Nyheter > Sommarens skräpdyk

Sommarens skräpdyk


Skräpdykets dag Lysekil. Foto:Håll Sverige Rent

Under sommaren har 33 skräpdyk rapporterats in längs den svenska kustlinjen i Håll Sverige Rents kampanj Skräpdykarna. Över sex ton skräp har bärgats till ytan och bland de vanligaste skräpen finns metallburkar, glasflaskor och plastförpackningar. Men även udda fynd som badkar, trädgårdsmöbler och sparkcyklar gjordes.

Totalt har 214 dykare gjort 33 dyk och plockat upp 6 818 kg skräp ur vattnet. Andelen plast av det upplockade skräpet har ökat från 13 till 24 procent från 2018 till 2019.

”Varje år ökar mängden plast i haven med mellan 5 och 13 miljoner ton. Det ser vi också tyvärr effekten av längs den svenska kusten. Haven svämmar över av plastförpackningar”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Genom skräpdyken blir det tydligt att det finns mängder med skräp under ytan. Flaskor, burkar och olika plastföremål är vanliga fynd. En förklaring till detta kan vara att dyken ofta sker i hamnar eller nära kajer och att dryckeskärlen slängts i havet direkt av konsumenten.

Plasten blir allt vanligare i våra vatten och det tar lång tid innan den bryts ner. Förutom att plasten kan skada vattenlevande djur som misstar den för mat innehåller plasten kemikalier som kan vara skadliga för miljön och plasten kan även vara en spridningsväg för kemikalier till djur.

”Det är viktigt att visa upp för allmänheten hur det ser ut under ytan. Kampanjen Skräpdykarna ger även ett sammanhang för dykare som vill engagera sig och gör skillnad”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Kampanjen avslutades med Skräpdykets dag i Lysekil den 7 september. I samarbete med Dive Team i Lysekil arrangerade Håll Sverige Rent ett skräpdyk för att visa upp för allmänheten vad det finns för skräp under ytan. Under dagen anordnades en skräpdykskurs för dykarna samt seminarier för allmänheten om marint skräp med Håll Sverige Rent och Sea Shepard.


Skräpdykets dag Lysekil. Foto: Håll Sverige Rent

Under själva skräpdyket deltog 37 dykare och cirka 100 besökare kom och tittade. Vattenmannen och Speed, som är kända från barnprogrammet med samma namn, stod för underhållningen på land. Under den dryga timmen som skräpdyket pågick hittade dykarna 1 335 föremål i Lysekils hamn. Vanligaste skräpet var som vanligt burkar, flaskor och plast, men även en del udda fynd, som en brandsläckare, radio, stol, hummertinor, glasögon och en Sverige-flagga.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar