Nyheter > Skridskoföreningar beviljas projektmedel

Skridskoföreningar beviljas projektmedel


Ideell kraft i nätverket Skating Dalarna plogar skridskobana. Foto: Visit Dalarna

Tre föreningar inom nätverket Skating Dalarna har med stöd av Visit Dalarna sökt projektmedel hos Dalälvarnas Utvecklingsområde för investeringar i sina maskinparker. Klartecken har nu kommit från Jordbruksverket som beviljar projekten 885 000 kronor.

Att ploga skridskobanor på sjöar kräver tid, kunskap och utrustning i form av lämpliga maskiner som möjliggör att komma ut på isen vid rätt tidpunkt under säsongen. Tre av föreningarna inom Skating Dalarna har med stöttning av Visit Dalarna sökt projektmedel då det finns ett stort behov av investeringar för att uppdatera maskinparken.

Nyligen kom klartecken från Jordbruksverket som tillsammans med Leaderområdet Dalälvarnas Utvecklingsområde beviljar projekten totalt 885 000 kronor. Berörda föreningar är Dala-Floda Skating i Gagnef, Öje IF i Malung och Orsa-Mora Skating. Beslutet var efterlängtat och det positiva beskedet togs emot med jubel hos alla involverade.

”Nu har vi fått den ekonomiska möjligheten att utveckla Öje Winter Arena till dess fulla potential som fritidsarena” säger Bertil Konrad från Öje IF.

Tack vare bidraget kan nya lättare maskiner införskaffas vilket möjliggör plogning redan tidigt på vintersäsongen, när isen är tunnare.

”Om vi kan få bort snön tidigt under vintern växer isen snabbare och då kan det bli bättre skridskobanor under hela säsongen, både på Saxviken i Mora och på Orsasjön” säger Henk Noback, ordförande i Orsa-Mora Skating.

Satsningen på skridskoåkning gynnar det lokala aktivitetsutbudet vilket kan locka fler besökare till Dalarna.

Om Skating Dalarna

Skating Dalarna är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna som plogar banor för långfärdsskridsko på naturis. Här finns ett stort och varierat utbud för skridskoentusiaster, med totalt över 70 km plogade banor redo att utforskas. Plogningen sker främst av ideella föreningar, med stöd av kommunerna. Syftet är att kvalitetssäkra och synliggöra Dalarnas skridskoerbjudande så att ännu fler kan njuta av långfärdsskridsko på sjöisar.

Läs mer om Skating Dalarna

Om Leader

Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden innebär att engagera sig i utvecklingen av sin bygd och kunna få stöd för sina utvecklingsprojekt. Det kan vara både på landsbygden och i staden. Leader är en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för att bidra till lokal utveckling. 

Läs mer på jordbruksverket.se

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-12-02 12:16   Arneri
Bra för Dalarna!

Vore trevligt om fler stockholmssjöar sopades. Många gånger bortkastade pengar att köra med plog som inte hyvlar och lämnar ett lager med packad snö.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook