Nyheter > Sälen och Idre får norskt hållbarhetspris

Sälen och Idre får norskt hållbarhetspris

”Merket for Bærekraftig reisemål” har utvecklats av Innovasjon Norge och är ett verktyg för turistorter och regioner att långsiktigt jobba för en hållbar destinationsutveckling. I Norge har hittills 14 destinationer blivit godkända enligt den norska modellen och nu skickas diplom för första gången utanför Norges gränser – till Sverige. Idag sker prisutdelningen och sju nya destinationer blir certifierade som hållbara resmål.

Att Sälen och Idre ska bli certifierade enligt en norsk hållbarhets-modell har väckt stor uppmärksamhet i Sverige. ”Merket for bærekraftig reisemål” är framtagen av Innovasjon Norge, för att bygga hållbara destinationer. Idag sker prisutdelningen och sju nya destinationer ska certifieras som hållbara destinationer av den norska näringsministern Torbjørn Røe Isaksen. Destinationerna är: Femund Engerdal, Lindesnesregionen, Lillehammer, Lyngenfjorden, Lysefjorden – och svenska Sälen och Idre.

Internationellt godkänd
De svenska destinationerna började arbeta med «Merket for bærekraftig reisemål» som ett pilotprojekt 2016. Tidigare i år godkändes norska standarden av Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Norge är därmed ett av de få länder som har en godkänd nationell standard för hållbarhet inom turism.

– Vi är stolta över att ha Innovation Norways varumärkesprogram för hållbara destinationer som en del av de GSTC-godkända standarderna. Innovation Norge leder vägen för att utveckla hållbara destinationer på ett sätt som gör dem till ett gott exempel för andra att följa, säger Luigi Cabrini, ordförande GSTC.

Den norska certifieringen har fått stor uppmärksamhet världen över och det är första gången som resmål utanför Norge blir utnämnda som hållbara destinationer. Flera norska resmål står i kö för att få starta sin process mot en mer hållbar utveckling. Processen ställer tydliga krav på destinationernas förmåga att sätta sitt hållbarhetsarbete i system genom involvering, styrning och värdeökning.

– Det är fantastiskt att se att Norge utmärker sig inom turism internationellt. Godkännandet av den norska standarden visar att Norge är ett pionjärland i arbetet för att uppnå en hållbar utveckling, inte bara av enskilda företag utan också av hela destinationer, säger norska näringsministern Torbjørn Røe Isaksen.

Läs mer om Merket for Baerekraftig reisemål.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!