Pakistan Ski Expedition 2005

Av: ulindh

Karakorum i Pakistan, är en bergskedja med några av världens mest spektakulära berg. Där finns Laila Peak (6614 m), som anses vara Asiens vackraste berg. Ingen har hittills åkt skidor utför detta berg. Fredrik Ericsson och Jörgen Aamot kommer under sommaren 2005 att resa till Pakistan för att ta sig an den utmaningen, att som först i världen åka skidor utför Laila Peaks branta väst sida. Efter Laila Peak fortsätter Fredrik och Jörgen upp i Baltoro dalen till Gasherbrum 2 (8035 m), ett av endast 14 berg i världen som reser sig högre än 8000 meter. Där kommer de att försöka skida utför en del av berget aldrig tidigare besökts av skidåkare.

lailapeakFoto: ATP

Fredrik Ericsson spenderar stora delar av året med skidåkning och klättring i bergen runt Chamonix i Frankrike. Han har de senaste åren åkt skidor utför både Peak Somoni (7495 m) i Tadzjikistan och Shisha Pangma (8013 m) i Tibet. I år ser han fram emot att skida utför sin andra 8000-meters topp.

fredrikFoto: Mikael Pilstrand
Jörgen Aamot är uppvuxen på skidorten Oppdal i Norge. Arbetar som lärare på Bratt-linjen på Hallingdal folkhögskola, där han undervisar i klättring, skidåkning och lavin kunskap. Jörgen har en bunt ”förste nedköringar” i Norska fjällen, bl.a. i Hurrungane, Lyngen och Sunndalsfjällen. Detta blir hans första möte med de enorma bergen i Karakorum.

jorgenFoto: Jörgen Aamot


ExpeditionenDen 8 juni flyger Fredrik och Jörgen till Islamabad i Pakistan. Efter några dagar med formaliteter och förberedelser fortsätter turen norrut till bergen i Karakorum.

Till en början färdas de med Jeep via Skardu till Hushe för att sedan fortsätta till fots. Bärare kommer att hjälpa till med packningen fram till Laila Peak Base Camp som dom når efter 7 dagar. Därefter använder de ett par veckor till acklimatisering och klättring för att nå toppen av Laila Peak (6614 m). Där börjar det riktiga äventyret. Fredrik och Jörgen kommer att försöka åka skidor utför Laila Peaks branta väst sida, något ingen tidigare gjort.
Efter Laila Peak väntar en tre dagars vandring över Gondogoro passet och vidare upp i Baltoro dalen via Concordia till Gasherbrum Base Camp, som ligger på 5200 meters höjd. Under de följande veckorna kommer de att ge sig på Gasherbrum 2 (8035 m), världens 13:e högsta berg. Bestiga berget via sydväst ryggen för att sedan med skidor under fötterna försöka ta sig ner en linje där ingen tidigare åkt skidor.

Hemsida

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.