Artiklar > Så hittar du de bästa vandringskängorna

Så hittar du de bästa vandringskängorna

Ett hett diskussionsämne på Utsidan är vad som är de bästa vandringskängorna. Jag skulle önska man kunde ge ett entydigt svar på det, men det går inte. De vandringskängor som är bäst för mig är kanske inte bäst för dig på de turer du gör. På min blogg har jag har skrivit ett långt inlägg i debatten om vad JAG tycker kännetecknar bra vandringskängor, men utan att komma med ett tydligt svar om vilken skomodell som är bäst. I alla fall inte för dig. Lundhags Syncro och Lundhags Ranger som jag använt de senaste åren är långt från perfekta, men de passar min användning.

Låt oss nu glömma att alla har olika fötter och ger sig ut på olika turer och se om du kan ta reda på vad som är den den optimala vandringskängan inför att du ska göra ett svårt val i affären.

Alla är vi försäljare av den utrustning vi är nöjda med. Vi berättar om hur förträffliga, eller eländiga, skor vi har när vi möter andra vandrare och diskuterar utrustning. Kanske blir de övertalade och köper de skor du varit nöjd med.

De vandringskängor som säljs i flest exemplar borde vara de bästa. Hur tar man reda på det som en vanlig konsument? Söker på ”world’s most sold hiking boot” .

Dessvärre blir det inga träffar som visar till ett världsomspännande register över försäljningssiffror för vandringskängor. Däremot får man en träff där de har frågat Zappo, som är en av världens största skoaffärer på internet. De mest sålda vandringskängorna hos dem är Merrel 2 Moab vent mid för herrar och den vattentäta motsvarigheten för damer.

Så enkelt.

Eller?

Har det någon betydelse för oss svenskar vilka det säljs mest av internationellt? Jag skrev visserligen att vi skulle glömma att alla ger sig ut på olika turer, men det finns gränser. Svenska fjällen ställer trots allt helt andra krav än Amazonas.

Det blev kanske lite väl brett. Vad är de mest sålda skorna i Sverige? Om man tittar hos Outnorth som är en av de större affärerna som ger möjlighet att sortera skorna efter popularitet ser man att de mest sålda är Treksta Oslo 6 GTX.

Addnature ger också möjlighet att sortera produkter efter hur populära de är. Där är det istället Lundhags Park som är på förstaplats. Park kommer på plats 22 hos Outnorth.

Det var stor skillnad beroende på vilken affär man tittar i.

Är verkligen de mest sålda vandringskängorna de bästa? En del kängor kommer i många olika varianter som ska dela på försäljningen. Popularitet kan också bli ett mått på vilken tillverkare som lägger mest pengar på marknadsföring.

Recensioner ger kanske en bättre bild av vilka vandringskängor som är bäst än sålda exemplar.

Vi stannar kvar hos Outnorth som ger oss möjlighet att skriva recensioner. Det är 21 olika modeller som delar på förstaplatsen.

Det sa inte så mycket om vilka vandringskängor som är bäst. En del av dem har bara en recension. En nöjd kund kan ge en vandringskänga delad förstaplats. Det blir liknande resultat om man läser recensioner på Utsidan.

Vad är sensmoralen av detta? Det finns inga genvägar till den perfekta vandringskängan.

Ska du hitta den bästa vandringskängan kan du inte göra ett snabbt sök och få fram ett entydigt svar. Du måste ta reda på vad många andra anser. Många är oeniga med mig. Det borde de vara, de gör helt andra turer.

Kanske blir nästa köp fel, oavsett hur många tester och forumtrådar du läser. Förhoppningsvis lärde du dig något och kan se det som att du köpte kunskap för några tusen kronor.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-07-04 23:45   Avslutat Medlemskap 201709
Intressant!
En fråga i sammanhanget, vad används mest av erfarna fjällvandrare i fjällen, vad används mest i skogliga sammanhang av erfarna. Att det säljs mest i vissa affärer av vissa modeller säger inte vad som är det som de erfarna använder.
Jag litar mer på erfaret folk än de mindre erfarna.
 
2017-07-10 01:12   Pobobab
(Hej Staffan, din länk verkar fungera dåligt till ditt inlägg kring kännetecken för en bra vandringskänga)

En generell riktlinje tycker jag att man kan dra kring vandringskängor och det är att de ska sluta sig kring foten på ett mycket jämlikt sätt. Trycket vid vandringen ska aldrig hamna mer fokuserat kring någon punkt eller något speciellt område och kängan ska inte ges möjlighet att slå fram och tillbaka. Jag har erfarenhet av en skinnkänga av Hanwag (medelhög) och Lundhags Ranger Mid. Lundhags kanske kan passa på någon mycket kort vandring med familjen där jag verkligen vill hålla fötterna torra, men då skulle jag egentligen hellre vilja ha stövlar (jag ska försöka sälja dessa). Hanwag passar till långa vandringar på många underlag och med mycket packning. Skillnaden ligger som sagt i att Hanwag har mycket skinn både invändigt och utvändigt, är använda mer än 500 h i vått och torrt och nu följer foten som en bra soffa avlastar kroppen framför TV:n. Lundhagskängan kommer aldrig att uppnå detta (på mig) eftersom den är alldeles för hård kring hela tåpartiet. Då man kliver in i kängan och den känns som en koalakram så vet man att fötterna kan få njuta i många mil. Men om detta kan uppnås, kring din fot, med lättare känga som är vattentät så blir ju skinnkängan slagen.

Mitt tips för den som provar nya kängor är att lämna legitimationen till butiken och gå en lång tur på stan med kängan för att undersöka ifall den trycker mer koncentrerat på någon punkt (eller område). Det passar att göra detta test på asfalt eftersom skon då slår hårt mot underlaget och påverkar din fot rätt så fort. Ifall det känns fel så får du utvärdera ifall kängans material kan anpassa sig till din fot eller ifall du måste välja en annan sko.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!