PEFC inget trovärdigt miljömärke för skogen

PEFC (Pan European Forest Certification) saknar möjlighet att bli en garanti och drivkraft för ansvarfullt skogsbruk i Europa.

Av: ulindh

Det konstaterandet gör Världsnaturfonden WWF och Svenska Naturskyddsföreningen när förslaget till svenska PEFC-regler från LRF Skogsägarna och Sågverkens Riksförbund idag har blivit godkänt.

- PEFC är helt dominerat av ekonomiska intressen. Det är inte trovärdigt som certifieringssystem, säger Göran Enander, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

Detta är också anledningen till PEFC både i Sverige och övriga Europa saknar stöd från miljöorganisationer och andra intressenter utanför skogssektorn.

PEFC:s regler på Europanivå garanterar inte ens ett stopp för de värsta avarterna inom europeiskt skogsbruk, t ex avverkningen av urskogsartade naturskogar.

- Det är beklagligt att aktörer som Södra Skogsägarna väljer PEFC med tanke på hur höga ambitioner de visat i sitt miljöarbete. Detta riskerar att missgynna både svenskt skogsbruk och trä som material, säger Stefan Bleckert, skogschef på Världsnaturfonden.

De båda organisationerna rekommenderar skogsägare med höga ambitioner att istället välja det globala certifieringssystemet FSC som är ett mycket trovärdigare alternativ med brett stöd från miljörörelsen och sociala intressen både i Sverige och övriga Europa.

Källa: WWF:s pressrum

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.