Nyheter > Snöglädje till nästan 100 000 barn!

Snöglädje till nästan 100 000 barn!

Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö ligger oss varmt om hjärtat. Sedan starten 2009 har vi arbetat tillsammans för att inspirera barn och ungdomar till en hälsosam livsstil och ett aktivt friluftsliv. Vi har gett nästan 100 000 barn och ungdomar möjligheten att få uppleva snöglädje och aktiviteter på snö, något som känns högaktuellt när man ser till utvecklingen i samhället med alltmer stillasittande bland unga, säger Linda Morell, PR-chef SkiStar AB.

Genom att bjuda in fjärdeklassare till en dag på snö vill Svenska Skidförbundet uppmuntra barn och ungdomar till en mer fysiskt aktiv fritid. Nytt för i år var att förbundet tillsammans med Stockholms stad även bjöd in sportlovslediga barn från Gubbängens fritids till SkiStars skidanläggning Hammarbybacken för att testa olika aktiviteter på snö.

En allt mer stillasittande fritid är ett stort hälsoproblem. Studier visar att de som tränar regelbundet har bättre studieresultat, bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt.

– Vi kan se att Alla på snö leder till en ökad vilja bland de barn och ungdomar som deltar att röra på sig och även att nyfikenheten väcks för flera typer av fysisk aktivitet ökar, vare sig det är på snö eller inte, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör, Svenska Skidförbundet.

Svenska barn rör sig mindre än många andra europeiska barn. Alla på snö bjuder in barn från många olika skolor i kommunerna vilket gör att det når många – oavsett bakgrund och tidigare vana av att glida på snö.

Örjan Ekblom, docent vid GIH, har tillsammans med en expertgrupp tagit fram nationella rekommendationer för hur mycket barn och ungdomar bör röra på sig

– Det handlar om en timmes fysisk aktivitet om dagen där intensiteten ska vara så att man blir lite andfådd och varm. Det behöver inte vara en timme på raken, men inte heller kortare än tio minuter, och det kan handla om allt från vanlig lek till trampolinhopp och Pokemon-jakt, säger Örjan.

För att göra dagen på snö så lustfylld som möjligt för barnen utbildas lärare och gymnasieelever från kommunens barn- och fritidsprogram till Alla på snö-ledare.

– Det är jätteviktigt med det unga ledarskapet. Att utbilda gymnasieungdomar till Alla på snö-ledare är ett fantastiskt sätt att inspirera ungdomar att pröva och utveckla sitt ledarskap. Vi har också märkt att många efter en Alla på snö-dag tar kontakt med den lokala skidklubben och det är vi verkligen glada för, säger Charlotta Bürger Bäckström, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Mer information om Alla på snö.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!