ta sig hela vägen i mål kan vara en nog så svår uppgift kan tyckas. Starka ben och uthållighet är en förutsättning men det är minst lika avgörande att klara av att äta och dricka tillräckligt, undvika skavsår samt kunna hantera sömnbrist, kyla, mörker, regn, trötthet och smärta.

Löparvärldens längsta och mest krävande tävlingsform: ‘Ultra-trail’ har ökat i popularitet på senare år med fulltecknade startlistor i de stora loppen. Men ännu så länge har ingen svensk deltagit i TDG. Huvudsponsorn Tecnicas svenske representant Peter Engström hoppas att någon en svensk löpare vågar anta utmaningen detta år.
– Vi väntar med spänning på förste svensk som anmäler sig. Det borde ju finnas någon som har modet – och rutinen som krävs. Men vi har också full förståelse för de som tycker att loppet är i tuffaste laget.
Trots, eller kanske på grund av loppets extrema karaktär, lär startplatserna till den tredje upplagan av TDG ta slut snabbt när anmälningsfönstret till de 550 platserna öppnas den 1 februari kl 12.00. Förra året tog de slut på fyra dagar, med ytterligare 350 villiga på kö.

Känner du dig kallad?
Betänk i så fall följande: Deltagarna är delvis självförsörjande men med banan finns det ett antal stationer där deltagarna har tillgång till sin extraväska för byte av skor och kläder, samt fylla på energi och vätska.
För att ens fundera på att ställa upp bör man helst:
Ha erfarenhet från ultralånga trail-lopp,
Vara helt frisk, dvs inga dåliga knän, för utöver 24000 meters stigning innehåller banan även ca 24000 negativa höjdmeter, vilket är nog så smärtsamt även för friska för lårmuskler, fötter och knän.
Ej ha anlag för höjdskräck, då många passager är rejält branta.
Du bör inte heller ha anlag för sömnkoma. Efter ett par dygn till fots rör sig många av deltagarna i en slags dvala, något som bland annat drabbade ledande fransmannen Christophe Le Saux som somnade utan att veta om det och tappade flera timmar. "It’s a gruelling race, with breath-taking scenery and a warm, friendly welcome all along the way. I’ve run lots of races all over the world, but I reckon this is the hardest – and one of the best!”

Fakta:
Banprofilen med 33 mil på längden och +24000m/-24000m på höjden är som att springa tvärs över Sverige mellan Göteborg och Västervik och passera tre Mount Everest på vägen.
Av 473 startande 2011 lyckades 300 ta sig i mål 2011 (63%)
Antal kvinnor: 34
Medelålder: 45
Äldsta deltagare: 70
Yngsta deltagare: 24
Största nationer: Italien 206, Frankrike 118, Spanien 54, Belgien 26
Antal svenska deltagare: 0

Mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Utsidan tipsar om tio lopp från norr till söder – alla i fantastisk natur.
Bergslöparen Lina El Kott Helander om glädjen i löpningen, motivationen och tipsen för att utvecklas. 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Andrapristagarens bidrag i artikeltävlingen. - Sitter uppkrupen i soffan en sen höstkväll och tänker på alla turer som blivit av och på vilka som ... 2 kommentarer

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips