Nyheter > Räkna vårfåglar ersätter fågeltornskampen - ...

Räkna vårfåglar ersätter fågeltornskampen - 9 maj


Sädesärla

Vårfåglar Inpå Knuten, som i år ersätter Fågeltornskampen, är ett helt nytt evenemang med BirdLife Sverige som arrangör.

I år är den traditionella Fågeltornskampen inställd. Det är en landskamp mellan de nordiska länderna som brukar locka skådare till ett 80-tal fågeltorn i Sverige. BirdLife Sverige vill ändå erbjuda ett alternativt för alla dem som inte kan ta sig ut och njuta av naturen och fåglarna på grund av coronaviruset. Syftet med Vårfåglar Inpå Knuten är att tillbringa en trevlig och trygg dag i fåglarnas sällskap. Du väljer själv var du vill räkna hur många fågelarter du ser: det egna lägenhetsfönstret, farstubron eller bryggan nere vid den närliggande sjön. Liknande evenemang görs i både Finland och Danmark.

– Vi såg Vårfåglar Inpå Knuten som ett litet plåster på såren. Inte trodde vi att evenemanget skulle bli så här stort, i nuläget är det över 1500 personer som anmält intresse för fågelräkningen, säger Stina Rigbäck, föreningschef på BirdLife Sverige.

Föreningen har under våren fått många nya medlemmar som vill lära sig mer om fåglar. Bl.a. föreningens facebookgrupp har ökat lavinartat.

– Det är flera nya medlemmar som vittnat om att de har velat hitta en ny hobby under tiden i karantän. Hemma vid datorn eller i telefonen kan människor umgås och prata fåglar och se på fina bilder och jag blir inte förvånad om det finns önskemål om Vårfåglar Inpå Knuten även nästa år, säger Niklas Aronsson på BirdLife Sverige

Och det är just hemma man kan vara i Vårfåglar Inpå Knuten. Lördagen den 9 maj mellan kl. 05.00–13.00 kan man delta, ensam eller tillsammans med andra i ett mindre sällskap. Evenemanget är gratis och antal arter letar man efter på en avgränsad yta. Ytan kan vara exempelvis vara en terrass, balkong, eller en annan utvald punkt. Länk till rapporteringen släpps på Facebook och hemsida på kvällen den 8 maj. Resultaten publiceras BirdLife Sveriges hemsida och Facebook samma kväll som evenemanget, senast kl. 18.00

Om man deltagit i rapporteringen så ser man resultatet direkt efter man skickat in.

Mer information.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in